Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 2 Ağustos’ta yayımladığı taslak ile cep telefonu alımlarında tüketici kredisi kullandırılarak 24 aya çıkan vadelerde yapılan satışı 12 ay ile sınırlandıracağını açıklamıştı. Yeni yönetmelik ile 12 aylık süre 6 aya kadar indirildi. Böylece iPhone gibi pahalı cep telefonlarının taksitleri neredeyse asgari ücret seviyesine çıktı. Örneğin düzenleme Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştıktan sonra en pahalı telefon olan iPhone X (256 GB)’in taksitleri, 6 taksit sınırlaması sonucu aylık bin 433 TL olacak. Bu da yaklaşık olarak asgari ücrete (Bin 603 TL) denk geliyor. Taksit sayısının azaltılması ve pahalı telefonların bir taksitinin neredeyse asgari ücrete mâl olacak. Bu durum telefon almak yada telefonunu yenilemek isteyen vatandaşları düşündürürken, bazı firmalar bugünden itibaren uygulamayı başlattı. BDDK’nın yeni yönetmeliğini DEKA Turkcell Mağazaları Genel Koordinatörü Recep Bilgiç gazetemize değerlendirdi. Bilgiç, BDDK’nın bu hamlesinin telefon satışlarını önemli ölçüde düşüreceği belirterek, 1 Eylül’e kadar 12-24-36 ay taksitle telefon almak isteyenleri DEKA Turkcell mağazalarına beklediklerini söyledi.

1 EYLÜL’DE UYGULANMAYA BAŞLAYACAK

BDDK’nın hazırladığı taslağın telefon almak isteyen vatandaşları zora sokacağını belirten Bilgiç, “BDDK geçtiğimiz günlerde bir taslak yayınlamıştı ve bu taslakta da bizi ilgilendiren önemli konular vardı. Sadece bizi değil bütün vatandaşları ilgilendiren bu taslakta ilk olarak cep telefonu alımlarında tüketici kredisi kullandırılarak 24 aya çıkan vadelerde yapılan satış 12 ay ile sınırlandırılmıştı. Sonrasına yeni yönetmelik ile 12 aylık süre 6 aya kadar indirildi. Bu taslak 1 Eylül’de yasalaşacak ve vatandaşlar telefon almakta zorluk yaşayacak. O yüzden 36 ay taksit imkanından faydalanmak isteyenler vatandaşlar 1 Eylül’e kadar elini çabuk tutmalı. BDDK’nın bu hamlesi sadece bizleri değil, vatandaşları da düşündürüyor. BDDK yönetmeliği ile tüketici kredilerinin vadesi otuz altı ayı, taşıt krediler ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı, cep telefonunun yanı sıra tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi altı ayla sınırlandı. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında aynı vadeler uygulanacak” dedi.

12-24 VE 36 AY TAKSİTLE ALMAK İSTEYENLERİ BEKLİYORUZ”

12-24 ve 36 ay taksitle cep telefonu almak isteyenleri DEKA Turkcell Mağazaları’na beklediklerini dile getiren Bilgiç, “Yönetmelikle cep telefonu, tablet ve pc’ler için kredi kartına taksit sınırlaması devam ediyor. cep telefonu, tablet ve pc’ler için kredilerin taksit sayısı 6’yı geçemeyecek. Tabi ki bu durum bizim iş alanımızı da doğrudan olumsuz etkileyecek. Taslağın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Turkcell mağazalarındaki Apple, Samsung, Vestel ve tüm marka cep telefonlarında, maksimum vademiz 6 ay olacak. Eğer bayiler 6 aydan daha uzun vade ile telefon satışı gerçekleştirirse büyük derecede cezai yaptırımlarla karşılaşacak. Bazı firmalar bu uygulamaya bugünden başladı ama biz henüz başlamadık, Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyoruz. İhtiyacı olan, telefonunu yenilemek isteyen vatandaşlarımızı 1 Eylül’e kadar DEKA Turkcell Mağazaları’mıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz