YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Konferans öncesi gazetemize ziyarete gelen Kezban Dursunoğlu, diyaliz hastalarının yaşadığı sıkıntıları ve kullanılması gereken ilaçlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dursunoğlu, Bu ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmesini istedi.

Hepatit C hastalığını taşıyan hastalar için biran önce yardım eli uzatılması gerektiğinin altını çizen Dursunoğlu, "Değeri 35-40 bin lirayı bulan ilaçların bir an önce yetkili kurum tarafından sağlanmalı" dedi. Manşet Gazetesi'ni ziyarete gelen Dursunoğlu şu açıklamalarda bulundu: "Harboni, Sovaldi ilaçları hepatit C hastalığının tedavisinde yüzde 99 oranında başarı sağlayan ilaçlardır. Hepatit C'li hastalar 5-6 tipe ayrılıyormuş. Bu ilaçlar kullanıldığı takdirde virüs vücuttan tamamen siliniyor. Sirozu ve akciğer kanserini önlüyor. Bu ilacın kullanılması zorunlu. Eğer bu ilaç kullanılmazsa ileri ki zamanlarda siroz ve akciğer kanserine kadar yol açabiliyor. İstediğim tek şey yetkili kurum bu ilaçları bize sağlamasıdır. Bu hastalığı kimse bilmiyor bu hastalık kan yoluyla bulaşan bir hastalık. Bilinçsiz şekilde bir birine bulaştıran insanlar var. Bizim isteğimiz bu konuya daha da ağırlık verilmesidir. Bu ilaç 3 aylık bir tedavi ve fiyatıda 30 ila 40 bin lira arasında değişiyor.

Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Derneği (KABÖDER) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi konferans salonunda “Diyaliz ve Böbrek Hastalarının Kadın Üzerinde ki Etkileri” konulu konferansı gerçekleştirdi.

KABÖDER, derneğinin diyaliz ve böbrek hastalıklarının kadınlar üzerinde ki etkisini anlatmak amacıyla düzenlenen konferansta KSÜ organ nakli hemşiresi Dilek soylu, konferansta konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Diyaliz hastası Bilal Dursunoğlu'nun eşi Kezban Dursunoğlu konferansta eşinin hastalıkla ilglili yaşadığı süreçleri anlattı. Düzenlenen konferansa Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Nilüfer Baskır, Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran, Engelliler Şube Müdürü Fatih Akşam, Kamu Hastaneler Biriliği Tibbi Hizmetler Şube Sorumlusu Zekiye Kaplan, Halk Sağlığı Müdürlüğü Kronik Şube Sorumlusu Gülsüm Koç katıldı.

'ASLA PES ETMEDİM'
Düzenlenen konferansta konuşma yapan Kezban Dursunoğlu, şunları dedi: "17 Mayıs 2007'de eşim ağrılar içinde kalktı. Tüm vücudu şişmişti ve ne olduğunu anlamadık. Ağrısı çok fazlaydı. 5 farklı hastane gezdik ve doktorlar ağrı kesici yapıp gönderdiler. Daha sonra eşimin ağrıları artınca doktorlar eşimi yoğun bakıma aldı. Doktorlar bana eşimin geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini söylemişlerdi ve ben hüngür hüngür ağlamıştım. Ama biz hiç bir zaman pes etmedik. Daha sonra eşimi diyalize aldılar ve ilk etapta eşimden 5 kilo sıvı çekmişlerdi. Eşime böbreğimi ben verecektim ama eşimde Hepatit C hastalığı olduğu için eşime nakil yapılamıyordu. Doktorlar bu hastalığın ilacı Türkiye'de yok dediler. Ben araştırdım ve buldum. Hiç bir zaman pes etmedim. Çok zorlu süreçlerden geçtik çok zorlu yollara çıktık ama nihayetinde başlardık ve bunun içinde mutluyuz.

'ORGAN NAKLİ HEM HAYAT KURTARIYOR HEMDE HAYALLERİ'
Düzenlenen konferansta konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran şunları dedi: " Türkiye'de ve dünyada binlerce kişi organ yetmezliğinden hayatını kaybediyor ya da makineye bağlı yaşama tutunmaya çalışıyor. Sadece hastalar değil aileleri de bu zorlu süreçte çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Hem maddi hem manevi olarak yıpranan bu ailelere yardımcı olmak manen destek vermek hepimzizn vazifesidir. Böyle bir program hazırladıkları için KABÖDER'e çok teşekkür ediyorum. Bizlere bu duygusal anları yaşattılar. Bir kez daha anladım ki organ nakli hem hayat kurtarıyor hemde hayalleri ve umutları.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz