15 Temmuz 2016’da FETÖ’cü darbe girişimini engelleyen milli birlik ve beraberlik ruhunun ilelebet yaşatılması amacıyla 15 Temmuz günü ve haftasının, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası olarak kutlanılması kararlaştırılmıştı. Demokrasi nöbetlerinde milli iradeye sahip çıktığını yoğun bir şekilde gösteren Kahramanmaraş halkı, hain darbenin üçüncü yılında da şehitlerini bir an olsun unutmadı. Kahramanmaraş’taki etkinlikler 12 Temmuz’da Kahramanmaraş Valiliği ve İl Müftülüğü tarafından Cuma namazı öncesinde Ulu Cami’de Hatm-i Şerif duasıyla başlamıştı. 14 Temmuz’daki etkinlikler kapsamında ise ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinasyonunda kentte bulunan şehit aileleri ziyaret edildi.

EDELERDEN MEVLİD-İ ŞERİF’E YOĞUN İLGİ!

Hain darbe girişiminin olduğu gün olan 15 Temmuz’daki etkinlikler ilk olarak Şeyhadil Mezarlığı’nda bulunan şehitliğin ziyaret edilmesiyle başladı. Ziyaretlere, Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, siyasi partiler, STK’lar ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Şehitlik ziyaretinin ardından ise yine Ulu Camii’nde öğle namazına müteakip mevlid-i şerif ve hatm-i şerif duası yapıldı. Ulu Camii’deki mevlid-i şerif ve hatm-i şerif duasına Kahramanmaraş halkı yoğun ilgi gösterirken, eller semaya şehitleri anlamak için kalktı. Gün içerisinde anma törenlerinin yapıldığı Demokrasi Meydanı’nda, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından etli pilav ve ayran, Onikişubat Belediye Başkanlığı ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanlığı tarafından ise bayrak, su ve meyve suyu ikram edildi. Programlara katılan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı vatandaşlara pilav ve ayran dağıttı. Yine, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından dondurma, Ticaret Borsası Başkanlığı tarafından çörek ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanlığı tarafından da çerez ikramı yapıldı.

SÜTÇÜ İMAM’IN ŞEHRİNDEN ÖMER HALİSDEMİR’LERE SELAM OLSUN”

Ulu Cami’deki etkinliklere katılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 15 Temmuz’un ihanetin yanı sıra direniş ve beraberliğin de örneğinin sergilendiği bir gün olduğunu söyledi. Güngör, “3 yıl önce tabi Türkiye hem bir ihaneti hem de bir direnişi gördü. Üçüncü sene-i devriyesi kapsamında yurdumuzun her yerinde bu ihaneti unutturmamak için çeşitli etkinlikler ve faaliyetler düzenleniyor. Öncelikle bu vatan için canlarını feda etmiş bütün şehitlerimizi ve 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz, hiç çekinmeden göğüslerini siper eden gazilerimize de sağlıklı ve uzun ömürler diliyoruz. Rabbim bu toprakları bize vatan olarak nasip etti, şükrediyoruz ama en önemlisi de bu vatanı, bu toprakları koruyarak bugüne kadar getiren ecdadımıza, şehitlerimize, gazilerimize tekrar şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye tabi, büyük bir ülke, kadim bir tarihi var. 15 Temmuz, ihanetin olduğu günün yanında direnişin, beraberliğin, Türk milletinin tırnaklarıyla, çıplak elleriyle, tankları nasıl durdurduğunun da bir göstergesi olan bir gündür. Rabbim bir daha bu günleri yaşatmasın. Düşmanlarımız da şunu bilsin ki biz kadim tarihimize baktığımızda, bu milletin tarihi zaferlerle dolu. Biz ya bu topraklar üzerinde özgürce yaşarız ya da bu toprakların altında şehadete ereriz. Bu kapsamda sabah saatlerinde şehitliğimizi ziyaret ettik, Ulu Cami de de mevlid okundu. Ulu Cami’nin bizim şehrimizin tarihinde çok önemli bir yeri var, çünkü Kahramanmaraş bağımsızlığı, istiklali en iyi bilen illerden birisidir. Sütçü İmam’ın şehrinden Ömer Halisdemir’lere selam olsun diyoruz. Kahramanmaraş’tan Kahraman Kazan’a selam olsun diyoruz” dedi.

BAŞ KAHRAMANIN SEVK VE İDARESİNDE YERLE BİR EDİLDİ”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise yaptığı açıklamada, “Bugün, 15 Temmuz hain kalkışmasının, ülkenin bütünlüğünü, birliğini bozmak isteyen hatta bu ülkeyi işgal ettirmek isteyenlere fırsat vermek için yapılan kalkışmanın yıl dönümü. 3 yıl önce bu millet tekrar büyüklüğünü, yiğitliğini gösterdi. Ne silahı vardı, ne ordusu vardı, hiçbir şeyi yoktu ama o tankların, silahların önünde sırtında bayrağı, gönlünde imanıyla durdu. Allah’a şükürler olsun o günkü kalkışmayı yapan hainleri yerle bir etti. Tabi o güçlerin hain kalkışmayı bertaraf eden çalışmaların başında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan vardı. Marmaris’ten kimsenin cesaret edemeyeceği ölüm uçağına bindi, İstanbul’a sağ salim geldi elhamdülillah. Oradan da hain kalkışmanın yerle bir edilmesi için sabahlara kadar muazzam hareketi organize etti. Dolayısıyla devlet başkanı ve aynı zamanda baş kahraman bizim Cumhurbaşkanımız. Dolayısıyla o baş kahramanın sevk ve idaresinde o günkü hain kalkışma yerle bir edildi. Bugün de bu programlar o hani kalkışmayı milletimize unutturmamak, unutulmamasını sağlamak için hep beraberce millet olarak bir aradayız. İnşallah bu hani kalkışmayı yapanlara Cenab-ı hak’ın öncülüğünde fırsat vermeyeceğiz. Biz millet olarak birlik ve beraberlik içinde bu kabil kalkışmaların milletin genlerinde olmadığını göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

BU TİP TUZAKLARA BİR DAHA DÜŞMEMEK İÇİN...”

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’da açıklamasında, “15 Temmuz’un 3’ncü sene-i devriyesinde Kahramanmaraş’ta yoğun bir şekilde 15 Temmuz’u unutturmama, toplumumuzu, gençlerimizi daha da bilinçlendirme, bu tip tuzaklara bir daha düşmeme adına bizler de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bugün de şehitlerimizin hatırasına bir mevlid-i şerif okutuldu. Ayrıca vatandaşlarımıza bir pilav ikramında bulunduk. Bu etkinliklerin gençlerimizin daha da bilinçlenmesine ve bu tip kalkışmalara meydan verecek ortamın bir daha asla oluşmaması adına çok çok önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz