Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunda “Bayrak Olayı” ve Anadolu’da milli mücadelenin fitilinin ateşlenmesiyle öne çıkan 3 bin yıllık tarihi Kahramanmaraş Kalesi, 3 yıllık restorasyon sürecinin ardından düzenlenen törenle bugün açılarak 100 yıl sonra bir kez daha cuma namazı kılındı.

Hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunan Kahramanmaraş Kalesi’nde, son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü koordinasyonunda restore çalışmaları başlatılmıştı. Aspendos Restorasyon isimli şirketin aldığı ihale kapsamında 20 Ocak 2017’de başlatılan restore çalışmalarının 14 Temmuz 2018’de tamamlanması planlanıyordu. Belirtilen tarihten itibaren yaklaşık 6 ay sonra ise tarihi kaledeki restorasyon çalışmalarının bittiği duyurulmasına rağmen neden açılmaması kent halkının ve özellikle de kalenin çevresindeki esnafların tepkisine yol açmıştı. Nihayet Restorasyon ve çevre düzenlemeleri tamamlanan Tarihi Maraş Kalesi’nde bugün 100 yıl aradan sonra bir kez daha Cuma Namazı kılınarak hizmete açıldı. Açılışa, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Habibe Öçal, Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Niyazi Can, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, ve kamu kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

100 YIL ÖNCEKİ RUH YENİDEN YAŞANDI

Açılışta konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, şu ifadeleri kullandı: “Gerçekten bugün burada olmaktan ve bu manevi havayı hep beraber teneffüs etmekten büyük bir manevi zevk aldığımızı ifade etmek istiyorum. 100 yıl önce Kahramanmaraş’ın Kahraman atası nasıl anadolu kurtuluşunun öncüsü, vesilesi, oldularsa bu günde anadoludaki değerlerin ebediyyen yaşaması ve gelecek nesillere aktırılması Kahramanmaraşlı’nın misyon ettiği alandır. Kahramanmaraş’ta ki gençlerimiz, Kahramanmaraş’ta ki yetişkinlerimiz bu misyonu ifa etmekten büyük bir keyif aldığını hep müşahade etmekten ve bizimde buraya hizmet etmekten büyük bir onur taşıdığımızı ifade etmek istiyorum. Kahramanmaraş Kalesi’nin aslına uygun bir şekilde rehabilite edilmesi ve Kahramanmaraşlılarla buluşturulması, bugün aynı zamanda bunu yaşıyoruz. Böyle güzel bir güne tevafuk etmesi ayrı bir güzellik katıyor. Ben de bu kalenin yapılışının tekrar hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu kalede 100 yıl önce yaşanan ruh daim olsun diye dua ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun tebrik ediyoruz bütün çalışanları bu konuda seferber olanları.”

Editör: Mahmut Beyaz