Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından oluşturulan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, yoksulluk içinde yaşayan kadınlara finansal hizmet sağlayarak ekonomik hayata kazanımları noktasında başarılı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin bütün dar gelirli ailelerine, kadınlar vasıtasıyla uygun finansal hizmetler sunarak onları kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyet yapmalarına teşvik eden TİSVA Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, özellikle kadınların ekonomik ve sosyal durumlarını geliştirmelerine yardım oluyor. Türkiye genelinde 64 ilde 91 şubesiyle halen 39 binden fazla mikrogirişimciye hizmet veren TİSVA Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, Kahramanmaraş’ta da kadınların en büyük umudu oluyor. TİSVA Türkiye Grameen Mikrofinans Programı hakkında bilgiler veren TİSVA Mikrofinans Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan, Türkiye genelinde 2003 yılından bu yana 200 binden fazla kadına yaklaşık 1 milyar TL destek sağladıklarını, Kahramanmaraş’ta ise 2007 yılından itibaren 16 bin 500 kadına 94 milyon TL kredi dağıtımı yaptıklarını söyledi. Çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydeden Pehlivan, ayrıca,TİSVA’nın binlerce mikrogirişimci kadın arasından seçilen 7 kadının başarı hikâyesini anlatan 7 KİBELE belgeselinin galasının yapıldığını anlattı.

7 KİBELE İLE 7 BÖLGEDEN 7 KADININ BAŞARI HİKAYESİ ANLATILDI”

Sözlerine 7 KİBELE isimli belgesel hakkında bilgiler vererek başlayan Türkiye İsrafı Önlem Vakfı Mikrofinans Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan, kadınların aile bütçelerine destek vermelerini sağlayarak refah seviyelerini artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Türkiye İsrafı Önleme Vakfı olarak yine bir ilke imza attık. Vakıf başkanımız Prof. Dr. Aziz Akgül’ün önderliğinde 7 Kibele, kadın, üretim ve bereketi simgeleyen, Türkiye’de mikrokredi kullanan yüz binlerce bayanımızın içerisinden 7 bayanımızın hayat hikayesini belgesel haline getirdik. Geçen hafta içerisinde İstanbul’da 7 Kibele isimli belgeselimizin galasını yaptık ve tüm Türkiye’de, dünyada tanınmasını, izlenmesini istiyoruz. Tüm kullanıcıların dışındaki ‘Ben bir iş yapmak istiyorum ama sermayem yok. Ben bu fırsata ulaşamıyorum’ diyen bayanlarımızın da bunu duyup mikrokredi vasıtasıyla iş yapıp para kazanmalarını istiyoruz. 7 Kibele’nin amacı, Türkiye’nin 7 bölgesinden 7 tane kadının olması, dünyanın 7 kıtasında da mikrokrediyi duyurup, bayanlarımızın iş yapmasını sağlamaktır. Türkiye’de bugüne kadar 200 binden fazla kadınımıza 1 milyar TL’ye yakın kredi dağıtımı yaptık. Verdiğimiz kredilerle kadınlarımız çok güzel işler yaparak belli bir seviyeye geldiler ama biz bu insanları bu seviyede bırakmak istemiyoruz. Başarılarına başarı katarak, aile bütçelerine katkıda bulunarak refah seviyelerini artırdıkları bir yaşam sunmak istiyoruz. Bunun için de mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

SERMAYEM YOK DİYENLERİ BEKLİYORUZ”

Kahramanmaraş’ta 2007 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini dile getiren Pehlivan, iş yapmak isteyen fakat sermayesi olmayan bütün kadınları ofislerine beklediklerini belirterek, “Kahramanmaraş’ta 2007 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu, Afşin, Göksun, Elbistan, Ekinözü ve Andırın ilçelerinde de faaliyetlerimiz devam etmektedir. Kahramanmaraş ve ilçelerinde, ‘Ben iş yapmak istiyorum ama sermayem yok, bir iş yapamıyorum’ diyen tüm bayanlarımızı da mikrokredi ofislerimize bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KADIN BÜYÜRSE TÜRKİYE BÜYÜR DİYORUZ”

Kadın kazanırsa Türkiye kazanır diyoruz, kadın büyürse Türkiye büyür diyoruz” diyen Pehlivan, “Kadınlar ilk etapta evlerinde iş yapmayla başlıyorlar mikrokrediden aldıkları desteklerle. El işidir, kılık kıyafettir, kozmetik, kuruluk gıda ya da salça, takı tasarım gibi çok çeşitli işlerle uğraşmaktadır kadınlarımız. Daha sonra ticaretin içerisine girdikçe para kazanmanın ne kadar güzel olduğunu gördükçe, küçük iş yerleri açmaya başlıyorlar. Evinin bir odası olabiliyor veyahutta evinin altında küçük bir dükkan olabiliyor, mahallesindeki yol kenarında bulunan bir dükkanı kiralayarak başlayabiliyor. Bizlerin kredisinin yetmediği yerlerde de devletimizin diğer kurumlarına, KOSGEB’E, TKDK’ya, kalkınma ajanslarına veya farklı kurumlara mikro girişimcilerimizi yönlendirerek ve destek olarak iş yeri açmalarını, büyümelerini, vergi mükellefi olmalarını sağlıyoruz. Kadın kazanırsa Türkiye kazanır diyoruz, kadın büyürse Türkiye büyür diyoruz” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TA 94 MİLYON TL DAĞITTIK”

Türkiye genelinde 200 binden fazla kadına 1 milyar TL destek sağladıklarını, Kahramanmaraş’ta ise 16 bin 500 kadına 94 milyon TL kredi dağıtımı yaptıklarını anlatan Pehlivan, “Türkiye genelinde mikrokredi desteği noktasında 2003 yılından bugüne 200 binden fazla kadımıza yaklaşık 1 milyar TL destek sağladık. Kahramanmaraş ve içlelerinde ise 2007 yılından bugüne kadar 16 bin 500 kadınımıza 94 milyon TL kredi dağıtımı yapıldı. Bu şekilde de faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.

7 KİBELE BELGESELİ HAKKINDA;

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) binlerce mikrogirişimci kadınları arasından seçilen 7 kadının başarı hikâyesini anlatan 7 KİBELE belgeseli, 18 Şubat’ta Cemal Reşit Rey konser salonunda ilk kez seyirci karşısına çıktı.

Yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu’nun yaptığı belgeselde, Zerge Torun (Mardin), Sevilay Köseoğlu (Aydın), Meryem Alpaslan (Artvin), Seher Toprak (Gaziantep), Melek Yılmaz (İstanbul), Fatma Kalkan (Mersin) ve Güler Bal (Diyarbakır) gibi yoksulluktan ve çaresizlikten bir çıkmaza girmiş kadınların başarı öyküleri anlatılıyor.

Yapımcılığını TİSVA’nın, Aziz Akgül’ün, Begüm Kondakçı’nın ve Nurdan Tekeoğlu’nun üstlendiği 7 KİBELE adlı belgeselin, ilk yurt dışı gösterimi, Mikrokredi uygulamasının mimarı ve Nobel ödüllü Prof. Dr. Muhammed Yunus’un ülkesi olan Bangladeş’te yapılacak.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz