Yazdığı kahramanlık destanı ile esaret altında olan diğer tüm insanlığa örnek olan ve düşmana karşı verdiği bu amansız mücadele ile tarih sahnesindeki yerini, “Kendi kendini kurtaran şehir olarak” alan Kahramanmaraş, bugün 98’inci kurtuluş yılını kutladı. Trabzon Caddesi’nde düzenlenen kurtuluş etkinliklerine halk büyük bir ilgi gösterdi. Mehteran takımı yaptığı gösteriyle milli ruhu üst seviyelere çıkartırken, kurtuluşun fitilini ateşleyen Sütçü İmam ve Bayrak olayı yeniden canlandırıldı. Kahramanmaraş'ın gazileri, anneleri, babaları, çocukları, mahallelerde oluşturulan çeteler, muhtarlar, çevre illerden gelen gaziler, gurur gününde kentin çeşitli yerlerinde yürüyüş yaptı. Etkinliklere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ile milletvekillerinin katılması da ilgi çeken bir başka taraf oldu.

Manşet Gazetesi olarak bizde bu onur ve gurur gününde etkinliklerin nasıl geçtiğini vatandaşlara sorduk. Kurtuluş etkinlikleri sırasında yaptığımız röportajlarda 12 Şubat ruhunu tamamen yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, etkinliklerin güzel bir atmosfer içerisinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

İşte 12 Şubat Kurtuluş Bayramı münasebetiyle halkla yaptığımız röportajların detayları...

BU YIL O HAVAYI O RUHU GERÇEKTEN BULDUM”
İhsan Tanış
Kutlamalar güzel gitti. Bu yıl o havayı o ruhu gerçekten buldum. Eskiden kutlamalara bir ay öncesinden başlanırdı. Evlerin önünde çalgılar olurdu. İnsanlar birbiriyle daha çok sohbet ederdi. Şimdi ise insanlarımız bu tür faaliyetlerde biraz daha soğuk, çekingen duruyor. Ama yine de güzel geçti. Bir sonra ki yıllar 12 Şubat etkinliklerini daha iyi hissettirebilirler. Pankart veya logolarla değil de daha çok bunları insanların ruhuna düşünce olarak bilinç altına yerleştirebilirler. Bunları aktivitelerle, gösterilerle, farklı dallardan insanlar getirerek insanların dikkatini çekebilirler.

KUTLAMALAR ÇOK GÜZEL VE ÖZEL OLDU”
Ejder Tanış
Kutlamalar çok güzel ve özel oldu. Eskiye nazaran bu yıl biraz daha hareketliydi. Halk eskiden olduğu gibi şuan da aynı ruh ve heyecanla sokaklardaydı. Eskiden askeriye, mehter takımı, belediye bandosu geçerdi şimdide geçiyor. Gittikçe daha da güzelleşiyor. Gençlerimiz 12 Şubatın ruhunu hissediyor. Bu yıl yapılan faaliyetleri çok takdir etti.

BU YIL DAHA FARKLI VE DAHA GÜZELDİ”
Vahittin Dörtbıyık
Kutlamalar çok güzeldi. Bu yıl organizasyona tam not verdim. Görsel olarak, kutlamalar, eğlenceler olarak muhteşemdi. İnşallah diğer yıllarda böyle olur. Halk olarak çok güzel beklentiler içindeydik ve nitekim beklentilerimiz de karşılandı. Buna rağmen katılımlar oluyor. Bu yıl daha farklı ve daha güzeldi. Gençlerimiz meraklanıp araştırıp eksiklerini gördüklerine inanıyorum. İnşallah ilerleyen yıllarda bu kültürümüz kaybolmaz.

İNŞALLAH DAHA İYİ KUTLAMALAR OLUR”
İsa Hikmet Kayır
Yıl 1980'den itibaren ele alacak olursak Kahramanmaraş'ımız çok büyük kahramanlarıyla, gazileriyle olsun hep birlikte büyük bir yardımlaşma vardı. Çetelerimiz 15-20 gün öncesinden etkinliklere başlarlardı. Muhtarlıklarda, esnaflarda, lokantalarda hep yemekler verilirdi, hiç biri perişan edilmezdi. Biz çocukken o kadar güzel çete bayramları olurdu. Çete bayramı zamanı geldiği zaman başka bir sevgi içerisindeydik. Kahramanmaraş'ın kurtuluşunun kahramanlığını yaşıyorduk. O duyguyu bize yaşatıyorlardı. Kahramanmaraş'ın kurtuluşu demek kendini kurtaran tek bir şehir demektir. Atalarımız, dedelerimiz bizim için canlarını vermişler. İnşallah daha iyi kutlamalar olur. Biz bu şehri bir saat iki saatte kurtarmadık. Atalarımıza, dedelerimize Allah'tan Rahmet diliyorum, cuma günleri Fatiha'mı bağışlıyorum.

12 ŞUBAT RUHUNU BİR YIL DAHA YAŞAMIŞ OLDUK
Mehmet Aydın
98 yıl önce düşmanları şehrimizden atan şehitlerimize ve hayatta kalan kahraman insanlarımızdan öncelikle Allah razı olsun. Biz onların sayesinde bu şehirde yaşayabiliyoruz. Bizim geçmişimize de bakacak olursanız, vatan için yapmadığımız, yapamadığımız şey yoktur. 12 Şubat’ta bunun en büyük örneğidir. Bu yılda 12 Şubat Kurtuluş Bayramımız çok neşeli, dolu dolu geçti. Önceki yıllara göre bu yıl biraz daha iyi geçti. Biz bundan 30 ya da 40 yıl önce 12 Şubat Kurtuluş Bayramı var dediklerinde çok heyecanlanırdık. Bayramdan kaç gün önce bizi uyku tutmazdı, bir heyecan basardı. Tabi bu zaman geçtikçe biraz daha geri planda kalmaya başladı. Bizim zamanımızda çeteler, davullar zurnalar, halaylar, şenlikler hiç durmazdı. Yaklaşık 1 ay önceden bayrama hazırlık yapılırdı. Bundan 10 yıl önceden bu zamana kadar bu heyecan tabi yerini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. İnsanlar eski bayramları unutur oldu. Zamanlarını çarşılarda meydanlarda değil de evlerde farklı yerlerde geçirir olmuştu vatandaşlar. Ama son 10 yılın aksine bu yıl daha coşkulu, daha heyecanlı geçti bana göre. Eskisi gibi olmasa da vatandaşlar meydanlardaki yerini aldı ve bu coşkuya ortak oldu. 12 Şubat ruhunu bir yıl daha yaşamış olduk. Ben bu vesile ile başta bu uğurda canını vererek şehit olan Sütçü İmamın torunları ve şehrimizi kahramanca koruyan şehitlerimizin mekânlarını cennet olmasını temenni ediyor, bütün Kahramanmaraşlı vatandaşlarında 12 Şubat Kurtuluş Bayramını kutluyorum.

HER YIL BÖYLE GEÇMESİN TEMENNİ EDİYORUM”
Zeki Kenger
Kurtuluş mücadelesinde şehrimizden düşmanları atmak için korkusuzca ilk kurşunu sıkmayı başaran Sütçü İmamın ruhu, bizim bağımsızlığımızın adeta sembolü haline gelmiştir. Biz bu memleketi kazandıysak onların sayesinde kazandık, onların sayesinde düşmanları yurdumuzdan attık ve onların sayesinde bu topraklara ayak basabildik. Bu 12 Şubat ruhuyla da memleketimizi geri kazanmış olduk. Bizim bu yılki kutlamalarımız da diğer yılların aksine biraz daha iyi geçti. Bundan 3-4 yıl önceye kadar çok iyi gitmiyordu, yani vatandaşlar çok bir heyecan yaratmıyordu. Ama bu yıl öyle değil. Bu yıl biraz daha iyi geçti. Vatandaşlar evlerinde değil de meydanlarda yerini aldı ve coşkuyu beraber kutladı. Bu da tabi bizler için iyi oldu. Ben bu kurtuluş bayramımızın her yıl böyle geçmesin temenni ediyorum.

DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUM”
Cemal Çiçek
Ben 12 Şubat Kurtuluş Bayramlarına önceden her yıl giderdim ama bu yıl da önceki yıllar oranla biraz daha iyi geçti. Son birkaç yıl içerisinde iyi gitmiyordu bayramlar ama bu yıl biraz daha iyi oldu. Yani meydanlar, sokaklar, mahalleler önceki gibi olmadı, her yerde çeteler v ardı, oyunlar oynandı, halaylar çekildi. Keşke bu her yıl böyle devam etse de ortada bir kurtuluş mücadelesinin havası yansıtılsa, çok iyi olur bu. Keşke yetkilerimiz önceki yıları tekrar buralarda yansıtmak için vatandaşlara fırsat verse. Ben bunun devam etmesini istiyorum. Kurtuluş Bayramımızı da en içten dileklerimle kutluyorum.

ÇOK MUTLU OLDUM”
Durdu Gök
Bu yıl ki Kurtuluş Bayramı etkinlikleri bundan birkaç yıl öncesine kadar iyi geçti. Bundan birkaç yıl önce eski bayramların tadı tuzu kalmamıştı ama bu yıl son birkaç yıla göre dolu dolu geçti. Çeteler halayları biran olsun bırakmadı, tabi vatandaşlarımızda çetelerime eşlik ederek coşkuya ortak oldular. Yine meydanımız 12 Şubat’ın erken saatlerinde doldu taştı. Bu heyecana ortak olmakta tabi ayrıca güzeldi. Bende gittim gördüm bayram etkinliklerini, baya bir kalabalık vardı. O yüzden çok mutlu oldum. En azından vatandaşlarımız unutmamaya çalışıyor kurtuluşumuzu. Bu tabi bizler için önemli bir şey. Vatandaşlarımızın 12 Şubat Kurtuluş Bayramını kutluyorum.
HABER: EMRE AKKIŞ/HAKAN AYDIN
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz