Down Sendromlular Derneği'nin düzenlemiş olduğu programda down sendromlu çocuklar Ahmet Bayazıt İlköğretim okulu öğrencileriyle buluştu. Dernek Başkan Yardımcısı Süheyla Bilginer, öğrencilere down sendromlu çocuklarla arkadaş olunması gerektiğinin altını çizdi.

 

Down Sendromlu çocukların toplumda bilinirliğini artırmak ve onlarında diğer çocuklardan farkının olmadığını vurgulamak adına Ahmet Bayazıt İlköğretim Okulu'nda program düzenlendi. Down Sendromlular Derneğinin düzenlemiş olduğu programa Dernek Başkanı Süheyla Bilginer, Okul yöneticileri, down sendromlu çocuklar, öğrenciler ve çok sayıda veli katıldı. Down Sendromlu çocukların ilgi gördüğü programda konuşma yapan Down Sendromlular Dernek Başkan Yardımcısı Süheyla Bilginer, down sendromlu çocuklara her zaman ilgi gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Öğrencilere down sendromuyla ilgili bilgiler veren Bilginer, " Sevgili öğrenciler, down sendromlu çocuklarımız da sizin gibidirler. Onları dışlamayın, her zaman onlarla arkadaş olmaya çalışın ve ilginizi eksik etmeyin" dedi.

 

"ONLARI HİÇ BİR ZAMAN DIŞLAMAYIN"

 

Down sendromlu çocukların özel çocuklar olduğunun altını çizen Bilginer, down sendromlu çocukların diğer çocuklardan farklı olduğunu fakat onların hasta olmadığını dile getirdi. Bilginer konuşmasını şöyle sürdürdü: "Onlar sadece Down sendromlu çocuklarımız. Onların tek farkı sizden bir kromozom fazla olmaları ama onlarda sizler gibidir. Sizler gibi okuyabiliyorlar, yazabiliyorlar, oynayabiliyorlar. Her zaman onlarla arkadaş olmaya çalışın. Çünkü onlarla arkadaşlık ettiğiniz zaman, onlardaki mutluluğu sizde göreceksiniz. Onlarla yaşamak gerçekten bizlere mutluluk veriyor. Dıştan bakıldığında belki farklı görünüyorlar ama hiç farklı değiller onlarda aynı sizler gibidir. Biz bu arkadaşlarımızla Alanya'da yüzme şampiyonlarına gittik. Onlar orada bir çok arkadaşlarıyla birlikte 3 bölgeden gelen down sendromlu ve farklı arkadaşlarla birlikte yarışmalara katıldılar. Yarışlarda başarı kazandılar kazandıkları başarılar sonucunda arkadaşlarımız madalyalar aldı. Bölge şampiyonu oldular. Bu Kahramanmaraş için de çok güzel bir olay bizler içinde büyük bir mutluluk oldu. Güzel arkadaşlarımıza onlarla ilgili birşeyler anlatmaya çalışıyoruz. Onların yaptıkları başarıları sizlerinde görmesini istedik.''

 

'BİZLERDEN HİÇBİR FARKLARI YOK'

 

Ahmet Bayazıt Okul Müdürü İsmail Yaray ise öğrencilere eğitici konuşma yaptı.

Down Sendromlu çocuklara herkesin destek çıkması gerektiğinin altını çizen Yaray konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu çocuklar bizim çocuklarımız, toplum olarak destek çıkmak hepimizin görevi diye düşünüyorum. Onları hayata bağlayan bir damla mutluluklarına ortak olduysak ne mutlu bize. Şampiyon olmuş ve birçok madalya kazanmış bu çocuklarımızı yetiştiren hocalarımızı tebrik ederim. Misafirlerimiz Down Sendromu dediğimiz arkadaşlarımız aramızdadır. Biz nasılsak onlarda aynı bizim gibidir. Madalyalarını kazanmışlar bizim yapamayacağımız zorlukları aşıp çok büyük başarı elde etmişler. Bizde çalışarak yapabiliriz. Çocuklar bu arkadaşların bizlerden hiçbir farkları yok. Bu yüzden saygı duyup, kucaklayıp, başarılarından dolayı örnek alacağız" dedi.

Konuşmaların ardından, öğrencilerin sorduğu sorulara cevaplar verildi. (MELİHA ŞEYDA AKÇAKALE)

Editör: Mahmut Beyaz