Bayram tatilini ardından Kahramanmaraş Yaş Meyve-Sebze halinde beklenilen hareketlilik yaşanmadı. Tonlarca domatesi bayram öncesi dükkanına indiren esnaf Uğur Kurt tonlarca domatesin elinde kaldığını söyledi.

Türkiye genelinde 9 gün olarak belirlenen resmi bayram tatili özel işletmelerde 4 gün olarak uygulandı. Bayram dönüşü büyük bir hareketlilik beklenen Kahramanmaraş Yaş Meyve-Sebze halinde istenilen olmadı. Vatandaşlarda bayram ve kurban alış verişinin başlaması ve bu alış verişlerin vatandaşın cebini bir hayli yakması insanların alım gücünü düşürdü. Bayram sonrası okulların açılması ve okul masrafları nedeniyle vatandaşın cebine yüklenmesi bayram sonrası sebze meyve halinde beklenen hareketliliğin olmamasına neden oldu. Hesapta olmayan bu hareketsizlik nedeniyle yaş sebze meyve hali esnafı bir kamyon domatesi bile satamadığından yakındı.

‘BAYRAM BİZİ ES GEÇTİ’
Kahramanmaraş Yaş Meyve-Sebze halinde işletme sahibi olan Uğur Kurt, piyasaların genel durumu hakkında bilgi verdi. Bayram alış verişi ve ardından açılan okulların insanların ekonomik durumlarını bir hayli zorladığını söyledi. Kurt, “ Bayram öncesi ve bayram sonrası beklediğimiz hareketlilik olmadı. İlk olarak bayram öncesine baktığımızda bayramla birlikte büyük bir hareketlilik bekliyorduk. Bayram demek bereket demek bizim gözümüzde. Fakat öyle olmadı. İnsanlar sebze meyve alımından çok kurbanlık ve okul alış verişine öncelik verince bizim işler de durma noktasına geldi. 4 günlük bir bayram tatili geçirdik. Bayram öncesi herhangi bir satışımız olmadığı için elimizde bir sürü mal kaldı. Bayram sonrası bir hareketlilik bekliyorduk ve bunun için dükkânımıza taze mallar getirdik. Fakat işler istediğimiz gibi gitmedi. Şu ana kadar bir kamyon malı bile tüketemedik” dedi. 


‘MASRAFLARIMIZI ÇIKARAMIYORUZ’
Genel olarak mali vergi giderlerini bile ceplerinden ödediklerini ifade eden Kurt, yakıt parası bile cebimizden çıkıyor dedi. Kurt, “Her ürünün nereden çıktığının bilinmesi gerekir. Bir diğeri ürünün buradan çıkarken işçiliği, nakliyesi, satıcı firmaların vergisi var. Bunlar hesaplandığı zaman arada belli bir masraf var. Şu an mallarımızı satamadığımız için bu masrafları cebimizden karşılamak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ’
Kurban Bayramı alış-verişi ve ardından gelen okul masraflarıyla birlikte vatandaşın alım gücünün düştüğünü vurgulayan Kurt, bu nedenle işlerinin beklenenin çok altında olduğunu söyledi. Kurt, “ Bayram sonrası hal olarak çok büyük bir hareketlilik bekliyorduk. Çünkü 4 gün boyunca hal kapalı kalmıştı. Bu süre zarfında insanların sebze-meyve ihtiyacının arttığının ve işlerimizin bayram sonrası çok daha iyi olacağını tahmin ediyorduk. Daha önceki bir çok bayramda böyle olmuştu. Fakat bu bayram sonrası okulların açılması ve insanların önceliğini okul alış-verişine vermesine neden oldu. Bu doğal olarak bizim işlerimizi düşürdü” ifadelerini kullandı.

‘İLERLEYEN GÜNLERDE İŞLERİN AÇILACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ’
Bu günlerde insanların çokça masraflarının olması nedeniyle işlerinin kesat olduğunu belirten Kurt, bu durumun ilerleyen günlerde düzeleceğini söyledi. Kurt, “ Bu dönemde vatandaşlar önceliği okul alış-verişlerine veriyor. Buda vatandaşın cebini zorluyor. Hal esnafı olarak biz bu durumun ilerleyen günlerde düzeleceğini ve işlerimizin eskisi gibi açılacağını düşünüyoruz. Tahminlerimize göre yaklaşık bir ay sonra beklenen hareketliliğin yaşanacağını ümit ediyoruz” dedi. 


‘KIŞ HAZIRLIKLARI İŞLERİMİZİ ARTTIRMIŞTI’
Bayramdan bir ay kadar önce başlayan kışlık hazırlıkları işleri arttırdığını söyleyen Kurt, kışlık turşu, salça gibi ürünlerin yapım zamanı işlerinin bir hayli arttığını söyledi. Kurt, “ Kurban Bayramı’ndan yaklaşık bir ay kadar önce vatandaşın kışlık hazırlıkları işlerimiz bir hayli artmıştı. Özellikle Kahramanmaraşlı hanımların kışlık turşu, salça ve zahirelik gibi hazırlıkları bizi hal esnafı olarak yüzümüzü güldürmüştü. Bu yeni sezonda inşallah işlerimizin açılacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz