Kahramanmaraş'ta bahar mevsimine girilmesiyle birlikte gelinlik sektöründe de gözle görülür bir canlılık yaşanıyor.

Bahar ayının gelmesiyle düğün sezonu açılırken, gelinlik sektörü de canlanıyor. Bahar mevsimiyle birlikte artan gelinlik satışlarının Ekim-Kasım aylarına kadar devam ettiğini ifade eden moda Tasarım Dikim evi ve gelinlik işletmecisi Hüseyin Akça, satışların geçen sezona göre bu sezon düşük başladıklarını söyledi. Hazır satılan gelinlikler ile sipariş olarak yaptırılan gelinlikler arasında fiyat açısından çok büyük bir uçurum olmadığını belirten moda Tasarım Dikim evi ve gelinlik işletmecisi Hüseyin Akça, bu nedenle genç kızların gelinliğin vücut ölçülerine göre dikilmesini istediğini belirtti.

'BİN TL İLE 3 BİN TL ARASINDA'
 
Gelinlik satışlarının sezonluk olduğunu ifade eden Akça, gelinlik fiyatlarının bin TL ile 3 bin TL arasında olduğunu söyledi. Akça, “Sektörümüz sezonluk bir sektör olduğu için genelde kış ayları sakin geçen iş sıkıntısı olan bir sektördür. Maliyetimiz yüksek olduğu için haliyle sezonlukta bir iş olduğu için fiyatlarımız genel çevre olarak uygun ama insanların algısında pahalı bir alışveriş olarak görünüyor. Fiyatlarımız ise bin TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Hâlbuki ömür de bir sefer yapılan bir alışveriş olduğu için pahalı bir alışveriş olarak görünmemesi lazım. Genelde evlilik sektöründeki alışverişlerde damat adaylarının en çok para harcamaya çekindikleri veya para harcamayı isteyerek yapmadıkları alışveriş gelinlik alışverişidir. Fakat gelin adaylarının da en çok özlemini duydukları ve en güzel gelinliği giyme arzuları yıllardır gelen bir hayalle, süslenmiş bir gelinliktir. Tamamen gelin hanımlarla damat beylerin çapraza düştükleri konuda budur. Gelin hanım en güzelini giymek ister, damat bey en ucuzunu almak ister” şeklinde konuştu.
 
'PİYASA SAKİN İLERLİYOR'
 
Bahar ayının gelmesiyle sezonun açıldığını fakat bu sezonun geçen sezona oranla düşük olduğunu söyleyen Akça, “Sezonumuz tam anlamıyla açılmış değil, Mayıs ayına girmemize rağmen. Tabi Türkiye genelinde piyasalarda sakin bir duruş, bizim sektörümüzde de etkisini göstermiş durumda. O yüzden tam anlamıyla sezonun açıldığını söyleyemeyiz. Geçen seneye oranla, sektöre yeni gelen firmalarda var. Piyasanın durumu ve alım gücünden kaynaklanan duruma göre düşüş söz konusudur. Bu genel olarak Kahramanmaraş'ta ki meslek arkadaşlarımızla da konuşmuş olduğumuz konularla ve Türkiye geneli firmalarla yapmış olduğumuz istişarelerle genel anlamda böyle bir sıkıntı var. İnşallah ülkemizin ekonomik durumu zenginleştiğinde sektörümüzün de canlanacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.
 
'GELİNLİK KİRALAMASINI TASVİP ETMİYORUZ'
 
Gelinlik satışlarında internetin gelinlik sektörünü sekteye uğratmadığını dile getiren Akça, gelinlik kiralamaya da değindi. Akça, “İnternetin bizim sektörümüzde azaltmaya uğratmadığını düşünüyorum. Sadece arz talep açısında bakıldığı zaman talebe karşı hizmet sunan mağaza çok, bu sebepten olduğunu düşünüyorum. Gelinlik kiralamasında firma olarak biz çok tasvip etmiyoruz. Çünkü kullanım açısından çok yıpranmış bir şekilde geliyor ürünler. Kahramanmaraş'ta da zaten oturmamış bir sistem. Gelin adayları zaten ilk benim giyeceğim gelinlik olsun düşüncesiyle hareket ettiği için, kullanılmış bir ürünü tekrar giymeyi kabul etmiyorlar. O yüzden kiralama sisteminde Kahramanmaraş bu konu da uygulanamamış bir memlekettir” ifadelerini kullandı.
 
 
 
'SEKTÖR FABRİKALAŞABİLİR'
 
Gelinlik sektörünün Kahramanmaraş'ta fabrikalaşabileceğini ifade eden Akça, “Gelinlik sektörünün fabrikalaşması mümkündür. Çünkü Kahramanmaraş bir tekstil kenti, coğrafi konum olarakda stratejik bir noktada. Bir Akdeniz, Doğu Anadolu veya İç Anadolu’ya rahat bir ulaşımı olan bir memleket. Çevre yollarımız da tam anlamıyla bitmiş olursa, konum olarak çok güzel bir memleket. Fabrikalaşmak için önce ulaşımın çözülmesi şarttır. Örneğin büyük yeni bir hava alanı yapılıp insanların rahat bir şekilde gelmesi imkanlaşırsa, kesinlikle fabrikalaşır. Kahramanmaraş bir moda kenti olabilir. Çünkü birçok İstanbul ve İzmir gibi büyük firmalar Orta doğuya çok iş yapar. Orta doğu ana pazarlarıdır. Kahramanmaraş İstanbul ve İzmir'den Orta doğuya daha yakın. Fakat buna öncülük yapılması lazım. Bu öncülüğü kim yapabilir, memleketimizin para gücü iyi olan iş adamları veya devlet erkânları bu olaya bir öncülük yaparak memleketi daha iyi bir moda kenti yapabilir” dedi.
 
'FİYAT AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK BİR UÇURUM YOK'
 
Artık bazı firmaların özel dikim yapmadığını anlatan Akça, “Genelde gelin adayları en güzel gelinliği giymek için düğününe 5 veya 6 ay zaman kala hem internet üzerinden araştırma hem de mağazaları gezerek farklı bir şey bulma amacıyla araştırmalar yapıyor. Hazır satılan gelinlikler ile sipariş olarak yaptırılan gelinlikler arasında fiyat açısından çok büyük bir uçurum yok. Tabi şimdi üretimi olan firmalar kesinlikle müşterilere özel dikim noktasında cevap verebiliyor. Örneğin kendimizin özel dikimleri olduğu için müşterimizin getirdiği özel dikimlere olumlu cevabımızı veriyoruz. Fakat sadece mağaza olan ve bu işin satışını yapan firmalar, bu işin tadilatında bile müşterilere sıkıntılar yaşatabiliyorlar. Burada en önemlisi gelin adaylarının alışveriş yapacakları mağazalar veya moda evlerini iyi tercih etmeleri lazım. Son olarak ise inşallah daha canlı bir sezon geçirmeyi diliyoruz” dedi.
 
Haber: Ahmet Özkars
 
Editör: Mahmut Beyaz