ATIK SU ARITMA TESİSİNDE MEKANİK MONTAJLAR BAŞLADI

Kahramanmaraş Atık Su Arıtma Tesisinde inşaat çalışmaları büyük bir hızla ilerlerken beton yapı büyük oranda tamamlandı. Beton yapısı tamamlanan kısımlarda mekanik montajlara başlandı. Ön çökeltme havuzları, havalandırma havuzları, çamur yoğunlaştırıcılar, kurutucu üniteleri enerji dönüşüm tesisleri ile son çökeltme havuzlarında mekanik montajlar devam ediyor.

TESİS İLERİ BİYOLOJİK ARITMA YAPACAK

Gelecek nesillerimize daha yaşanılabilir bir Kahramanmaraş bırakmak adına Kahramanmaraş Atık Su Arıtma Tesisinde son teknoloji ekipmanlar ve ünitelerle ileri biyolojik seviyede arıtma yapacak. İleri biyolojik arıtma prensiplerine göre atık suda bulunan karbonun yanı sıra, su kaynaklarında kirliliğe yol açan azot ve fosfor giderimi üniteleri barındıracak. Arıtılan atık sular içme suyu alınabilecek ortamlara deşarj edilebilecek özellikte olacak.

SIR BARAJININ ÖMRÜ UZAYACAK

Kahramanmaraş Atıksu Arıtma Tesisinin faaliyete geçmesi şehrimiz ve bölgemizin çevre korumasına önemli derecede katkı sağlayacak.  Atıksu Arıtma Tesisinin işletmeye alınması ile birlikte Sır Barajı başta olmak Ceyhan Nehir havzasında bulunan barajların temizlenmesine katkıda bulunarak hem su kalitesi korunacak hem de barajların ömrü uzatılmış olacak.

TESİS, ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 60’INI KENDİ ÜRETECEK

Günümüzde işletmeler açısından büyük bir maliyet oluşturan enerji giderleri Kahramanmaraş Atık Su Arıtma Tesisine yapılacak olan Enerji Geri Dönüşüm Ünitesi ile minimize edilecek. Tesisin işletmesinde kullanılacak enerji ihtiyacının yüzde 60’ını tesis, kendi içerisinde üretmiş olacak. Kahramanmaraş Su ve Atık Su Projesi için teknik destek ve danışmanlık projesinin yönetim kurulu toplantısı yapıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un da katılımıyla Kahramanmaraş Su ve Atık Su Projesi için teknik destek ve danışmanlık projesinin yönetim kurulu toplantısı yapıldı. Toplantının ardından KASKİ Genel Müdürü Mustafa Uzunlar, Genel Müdür Yardımcısı Murat Kayıoğlu, Yüklenici Firma Genel Koordinatörü Ümit Sezai Oskay teknik ekiple birlikte Atık Su Arıtma Tesisi İnşaatında incelemelerde bulundular. İncelemenin ardından açıklamada bulunan Genel Koordinatör Oskay konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ‘’Tesisimizin betonarme işlerinin yüzde 95’i tamamlandı. Kalan yüzde 5’lik kısmını da iki aylık süreçte tamamlamayı hedefliyoruz. Tesisin mekanik ekipman olarak da sahadaki ekipman oranı yüzde 40’ı geçti ve bu ay sonunda yüzde 80’leri geçecek. Elektrik işlerine de başladık. Tesisimizi süresi içinde tamamlamayı umuyoruz’’ dedi. KASKİ Genel Müdürü Mustafa Uzunlar ise açıklamasında:

’’Tesisimiz; koku giderme ünitesiyle, Azot fosfor giderimi ve enerji geri dönüşüm ünitesiyle son derece modern ve teknolojik bir tesis. Doğu Akdeniz’in temizliğine bile katkı sunabilecek bir tesis. Bunun yanında tesisin AB hibesiyle de yapılıyor olmasını şehrimiz adına büyük bir kazanım olarak değerlendiriyoruz’’ dedi.

 Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz