Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da çoğu iş yerlerinde çalışan işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü işlerinin başında geçirdi. Özel sektörde çalışan işçilerin birçoğu kamuda çalışan personellerle gibi kendilerinin de 1 Mayıs’ı bayram havasında geçirmek istediklerini belirtti. Evine ekmek götürebilmek için gecesini gündüzüne katan, verdiği yaşam mücadelesiyle ise bu bayramı hak eden işçiler, işçi bayramında bile yine çalışmak zorunda kaldılar. Manşet Gazetesi olarak işçilerle yaptığımız görüşmelerde işçiler, işçi bayramında diğer kamu çalışanları gibi kendilerinin de kutlamalar yapmak istediklerini ancak mecbur kaldıklarından dolayı kendi bayramlarda çalışmak zorunda olduklarını söylediler.

İŞÇİNİN ÇALIŞMASI KENDİ RIZASINA BAĞLIDIR
Halk dilinde işçi bayramı olarak tabir edilen “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” 22 Nisan 2009 tarihinde kabul edilen yasa ile birlikte resmi tatil kapsamına alındı. Kanuna göre; yalnızca 29 Ekim günleri dışında diğer tatil günlerinde fazla mesai ve tatil, bayram ücreti ödemek kaydıyla, özel sektör iş yerleri işçi çalıştırabilir. Yine kanuna göre işçinin çalışması ise kendi rızasına bağlıdır. 1 Mayıs’ın alın teri, emek ve dayanışma ve günü olduğunu söyleyen bazı işçiler, yaptıkları işlerde yaşanan zorlukları ve 1 Mayıs’ın diğer günlerden hiçbir farkının olmadığını, herhangi bir ek ücret almadan çalıştıklarını ifade ettiler. Ulaştırma, güvenlik, lojistik, inşaat, otomotiv, torna, mobilya, temizlik gibi işlerde çalışan taşeron işçiler, çalışma saati ve ücreti gibi problemlerinin olduğunu sorunlarına çözüm beklediklerini belirtti.

ÇALIŞMAYA MECBURUZ”

İşçi Yavuz Çolak, gıda sektöründe çalıştıkları için çalışmaya mecbur olduklarını söyledi. Yavuz, “Bizim işimiz gıda üzerine olduğu için çalışmamız gerekiyor. İnsanlara hizmet etmemiz gerekiyor. Kanunlardan bilgimiz var ama az öncede söylediğim gibi mecburen çalışıyoruz. Tabii ki bende bir işçi olarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde bayramımı kutlamak isterdim, evimde dinlenmek isterdim. Ama bazı şeyler maalesef öyle olmuyor. Şu anda zaten istesek te izin yapamayız çünkü personellerde de eksikliğimiz var” dedi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz