Kahramanmaraş’ta 12. Ortadoğu Altın ve Mücevher Fuarı, düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Kahramanmaraş’ta ilki geçen yıl gerçekleşen ve bu yılda ikincisi düzenlenen 12. Ortadoğu Altın ve Mücevher Fuarı, ülke genelinden 130 firmanın katılımı ile 3 gün boyunca sektör temsilcilerini ağırlayacak. Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışına Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, belediye başkanları, sivil toplum örgütü ile yurt genelindeki 130 işletmelerin temsilcileri katıldı.

KUYUMCULUK SEKTÖRÜ KÜLTÜR VARLIKLARINDA SON DERECE ÖNEMLİ’
KAFUM Fuar Merkezinde düzenlenen törenle açılışı yapılan Altın ve Mücevher Fuarı’nda konuşan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kuyumculuk sektörünün milletlerin kültür varlıklarında son derece önemli bir yer işgal ettiğini söyledi. Altın, mücevher, kuyumculuk sektörü tabiatı gereği Türkiye için önemli olduğunu ifade eden Güvençer, “Kahramanmaraş’ı anlatırken pek çok özel şeyleri bir araya getiriyoruz. Kahramanmaraş altın sektöründe yarattığı katma değeriyle Türkiye’de 2’nci sırada yer aldığını bu fuar vesilesi ile de bir kez daha gösterdi. Şehrimiz bu sektörde gösterdiği başarıyla Türkiye’de tanınmayı bilinmeyi ve örnek alınmayı sonuna kadar hak ediyor. Sektörün yarattığı ekonomik katma değer, ekonomik istihdam sıklıkla ön plana çıkıyor. Bütün hayat biçimlerimiz bu hayatı yaşarken ortaya koyduğumuz tavırlarımızda malumdur ki kültürümüzün bir parçasıdır. Kültürün birer parçası olma anlamında hiçbir sektörün faaliyetini istisna edemeyiz. Ancak bu faaliyetler içerisinde bir sıralama yapmamız gerekirse gerektirdiği esneklik duygusu nezaket, nezafet ve sabır nitelikleriyle kuyumculuk sektörü milletlerin kültür varlıklarında son derece önemli bir yer işgal ediyor.”
 
BU KIYMETİ ASIL YARATAN İNSANLARIMIZ BU SEKTÖRÜN EMEKÇİLERİDİR’
Kahramanmaraş’ta kuyumculuk sektörü sadece yarattığı katma değer, sağladığı istihdamla değil, bu şehrin insanlarının kahraman olarak nitelenen ama derinliğinde mutlaka nezaket olan niteliklerinin mücevherata yansımasının bir neticesi olduğunun altını çizen Güvençer, “Elbette işletmeciler, sermaye sahipleri çok önemli ama bu kıymeti asıl yaratan insanlarımız bu sektörün emekçileridir. İnşallah ileride ekonomik ve sıhhi şartlarında iyileştirilmesiyle beraber çok iyi olmasını temenni ediyorum. Meslek kuruluşları yerel yönetimler, merkezi yönetim bu altın ustalarımızın okuma alışkanlıklarından başlayarak belki başka sanatlarda da bu milletin gerçekte derinliklerinde yatan ruhun inceliklerine nüfuz edilebilmesini sağlayacaklar” dedi.



ELİ ÖPÜLESİ USTALAR DEDELERİMİZDİR’
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’da, Kuyumcu ustalarının el becerileriyle büyük sanatsal eserler ortaya çıktığını kaydetti. Erkoç, şöyle konuştu: “Ülkenin kuruluşunda İstiklal meşalesinin ateşlenmesinde öncü olan Kahramanmaraş yeni Türkiye ruhunun oluşunda da başta üstat Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Pakdiller, Erdem Beyazıtlarla gerçekten çok zarif bir ruha sahip olmuştur. Hamt olsun geldiğimiz noktada bu kuyumcu hassasiyeti ile bu ruhun birleşmesiyle oluşan büyük sanatsal eserler mevcuttur. Bunu yapanları tebrik ediyoruz. Çünkü bugün bu fuarın burada düzenlenmesinde büyük ustaların o gerçekten kuyumcu hassasiyetiyle çalışan bir Ahi Evran ahlakıyla kendi işine gücüne veren ve babadan, dededen aldığı mesleği yüzyıllardan beri geleceğe taşıyan eli öpülesi ustaları tebrik ediyorum. Erkoç, kuyumcular odası Başkanı Hacı Mustafa Öz’ün geçen yıl bu konuyu açtığında çok yerinde bir karar olacağını düşündüğünü ifade etti. Erkoç, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü bizim esnafımız, bizim müteşebbislerimiz tarihi yazmakta fiziki ortamlara rağmen harikalar yaratmakta. Biz yıllardan bu yana çok özveriyle çalıştıklarını biliyoruz. Ama eserlerini tanıtmakta reklam konusunda aynı başarıyı gösterememektelerdir. Geçen yıl birincisini ve bu yıl ise ikincisini düzenlenmesinde fuara katkıda bulunduk. Bununla da yetmeyerek baştan bu yana başkanımız ile birlikte Kahramanmaraş’a bir kuyumcu kenti inşa edilmesi gerektiğini ve bu kardeşlerimizin başarılarını yeni ortamlarda harikalara dönüştüreceğinin inancındaydık. Hamt olsun Bakanımız ve Milletvekillerimiz hep beraber hükümetimize, Başkanımızla gerekli girişimlerde bulunarak kuyumcu kent projesi onaylandı ve 7 Haziran’da ihalesi yapılacak. Kahramanmaraş Türkiye’nin en büyük kuyumcu kenti olacak. Bu proje ve fuarlar ile beraber DOĞAKA bünyesinde yürütülen projelerle beraber Kahramanmaraş’taki kuyumcu sektörü sadece Kahramanmaraş’ın değil, tüm Türkiye’nin gururu olmaya devam edecek. Bu projelerden sonra ihracatımız önemli derece bu sektörde artacağı inancındayız. Çünkü teknoloji ile beraber bu üretimin birleştiğinde Dünya’da herkesin gıptayla seyrettiği üretim merkezi geleceğinin inancındayız. Bizde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak esnafın yanında olmaya devam edeceğiz. Hep beraber harikalar yaratacağız.”


KUYUMCULUK EKONOMİK ALANDA BİTMEYECEK BİR SEKTÖRDÜR’
Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, ise, “Ülkelerin ekonomik gücünü ve parasal kaynağının temeli olan kuyumculuk sektörü hem ekonomik alanda hem de zimmet alanında önemi bitmeyecek bir sektördür” dedi. Öz, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün ülkemizde ki kuyumculuk sektörünün önemli bir yerinde bulunan Kahramanmaraş 500 civarında kuyumcu atölyesi ve 120 civarında sarrafı olmak üzere 620 adet odamıza kayıtlı esnafımız bulunmaktadır. Kuyumculuğu yapan esnafıyla yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Atölyelerimiz de çoğunlukla 22 ayar bilezikler, set takımları, küpeler, yüzükler, alyans ve gümüş takım üretimi azımsanmayacak rakamlarda üretilmektedir. Bu takım aksesuarlar ülkemizin tüm il ve ilçelerinde sarraflarımız tarafından halkımıza temin edilmektedir. Bu bağlamda sektörün ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkısı göz ardı edilemeyecek derecede büyüktür. Biz kuyumcular Odası olarak bu potansiyelin farkındayız. Bu zamanda çağa uygun, modern tarzda üretim yapabileceğimiz, radikal değişiklikler yaratmamız gerektiği düşüncesiyle bir takım icraatlar yapmaya başladık. DOĞAKA ile yaptığımız bir projede sektörün eksiklerini tespit ettik ve ilk çalışma olarak buna odaklandık. Hızlı bir şekilde ihtisas küçük sanayi sitesi kurduk ve 40 bin metrekare bir arsa alarak bu arsa üzerine 107 bin metre kapalı alan olan Kahramanmaraş Altın Şehir projesini hayata geçirmek için ilk adımlarımızı attık. Bakanlık destekli bu projemize inşallah 7 Haziranda ihalesi yapılacak.”

FUARI DAHA İLERİ SEVİYELERE TAŞIMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Tanıtım noktasında ciddi eksikliklerin olduğunu düşündüğünü belirten Öz, fuarla ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi. Öz, “Hamt olsun bugün 2’ncisini gerçekleştirdiğimiz Kahramanmaraş’ta ki bu fuarı daha ileri seviyelere taşımaya çalışıyoruz. Kalifiye eleman ve tasarım konusunda ki eksikliğimizin giderilmesi için meslek liselerimizle ve üniversitemizle bazı çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan en önemlisi toplam bir milyon 629 bin TL yatırım tutarı öngören koordinatörlüğünü DOĞAKA ve KSÜ’nün sağlayacağı işletme ayağında üniversitenin yanı sıra Kahramanmaraş Kuyumcular Odası ve KMTSO’nun sorumluluk alacağı tasarım ve 3D modelleme merkezi projesi aşamasındayız. Projemizin nihai hedefi portatif ürün elde etme hizmetinin hayata geçirilerek bu konuda il dışı tedarikçilere olan bağlılığı azaltmak ve hatta komple bitirmektir. Modelleme konusunda hızlı hareket ederek tasarım aşamasında kaybedilen zamanı ortadan kaldırmak suretiyle Kahramanmaraş iline katma değer katmak ve yeni ürün modelleme konusunda yerel firmalara cesaret ve rekabet gücünü arttırmaktır. Altıneller projesiyle de sektörde faaliyet gösteren atölye ve işletmelerin nitelikli iş gücü kapasitesini geliştirerek, küresel ölçekte Türkiye’nin rekabet edilebilirliğini arttırmak ve genç nüfusu nitelikli hale getirmek amacıyla kuyumculuk ve tasarım eğitimi vererek esnaflarımıza istihdam imkânı sunduk“ şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra açılış kurdelesi kesildi. Kuyumculuk sektörüne hitap eden alet, edevat, makine ve teçhizat ürünleri ile altın ve mücevherat ürünlerinin yer aldığı Altın ve Mücevher Fuarı Pazar günü sona erecek.
 Haber: Meliha Şeyda Akçakale
Editör: Mahmut Beyaz