Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde (KAFUM) gerçekleştirilen açılış törenine; Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odası (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Ertuğrul Doğan, Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt, kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş esnafının halen "Ahi Evran" geleneğini sürdürdüğünü ifade etti. Kent esnafını daha güçlü hale getirmek için ticaretin artırılması gerektiğini belirten Başkan Erkoç, şehrin turizmden aldığı payı artırmak için gayret gösterdiklerini kaydetti. Esnafları birer sanayiciye dönüştürmek adına Vali Vahdettin Özkan ile çalıştıklarını anlatan Başkan Erkoç, hedeflerinin kente 10 bin yeni sanayici kazandırmak olduğunu söyledi.  

“BİZİM İÇİN GURUR KAYNAĞI”
Açılış konuşması yapan Vali Vahdettin Özkan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İlimizin bütün sektörlerinin el birliğiyle ilimizin faydasına olan projelere imza atması bizim için gurur kaynağıdır. İlgili meslek kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. Esnaflarımız genel olarak şehrimizin ekseriyetini oluşturmaktadır. Dolayısıyla bizim ürettiğimiz değerlerin dengeli bir şekilde bu insanlarımıza ulaştırılması da bizim milli bir hedefimizdir. Hükümetimiz de bu konuda gerekli tüm adımları atarak, teşviklerini arttırdı. Bunların iz düşümü olarak özellikle belediyelerimizin bunun altını dolduracak faaliyetler içerisinde olması bizim açımızdan çok anlamlı ve önemlidir.

“TURİST SAYISI ARTTIKÇA ESNAFIN TİCARETİ DE ARTAR”
“Esnafımız bir kültürün, bir medeniyetin parçası ve bundan dolayı bizim için çok önemli” diyen Başkan Erkoç, “Bugün ülkemizde inşa ettiğimiz medeniyetin inşa edilmesinde esnaflarımız çok önemli rol üstlenmiş olup bu milletin, ahlak ve edebine çok önemli katkıda bulunmuş ve resmen bir okul görevi görmüştür. Hem sanatkâr hem de ahlaklı ve edepli bir neslin yetişmesi için tarihten bu yana çok önemli bir rol üstlenmiş esnaflarımız, sanatkârlarımız. Ahi Evran’ı ön plana çıkaran da bu özelliğidir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak Kahramanmaraş’ımızın daha güçlü hale gelmesi için, Milli gelir dağılımındaki dengeyi sağlamak için, esnafın daha güçlü hale gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Kahramanmaraş’ımız da esnafı daha güçlü hale getirmek için tabii ki onun ticaretini artırmak gerekiyor. Özellikle esnaflarımıza en büyük katkı sağlayacak turizmdir. Hem yerli hem de yabancı turist sayısı arttıkça esnaflarımızın da ticareti artar. Bu konuda yoğun bir alt yapı inşasına girdik. Kapalı çarşılarımızı ve tarihi alanlarımızı restore ediyoruz. Kahramanmaraş’ımızın doğal güzelliklerini daha kullanılabilir hale getirme gayretindeyiz. Nehirlerimizin, barajlarımızın etrafına yeni alanlar oluşturduk ve oluşturmaya devam ediyoruz. Termal tesislerimizin alt yapı tesislerini yapma gayreti içindeyiz ve yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KENTİ ÖN PLANA ÇIKARAN VE TANITAN MÜZELER YAPIYORUZ”
Kahramanmaraş’ı ön plana çıkaran ve tanıtan müzeler yaptıklarını dile getiren Başkan Erkoç, şöyle konuştu: “Kurtuluş Destanı Panorama Müzesini yaptık ve halkımızın hizmetine sunduk. Dondurma Müzesi yapıyoruz ve bir de Etnoğrafya Müzesi yapacağız. Şehrimize Mozaik Müzesi’nin kazandırılması ile ilgili Kültür Bakanlığımız ile görüşmelerimiz devam ederken, Büyükşehir Belediyesi olarak bize ne düşüyorsa yapacağız ve bu konunun üzerinde duruyoruz. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzemizi tamamladık ve iç tefrişatı yapılıyor 3-4 aya kalmaz biter. Yani turizmin canlanması için bunlar yapılması şart olan hizmetler. Yaptığımız Yedikuyular Kayak Merkezi, Kahramanmaraş’ımızı kış turizminin önemli merkezlerinden biri haline getirdi. Yaklaşık 700 bin insan ziyaret etmiş Kayak Merkezini ve en az 400 bini şehir dışından gelen insanlar. Şimdi de Valimiz Vahdettin Özkan’ın başkanlığında orta sınıf diye tabir ettiğimiz dondurmacı, biberci gibi esnaflarımızı sanayici moduna geçirme gayreti içindeyiz. Bu esnaf kardeşlerimize arsa temini yönünde yoğun bir çalışmamız var ve bu konuda da yoğun gayretlerinden dolayı Valimize teşekkür ediyoruz Kahramanmaraş adına. Şu andaki birçok sanayicimiz geçmişte esnaflık yaparken bu hale gelmişti biz de şimdi hedefimizde 10 bin yeni sanayici oluşturma gayreti içindeyiz. Bu konuda başta körfez ülkeleri olmak üzere görüşmelerimiz ve girişimlerimiz devam ediyor.”

“TÜRKİYE’NİN GÜCÜNE GÜÇ KATARAK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”
Törende konuşan bir diğer isim ise KMTSO Başkanı Serdar Zabun oldu. Ekonomide ve özellikle sanayide üreterek, çalışarak Türkiye’nin gücüne güç kattıklarından bahseden Zabun, fuar kültürleriyle Kahramanmaraş’ın daha da çok gelişeceğine vurgu yaptı. Zabun, “Aslında bizler Kahramanmaraşlılar olarak tarihteki her dönemde stratejik konumuyla toprağının bereketi ile kültürü ile sanat ve edebiyatıyla eşsiz doğası ile çok değerli bir hazineye sahibiz. Anadolu’nun bilinen en eski yaşam merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş, mirasçısı olduğumuz bu büyük hazine her ne kadar dünya ile paylaşılmamış olsa da artık şehrimizin turizm altyapısı tamamlanmakta ve ülkemizin iddialı turizm merkezleri arasındaki yerini almak üzeredir. Bu anlamda bizlerde şehrimizin ekonomik, sosyal ve altyapı olarak gelişimini çok yakından takip ediyoruz, bu gelişmeleri arttırmak, gelecek nesillere daha büyük bir hazineyi miras bırakmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Ekonomide ve özellikle sanayide üreterek, çalışarak Türkiye’nin gücüne güç katarak yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“DAHA ÇOK İSTİHDAM DAHA ÇOK İHRACAT YAPMAYA GAYRET EDİYORUZ”
“Yeni yatırımlarla, yeni sektörlerle daha çok istihdam daha çok ihracat yapmaya gayret ediyoruz” diyen Zabun, “Her geçen gün kalite bakımından ön plana çıkan Kahramanmaraş, İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat yapmaktadır. Kahramanmaraş’ın iktisadi kalkınması için kolları sıvadık, çok çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Yakın gelecekte çok önemli atılımlara imza atacak olan Kahramanmaraş, sanayi üretiminde Türkiye’de ilk 10 şehir arasına girecektir. Bugün ARGE kapasitesi ile İnovasyon kültürüyle modern bir sanayi kentinin altyapısı kurulmuştur. Kahramanmaraş birçok alanda da rekabet edebilecek hale gelmiştir. Bütün bu çalışmalarımız şehrimiz insanımızın yaşam standartlarının yükselmesi için yapılmaktadır. Açılışını yapmakta olduğumuz Alışveriş Festivali inanıyorum ki şehrimizin ticaretine ve sosyal gelişimine yeni bir soluk yeni bir heyecan kazandıracaktır. Burada sizlere sunulan ürünler Kahramanmaraş’ın yerli ve milli sermayesine kendi insanımızın emeği ve gayretiyle ortaya konulan ürünlerdir” diye konuştu.

“DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR AHİLİK DEĞERİNE SAHİBİZ”
KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu ise, konuşmasında şunları dedi: “Gün geçtikçe gelişen, değişen ve kendini yenileyen teknoloji karşısında ayakta durmamız, mücadele etmemiz neredeyse tükenmek üzere. Fakat çok şükür biz esnaf ve sanatkârlar olarak dünyada eşi benzeri olmayan bir ahilik değerine sahibiz. Biz ahilik kültüründen kopmadığımız sürece her ne kadar teknoloji de gelişse ayakta kalacağız ve halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Bu Alışveriş Festivali başta olmak üzere ilimizde fuar kültürünü oluşturan ilimizin tanıtımında yardımcı olan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşkilatım adına sonsuz teşekkür ediyorum. Bu fuarların devamını diliyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından açılış kurdelesi kesilerek festival alanı gezildi.

Haber: Emre AKKIŞ/Burhan KARAGÖZ

Editör: Mahmut Beyaz