Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan Yusuf (38) ve Medine Çalış (36) 14 yıl çocuk sahibi olabilmenin özlemini çekti.  Bunun için birçok merkeze başvuran ve sonuç alamayan çift, son umut olarak, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tüp Bebek Merkezine başvurarak tedaviye başladı. Tedavi sürecinde düşük tehlikesi atlatılmasına rağmen başarılı uygulamalarla sürecin devam ettirilmesinin ardından çift, 15 yıl sonra anne baba olmanın mutluluğunu yaşadı. Çift çocuklarına, özverilerinden dolayı Prof. Dr. Hakan Kıran ile sezaryen doğumu gerçekleştiren doktor Aytekin Uzkar'ın adını verdi. Anne Medine Çalış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk sahibi olmak için gitmedikleri doktor, denemedikleri ilaç ve yöntem kalmadığını, tavsiye üzerine Sütçü İmam Üniversitesine gelerek mutlu sonla biten tedaviye başladığını anlattı.
"ANNE OLMAK ÇOK GÜZEL BİR DUYGUYMUŞ"
Yaşadığı üzüntü ve zorluklara rağmen evlat sahibi olmanın mutluluğunu tattığını vurgulayan Çalış, şunları kaydetti: "Çok şükür çocuğumuzu kucağımıza aldık. Burada tüp bebek merkezinin açılması çok büyük bir nimet. Anne olmak çok güzel bir duyguymuş. Anlatılmaz bu. Çocuklarımı kucağıma aldığım zaman her şeyi unutuyorum. Çok serum yedim, damar yolu açacak damar bile bulamadıkları zaman oldu ama çok şükür kucağıma çocuklarımı aldım. Çok güzel bir duygu herkes gelsin tedavisini olsun ve amacına ulaşsın. Hakan Kıran hoca 'ikiz bebeğin var' dediğinde sevinçten ağladım o duyguyu şimdi anlatamam."

HERKESE TAVSİYE EDERİM”

Baba Yusuf Çalış da 14 yıl önce evlendiklerini, beraberliklerinin 15. yılını ikiz bebek sevinciyle taçlandırdıklarını söyledi. Prof. Dr. Hakan Kıran ile sezaryen doğumunu gerçekleştiren doktor Aytekin Uzkar ve sağlık çalışanlarına desteklerinden dolayı teşekkür eden Çalış, "Mutluyuz. Baştan beri Hakan Kıran hocamız çok ilgilendi. Çocuk sahibi olmak isteyenler mutlaka tedaviye gelmeleri gerekiyor. Babalık çok güzel bir şey, utanacak bir şey yok. Çünkü bizim ki tedaviyle oldu. Bu kadar uzun aradan sonra çok güzel bir duygu yaşıyorum. Herkese tavsiye ederim." ifadelerini kullandı.

"AŞILAMA YÖNTEMİYLE GEBE KALINABİLİR"

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Kıran da kentin tek tüp bebek merkezinin üniversitelerinde bulunduğunu belirtti. Yaklaşık 15 yıl sonra Çalış ailesinin ikiz bebek sahibi olduğunu dile getiren Kıran, kendilerine gelen çiftlerin en az yarısının farklı merkezlerde tedavi olup sonuç alamayanlardan oluştuğunu kaydetti. Kıran, tüp bebek tedavisinin bir süreç olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Bizim bu çiftimiz de gebeliğinde düşük ve erken doğum tehlikesi geçirmişti. Yaklaşık 4 ay hastanede yatarak tedavi olduktan ve yaklaşık 40 haftalık gebelik evresini geçirdikten sonra sezaryenle ikiz bebek dünyaya getirdiler. Şu anda da bebekler 7 aylık, gelişim sürecindeler. Kiloları da bir birine yakın. Doğduklarında biri 3 kilo, diğeri de 3 kilo 700 gram civarındaydı. Süresinde doğum olduğu için bebeklerin ileride görme, işitme ve zeka gibi problemler yaşamaları çok uzak bir ihtimal." Aşılama yöntemiyle gebe kalan hastalarının da bulunduğunu anlatan Kıran, "Osmaniye, Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Adana'dan hastalarımız var. Hastalarımız SGK'dan da yararlanabiliyor. Bir tüp bebek denemesinde 3 bin lira kadar devlet yardımı alıyorlar. 3 denemeye kadar da devlet yardımı alınabiliyor." ifadelerini kullandı.

AA

Editör: Mahmut Beyaz