Cumartesi günü yolda poşet içerisinde 17 bin 500 lira bulan bir Suriyeli, parayı sahibine teslim etmek için yakındaki markete, 'Bir miktar para buldum. Sahibi çıkarsa beni arasın' diyerek numarasını bıraktı. Bir süre sonra paranın aynı markete çörek bırakan Unlu mamuller imalatçısı Gökçe Dayıoğlu'na ait olduğu anlaşılması üzerine telefon edilen Suriyeli arkadaşıyla markete gelerek 17 bin 500 lirayı kuruşu kuruşuna Gökçe Dayıoğlu'na teslim edip gitti. Ancak Dayıoğlu, 'Gitti gelmez' dediği parasına kavuşmanın heyecandan ismini dahi sormayı unuttuğu Suriyelinin kim olduğu ise adeta sır olarak kaldı.

“PARANIN SAHİBİ ÇIKARSA BENİ ARASINLAR DEDİM”
Kentte herkesin merak ettiği Suriyelinin 4 yıl önce Halep'ten Kahramanmaraş'a gelen 4 çocuklu Elissa ailesinin oğlu Bilal İbrahim Elissa olduğu ortaya çıktı. Babasının sanayi sitesinde bir alüminyum doğrama dükkanı işlettiğini belirten Elissa, cumartesi günü arkadaşı Abdülfettah Attel'le birlikte namaz kılmak için camiye giderken parayı bulduklarını söyledi. Paranın sahibine ulaşmak için markete telefon numarasını bıraktığını, akşam 17.00'ye kadar arayanın olmaması durumunda parayı polise teslim etmeye karar verdiğini belirten Bilal İbrahim Elissa, "Camiye gidiyordum telefona bakarken aşağıda para vardı. Benim arkadaş sosyal deney olabileceğini düşündü. Çevredekiler fotoğraf ve video çekip bizim alıp almayacağımıza bakacaklarını düşündü. Bu nedenle o çok korktu ben korkmadım. O yüzden ben parayı alıp namaza gittim. Namazı kıldıktan sonra geri geldim. Etraftaki markete numaramı verdim 'Paranın sahibi çıkarsa beni arasınlar' dedim" diye konuştu.

“PARAYI ALMAYI DÜŞÜNMEDİM”
Eve gittikten 2 saat sonra telefonun çaldığını belirten Elissa, şöyle devam etti: “Aradılar, 'Sahibi gelecek' dediler. Ben arkadaşımla birlikte gittim. Kadını gördüm ağlıyordu. Paranın miktarını sordum. 100'lük mü, 50'lik mi, poşetin rengi gibi emin olmak için bazı sorular sordum. O kişi sahibi çıktı. Paranın sahibi çok güzel bir kadındı ve bana çok teşekkür etti. Çünkü o para helal, haram olsa kaybederdi. O yüzden Allah'a çok şükür sahibi çıktı. Ben iyi bir şey yaptığıma inanıyorum. 17 bin 500 lira bu zamanda iyi bir para. Başkası vermezdi diye düşünüyorum. Ben Allah'tan korkuyorum, haram yemem. O yüzden parayı verdim. Ben çok eminim, bu parayı verdiğim için Allah bana daha iyi verecek. O yüzden parayı almayı düşünmedim."

DAYIOĞLU NE DEMİŞTİ?
Paranın sahibi olan Gökçe Dayıoğlu, yaşanan olayın ardından şu ifadelere yer vermişti: “Düşürdüğüm para sonrası marketi aradığımda 'Bir Suriyeli para buldu' dediler ama ne kadar olduğunu söylemediler. Telefon numarası bırakmışlar, numaradan Suriyeliyi aradılar ve parayı onlara teslim etmedi ta ki ben gidinceye kadar. Gittim, paranın ne kadar olduğunu, ne kadar 50'lik ve 100'lük olduğuna kadar sorduktan sonra verdi ve ben çok kötü bir şekilde ağlıyordum ön yargım yüzünden. Suriyelilere karşı beslediğimiz, yani hepsini bir tuttuk herhalde diye düşünüyorum ve şimdi de gerçekten büyük bir pişmanlığını yaşıyorum. Yine de şunu a diyorum Allah'ım savaşı bitirsin memleketlerine göndersin çünkü onlar da hak etmiyor böyle bir yaşantıyı. Hepsini aynı kefeye koyuyoruz, biri kötüyse hepsini kötü sanıyoruz. Bu düşüncemden dolayı da çok utandım gerçekten. Çok da teşekkür ediyorum kendisine Allah razı olsun az bir para değildi 17 bin 500 lira alıp götürebilirdi de.”

“ALLAH RAZI OLSUN”
Bana, 'Hayır ağlama. Haram değil bu senin, helal. Dönüp dolaşıp sana gelecektir' dedi. Eğer oraya gittiğinde bulamasaymış polise gidip teslim edecekmiş parayı. Çok teşekkür ediyorum çocuğum okul parasıydı az bir para değil insan 100 lirası bile düştüğü zaman dönüp arkasına kaç kere bakıyor değil ki 17 bin 500 lira. Ben gitti diye tahmin ediyordum ama sonra Suriyeli bulduğunda, kendisinin o güzel tepkilerini gördükten sonra gerçekten hepimiz adına çok üzüldüm. Direk Suriyelileri körü sıfatına koyduğumuz için üzüldüm.”
 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz