Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101’nci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Kahramanmaraş Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi Arabulucu Avukatı Havva Saygaz, günün anlam ve önemine dikkat çekti.  Saygaz mesajında; “21 Ocak 1920 tarihinde başlayan ve 22 gün 22 gece süren mücadelede Maraş halkı, işgalci düşmanlara karşı 7’den 70’e topyekûn mücadele vererek bağımsızlık zaferini elde etmiştir.  Kurtuluş savaşı sonrasında Kahramanmaraş’a bir yazı gönderilerek Millî Mücadeleye katılanların listesi istenmiş, şanlı mücadelenin yaşandığı Kahramanmaraş’tan ise Ankara’ya “Kahramanmaraş’ta Millî Mücadeleye katılmayan tek bir fert yoktur” cevabı gelmiştir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi İstiklal Madalyası’nın Kahramanmaraş’ta fertlere değil, şehir halkına verilmesini kararlaştırmıştır. 7 Şubat 1973 tarihinde “Kahramanlık” payesiyle de ödüllendirilen Maraş’ın adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. Kahramanmaraş halkına armağan edilen 12 Şubat zaferi birlik, beraberlik ve kardeşlik bağımızı daha da güçlendirmiştir. Sütçü İmam, Abdal Halil Ağa, Senem Ayşe gibi yaşlı, çocuk, kadın, erkek ayırmaksızın kanlarının son damlasına kadar topyekûn mücadele verilen İstiklal mücadelesinden anlaşılmalıdır ki; Maraş bize mezar olmadan, düşmana Gülizar olamaz.

EŞSİZ DESTAN

Her yıl 5-12 Şubat tarihleri arasında Kahraman şehrimizde organize edilen anma ve kutlama etkinlikleri bu eşsiz destanın gelecek kuşaklara aktarılması açısından çok önemlidir. Kahramanmaraş halkı için 12 Şubat demek; din ve vatan, özgürlük ve bağımsızlık, ezan ve bayrak için kazanılmış, aziz milletimize vurulmak istenen esarete karşı topyekûn mücadele verilerek milli diriliş ve şahlanışın adıdır.

ŞEHİTLERİMİZE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYOR, GAZİLERİMİZE MİNNET VE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ

Kurtuluş meşalesini Maraş’tan ateşleyen ve Anadolu’nun işgalinden kurtulan ilk il olan Maraş kahramanlık destanı ile tarihin altın sayfalarında yerini almıştır. Fransız ve Ermeni işgalci askerlerinin Maraşlı Müslüman Türk kadınının örtüsüne el uzatması karşısında silahını ateşleyerek “bugün namus günüdür” diyen Sütçü İmam’ın, “Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede Cuma namazı kılınmaz “ diyerek halkı işgalcilere karşı harekete geçiren Rıdvan Hoca’nın kurduğu müdafai hukuk cemiyeti ile her mahallede birlikler kurarak halkı örgütleyip harekete geçiren Aslan Bey’in, Muallim Hayrullah’ların Senem Ayşe’lerin varoluş mücadelesinin adıdır Kahramanmaraş. Bu vesile ile Kahramanmaraş Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi olarak bağımsızlık ve kurtuluş savaşında namus, din ve istikbal uğruna canını ortaya koymuş şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.  Tüm Kahramanmaraş halkımızın 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nın 101. Yılını Kutlu Olsun”

Editör: Mahmut Beyaz