Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde görevli Uzman Psikolog Ezgi Urhan, yaklaşan üniversite sınavı öncesi sınava girecek öğrencilerin neler yapması gerektiği hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde görevli Uzman Psikolog Ezgi Urhan, yaklaşan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili sınava girecek olan öğrencilerin sınav öncesi ve sınav esnasında neler yapması gerektiği hakkında Manşet Gazetesi'ne bilgilendirmelerde bulundu. Urhan, "Hepimizin bildiği gibi ülkemizde üniversite sınavının birinci basamağı olan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) gittikçe yaklaşıyor. Bu yıl 13 Mart 2016 Pazar günü yapılması planlanan YGS için öğrenciler son hazırlıklarını yapmaktalar. Geçtiğimiz günlerde anne-babaların YGS’ye girecek çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgi vermiştik. Bugün ise öğrencilerin sınav kaygısı ile baş etmede kullanabilecekleri yöntemlerden bahsedeceğiz" dedi.
'GERÇEKCİ HEDEFLER BELİRLEMEK'
Öğrencilerin üniversite hedeflerini belirken kendi potansiyeline göre bir hedef belirlemesi gerektiğini ifade eden Urhan, şunları kaydetti: "Hemen hemen her öğrenci kendi akademik potansiyelini bilir. Üniversite hedefini belirlerken de öğrencinin kendi potansiyeline göre bir seçim yapması çok önemlidir. Öğrenciler tarafından gerçekçi olmayan yüksek hedefler belirlendiği zaman sonunda yaşadıkları hayal kırıklığı daha büyük olmaktadır."
'DÜZENLİ ÇALIŞMAK'
Sınava girecek olan öğrencilerin düzenli çalışmayı alışkanlık edinmesi gerektiğini söyleyen Urhan, şunları dedi: "Öğrenciler kendilerine uygun ve gerçekçi bir üniversite hedefi belirledikten sonra bu hedefe uygun bir çalışma alışkanlığı oluşturmalıdırlar. Eğer kişi sadece hedef belirleyip bu hedef için gerekli çalışmayı yapmazsa ne yazık ki sonunda üzülen yine kendisi olacaktır."
'ERTELEME DAVRANIŞLARINDAN UZAK DURMAK'
Derse çalışırken öğrencilerin bir konuyu diğer güne ertelemesinin kendisine zarar olacağını belirten Urhan, sözlerinin devamında şunları söyledi: " Birçok öğrencide gözlemlediğimiz erteleme davranışı aslında bugünün işini yarına bırakmaktır. Erteleme davranışına sahip olan öğrenciler bir türlü hazırladıkları çalışma planına uyamamakta ve üniversite sınavını kazanmak için gereken çalışma davranışını kazanamamaktadır."
'SINAVA OLDUĞUNDAN FAZLA ANLAM YÜKLEMEMEK'
Öğrencilerin sınavı gözünde fazla büyütmemesi gerektiğini belirten Urhan, bu durumun öğrencinin psikolojisini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Urhan, "Üniversiteyi kazanmak çoğu öğrencinin farklı birçok hayalinin de gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Mesela aileden ayrı ve özgür olmak, büyükşehrin olanaklarından faydalanmak bu hayallerden bir kaçı. Ancak bu durumda öğrenciler sınava olduğundan fazla bir anlam yükleyerek sınavın gözlerinde daha da büyümesine neden olurlar" şeklinde konuştu
'OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ OLUMLUYA DÖNÜŞTÜRMEK'
Sınav kaygısının asıl kaynağının öğrencilerin kendi zihinlerinde ürettikleri olumsuz düşünceler olduğunu ifade eden Urhan, sözlerine şunları ekledi: "Sınav kaygısının asıl kaynağı öğrencilerin kendi zihinlerinde ürettikleri olumsuz düşüncelerdir. Çoğu öğrenci üniversite sınavının kötü geçeceğini düşünüp umutsuzluk duygusuna kapılarak artık hayatlarında iyi bir şey olmayacağına inanmaya başladıklarını dile getirirler. Oysa sınavın kötü geçme durumu dünyanın sonu değil. Buna benzer olumsuz düşünceleri “Evet, bu sınav benim için önemli ve ben bu sınav için elimden geldiğince çalıştım.” gibi olumlu düşüncelere dönüştürmeliler."
'GEÇMİŞ BAŞARISIZLIKLARA ODAKLANMAMAK'
Deneme sınavlarında veya daha önce girilen sınavlarda ki başarısızlıkları öğrencilerin dikkate almaması gerektiğini söyleyen Urhan, şunları dedi: " Deneme sınavlarında veya daha önce girilen sınavlarda edinilen başarısızlık duygusu eğer kontrol edilmezse gireceğiniz sınavı da olumsuz etkileyecektir. Geçmiş yaşantılarımızda bir takım başarısız sonuçlara sahip olsak da önceki başarısızlıklarımızın devam etmesi bir kural değildir."
'AİLENİN BEKLENTİSİNİ GEREĞİNDEN FAZLA ÖNEMSEMEMEK'
Öğrencilerin sınav zamanında ailelerinin beklentilerini düşünerek hareket etmemelerini belirten Urhan, şunları kaydetti: "Ailemiz bizim için en önemli destek kaynağımızdır. Ancak öğrenciler özellikle sınav zamanında ailelerinin beklentilerini düşünerek hareket ederlerse bu durum var olan sınav kaygılarının daha da artmasına neden olacaktır."
'SAĞLIKLI BESLENMEK VE SPOR YAPMAK'
Öğrencilerin sınavdan önce sağlıklı beslenip spor yapması gerektiğini söyleyen Urhan, şunları kaydetti: "Daha uzun saatler ders çalışmak için tüketilen çay, kahve, enerji içeceği gibi içecekler sınav döneminde kaygının daha da artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle akşam saatlerinde gerginliğe yol açan kafeinli içeceklerden uzak durulmadır. Bunun yanı sıra yapılan birçok akademik çalışmada fiziksel aktivitenin kişilerin kaygısını ve gerginliğini atmasına yardımcı olduğu bulunmuştur. Öğrenciler kendilerini yormayacak fiziksel aktiviteler ile kaygılarını azaltabilirler."
'NEFES EGZERSİZLERİ'
Nefes egzersizlerinin kaygıyı azaltmada önemli olduğunu söyleyen Urhan, son olarak sözlerine şunları ekledi: "Stresle baş etme yöntemlerinden biri olan nefes egzersizlerinin kaygıyı azaltmada çok önemli bir yeri vardır. Birçok çeşidi olan nefes egzersizlerinin en temel egzersizinde nefes burundan yavaş ve derin bir şekilde alınıp, ağır bir şekilde ağızdan verilir. Öğrenciler kaygıyı kontrol etmek için değişik nefes egzersizleri öğrenip bunları sınav esnasında kaygı ile baş etmek için uygulayabilirler."
Haber: Emre Akkış




Editör: Mahmut Beyaz