Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ncı yıldönümüne sayılı günler kala Muharip Gaziler Derneği Başkanı Tayfun Özbek, Kurtuluş destanı ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Özbek, "Kahramanmaraş'ımızın kurtluşu gerçekten dünyada tektir" dedi.
Kahramanmaraş'ın kahramanca mücadele sergileyerek düşman işgalinden kurtluşunun 96'ncı yıl dönümüne az bir süre kala şehirde faaliyet gösteren ve Kıbrıs ile Kore gazilerinin bulunduğu Muharip Gaziler Derneği'nin Başkanı Tayfun Özbek ile Kahramanmaraş'ın kurtuluş destanı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özbek, "Kahramanmaraş'ımızın kurtluşu gerçekten dünytada tektir. Ben birçok illere gidiyorum ve orada ki kurtuluşlarda festival niteliğinde geçiyor. Ama şehrimizde ki kurtuluş bayramı gerçekten bayram havasından geçiyor" dedi. Özbek, ayrıca Kıbrıs Barış Harekatında ki anılarını ve orada ki savaşta neler yaşadıklarını Manşet Gazetesi'ne anlattı.

'TABUR OLARAK SAVAŞA GÖNÜLLÜ GİTTİK'
Ankara\Çubuk topçu taburunda bulunan herkesin Kıbrıs'ta ki savaşa gönüllü gittiklerini ifade eden Özbek, sözlerinin devamında savaşla ilgili anılarını anlattı: "1952 yılında Kahramanmaraş'ın Kümperli köyünde doğdum. Acemi birliğimi Budur 58'inci topçu tugayında yaptım. Orada acemi birliğini tamamladıktan sonra 28'inci tümen Ankara\Çubuk topçu taburuna usta olarak gittim. Orada askerliğimizi ifa ederken 20 Temmuz 1974 günü sabah saatlerinde alarm çaldı. Alarm çaldığında bütün tabur olarak hepimiz apar topar hazırlandık ve aşağı toplanma alanına indik. Bize Kıbrıs'ta savaşın olduğunu ve gönüllü askerlerin Kıbrıs'a gönderileceğini söylediler ve biz tabur olarak hepimiz gönüllü olarak Kıbrıs'a gitmeye karar verdik. Ankara'dan yola çıktık ve Mersin'in Silifke İlçesi'nin Taşucu mevkiine geldik. Orada 1 hafta kadar kaldıktan sonra 28 Temmuz akşam saatlerinde gemiye bindik ve 29 Temmuz sabahı girne açıklarından Kıbrıs'a ulaşmayı başardık. Bizim Kıbrıs'a ilk gördüğümüz manzara şuydu. Bizden önce Girne'ye çıkmış olan askerlerimiz tanklarımız yol kenarında ki Rum mevzilerinin üstünden geçerek dümdüz etmişlerdi ve bu bizi en başında çok etkilemişti. Daha sonra Kıbrıs'ta şu anda Ercan Havalimanı'nın bulunduğu yeri görecek şekilde top mermileriyle beraber mevzilendik ve 1 hafta burada kaldık. Sonra diğer taraflara doğru hareket etik. Nakil sırasında yani bir yerden bir yere giderken geceleri gidiyorduk. Geceleride ışıksız gidiyorduk sadece stop lambalarının ışığıyla yol alıyorduk. Yolda seyir halindeyken benimde içinde bulunduğum 13 kişilik topçu mürettebatıyla birlikte arabamız devreldi. Kıbrıs'da iken en çok unutamadığım anılarımdan birisidir. Tankın içerisinde top mermileri vardı. 40-50 tane de top sandığı bulunuyordu. Tankımız devrilince bütün askerlerimiz savruldu ama Allah'a çok şükür hiç bir askerimize de her hangi bir şey olmadı. Ama o top mermilerinden bir tanesi patlasaydı orada bulunan herkes mahvolurdu. Daha sonra 14 Ağustos sabah saat 05.00 gibi ateşe başladık ve akşama kadar aralıksız devam ettik. 15 Ağustos da ise ateşkes imzalaması yapıldı. Biz Kıbrıs'ta bütün arkadaşlarımız canla başla savaştık. Kıbrıs Savaşı'na katılan askerimiz tolam 34 bin 738 kişidir."

'GAZİ OLALIM DİYE BİRBEKLENTİMİZ YOKTU'
Savaştan sonra gazilik unvanı ile ilgili bir beklentilerinin olmadığını söyleyen Özbek, vatani görevlerini yapmak için o savaşa katıldıklarını belirtti. Özbek, "Biz 1974'te askerdirk ve savaşa girdik. Hiç birmiz bizi devlet gazi yapacak bize maaş ödeyecek veyahutta bize gazilik uvanı verilecek diye bir beklentimiz olmadı. Çünkü biz vatani görevimizi yapmak için oraya gitmiştik. Ama 1974'ten 1990'a kadar her hangi bir gazilik belgesinden çok bir faydalanmamız olmadı. 1990'dan sonra bazı haklara sahip olduk ve 26 senedir gaziyiz" şeklinde konuştu.

'MUHARİP GAZİLER OLARAK BİR İLKİ GERÇEKLEŞİRECEĞİZ'
Kahramanmaraş'ın kurtuluş yıldönümünde bir ilki gerçekleştirerek çevre illerden gazileri davet edeceklerini ifade eden Özbek, kurtuluş destanını halka daha iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini söyledi. Özbek, "Kahramanmaraş 12 Şubat kurtuluş yıldönümünü canı gönülden kutluyoruz. Muharip Gaziler olarak 8-9 Şubattan itibaren şehirlerde dolaşmaya başlıyoruz. Kahramanmaraş'ımızın kurtluşu gerçekten dünytada tektir. Ben birçok illere gidiyorum ve orada ki kurtuluşlarda festival niteliğinde geçiyor. Ama şehrimizde ki kurtuluş bayramı gerçekten bayram havasından geçiyor. Fakat şu anda Kahramanmaraş'ın eski kurtuluş bayramında ki heyecanı yok. Muharip Gaziler olarak bu sene bir ilki gerçekleştireceğiz. Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye, Adıyaman gibi çevre illerimizden 100 tane gazimizi davet ettik. Kurtuluş destanlarının halka ve yeni yetişen çocuklara daha iyi bir şekilde anlatabilmek için çeşitli tiyatrolar sergilenmesi lazım. Okullarda çocuklara bunun iyi bir şekilde anlatılması gereklidir" ifadelerini kullandı.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz