Kahramanmaraş’ın kültürü ve geleneksel el sanatları konusunda araştırma, geliştirme ve arşivleme çalışmaları yapmak amacıyla kurulan Olgunlaşma Enstitüsü, kuruluşunun ardından geçen sürede yaptığı birbirinden güzel çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Elde edilen verileri yenilikçi yaklaşımlar ile sentezleyebilen, sanatsal düşünceyi ürüne dönüştürebilen ve nitelikli meslek elemanlarını topluma kazandırmayı amaçlayan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, kadim kültürel değerlerin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlıyor. El emeği göz nuru birbirinden güzel eserleri geleceğe aktaran Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, “Kurtuluşun 100. Yılı” etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş’ın yapı taşlarını çeşitli el sanatları aracılığıyla yeniden yorumluyor. “Maraş Serencamı”  adı verilen desen Enstitü’nün atölyelerinde ilmek ilmek işleniyor. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün zamansız tasarımlarıyla bakır, mozaik ve file nakışı atölyelerinde usta öğreticiler tarafından hazırlanan desen, farklı teknikler ve materyallerle farklı zeminlere nakşediliyor. Hazırlanan tasarımlara ise “Maraş Serencamı” adı veriliyor. Üzerinde Maraş evleri, Ulu Camii, Maraş Aslanı, Türk bayrağı, İstiklal Madalyası, Sütçü İmam Olayı heykeli, Abdülhamit Han Camii, sümbül, Maraş dondurması, yedi benekli uğur böceği, asma bitkisi ve üzüm gibi birçok değerli simgeyi taşıyan tasarım usta öğreticilerin hünerli ellerinde büyük bir özenle işleniyor. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün 12 Şubat etkinliklerine yönelik çalışmalarını anlatan Müdür Mutlu Aslantürk, materyal desteğine ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

“BU YIL Kİ PROJE KONUMUZ 100’ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜMÜZ”

Olgunlaşma Enstitüleri’nin her sene farklı bir proje üzerinden çalıştığını ve bu yıl ise temel konularının Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü olduğunu belirten Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mutlu Aslantürk, “Olgunlaşma Enstitüleri her sene bir proje hazırlar ve bu proje üzerinden bütün yıl çalışmalarını devam ettirirler. Biz de bu yıl ki proje konumuzu Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü olarak belirledik. 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında bütün atölyelerimiz bir takım tasarım çalışmaları yapıyor, bunların hepsinin bir arada sunulduğu bir lansman yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmalara biz aslında geçtiğimiz yıl başlamıştık. Geçen sene 99’uncu yılımızdı, bir sonraki senenin çok önemli olduğunun farkındaydık. Bir başlangıç çalışması yaptık geçen sene. Üç günlük bir lansman yaptık ve adı Maraş Gülü olan bir proje hazırladık. Maraş Gülü projesi kapsamında Kahramanmaraş yöresinde uygulanan geleneksel bir kanaviçe deseni üzerinde çalıştık. Maraş Gülü deseni ile ilgili biliye KSÜ Tarih Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Cengiz Şavkılı aracılığıyla ulaştık. Kendisine huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Bize açtığı bu güzel ufuk bizim bir yıl üzerinde çalışabileceğimiz çok kıymetli tasarımlara anahtar oldu. Cengiz Şavkılı, Ahmet Yüzeroğlu’nun makalesinde geçen bir bölümden bahsetti ve dedi ki; Kahramanmaraş’ın kurtuluşu 12 Şubat, kışın en çetin olduğu zamanlardan bir tanesi. Şubat ayında kırmızı bir gül açar, rengini şehitlerin kanından aldığına inandığımız bu kırmızı gülün hürriyet ve istiklaline aşık bu şehrin insanlarına Allah’ın bir mucizesi olduğuna inanırız. Bunu çok önemsediğimiz için kadınlarımız bu gülleri kumaşlarına nakşederler, desenlerle işlerler. İşlerlerken de ucuna üç tane buğday başağı eklerler, bu da sanatta doğurganlığı temsil eder. Tarihin hangi döneminde bu şehrin hürriyet ve istiklaline bir müdahale olacak olsa bu şehrin her ferdi yeniden Kahramanmaraş olsun denir” dedi.

“YAPI TAŞLARIMIZI YENİDEN YORUMLUYORUZ”

Kahramanmaraş’ın yapı taşlarını çeşitli el sanatları aracılığıyla yeniden yorumladıklarını anlatan Aslantürk, “Geçen sene yaptığımız bu kanaviçe deseninden yola çıkarak Maraş Gülü idi. Bu sene ise adı ‘Her Ferdi Kahramanmaraş’ olan yeni bir proje daha yapıyoruz. Bu proje kapsamında üzerinde çalıştığımız el sanatlarının hepsinden teması 12 Şubat olan sanat eserleri tasarlamalarını istedik. Bütün atölyeler hummalı bir şekilde bu eserlerin tasarlanması için çalışıyorlar. Kurulduğumuz günden beri şehrimizin maddi ve manevi kültürel değerlerine sahip çıkan Olgunlaşma Enstitüsü olarak “Kurtuluşun 100. Yılı” etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş’ın yapı taşlarını çeşitli el sanatları aracılığıyla yeniden yorumluyoruz. Maraş Serencamı adı verdiğimiz desen Enstitü’müzün atölyelerinde ilmek ilmek işleniyor. Coğrafi ve iklim şartları dolayısıyla yer aldığı havzanın en kadim yerleşim yerlerinden biri olan Kahramanmaraş, mukaddes bir mirası koynunda saklıyor. Öteden beri biriktirdiği eşsiz güzellikler, Milli Mücadelenin 100. Yılı vesilesiyle tekrar anılıyor, tekrar kıymetleniyor. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsünün zamansız tasarımlarıyla bakır, mozaik ve file nakışı atölyelerinde usta öğreticiler tarafından hazırlanan desen,  farklı tekniklerle ve farklı materyallerle farklı zeminlere nakşediyoruz. Hazırlanan tasarımlara ise “Maraş Serencamı” adını verdik. Serencam, “Başa gelen hal, olay veya olaylar zinciri, macera” olarak tanımlanıyor. Maraş evleri, Ulu Camii, Maraş Aslanı, Türk bayrağı, İstiklal Madalyası, Sütçü İmam Olayı heykeli, Abdülhamit Han Camii, sümbül, Maraş dondurması, yedi benekli uğur böceği, asma bitkisi ve üzüm gibi birçok değerli simgeyi taşıyan tasarım, usta öğreticilerimizin hünerli ellerinde büyük bir özenle işleniyor” ifadelerini kullandı.

“OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ’NE SAHİP ÇIKILMASINI BEKLİYORUZ”

Çalışmalarda kullanılan materyallerin pahalı olması sebebiyle zorluk yaşadıklarını aktaran Aslantürk, materyal desteğine ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, “Bu anlamda zaman oldukça daraldı, yapacağımız tasarımlarda kullanacağımız materyallerin doğal olması ve bu materyallerin piyasada ulaşılabilirliğinin zor ve pahalı olması bizi şu anda zorlayan bir unsur. Bu kapsamda şehrimizin dinamiklerinden hem halkımızdan hem esnafımızdan hem kamu kurumlarımızdan yapacağımız projeler için materyal desteğine ihtiyacımız var. Bunu çok önemsiyoruz, şehrimiz için çok önemli ve güzel işler çıkacağına inanıyorum. Burada çalışan arkadaşlarımız alanlarında seçilmiş arkadaşlar ve çok iyi projeleri ve ürün tasarımları var. Bunların ortaya çıkabilmesi için ciddi bir materyal desteğine ihtiyacımız var. Bugüne kadar olduğu gibi bütün insanların Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’ne sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz