Eski savaşçılar, önce kendilerini yenilgi olasılığından uzakta tutarlar; sonra da düşmanı yenmek için uygun fırsatı kollarlar. Devlette milli güvenliğe önem veren Sun TZU kılcal damarların hareket kabiliyetinin güçlü olmasına dikkat çekmiştir.

Güçlü bir devlet olabilmek için yönetim mekanizmasında algılama, adaptasyon ve analitik düşünce hususunda güçlü adımlar atılarak olayları, süreçleri, ekonomik dengeleri, sosyal politikaları,  uluslararası ilişkiler ve milli güvenlik politikalarını daha hızlı kavrayabilme kabiliyetine erişerek denge politikalarında zaman kaybetmeksizin süreçte kurucu aktör ve söz sahibi olacak bir standarda sahip olmalıdır.

Bir devlette dış dünyadaki gelişmeleri verimli ve nitelikli bir şekilde takip ederek onları başarılı bir süzgeçten geçirerek analiz etmesi, o ülkenin dış politikasına çok büyük kazanımlar sağlar.

Dünyadaki gelişmeleri vaktinde ve olaylar gelişmeden bilmek önleyici ve koruyucu politikaların hazırlanmasını sağlar. Bu da bir ülkenin güvenilir ve yatırım merkezi olmaya elverişli bir seviyeye sahip olmasını temin eder.

Güvenilir ülke olmak sadece yatırım odaklı değil,  tarım, turizm, kültür, sağlık, eğitim vb. konularda da cazibe merkezi haline gelir. Bunu sağlayan ana unsur ülkenin algı pencerelerinin  (Türk Misyon temsilcilikleri) hassas bir şekilde ve koordinasyon içerisinde hareket etmesi ile olur.

Dış dünyadan algıladıkları konuları politikaya çevirirken dışlayıcı, ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı bir formattan uzak tutup bütünleştirici, birleştirici ve kabul görülmeyi sağlayan bir devlet yönetimi içerisinde verimliliği esas alan hale gelebilmesi için de devletimizin adaptasyon kurabilme kabiliyetine erişmesi lazımdır.

Bunu sağlarken aynı zamanda iç ve dış politikasını verimli ve sistemli bir şekilde kurgulayarak analitik düşünceler içinde gerçekleştirdiği politikalar ile bölgesinde kıtasında ve dünya genelinde nitelikli ve vasıflı büyük bir güce erişecektir.

Algılama, adaptasyon ve analitik düşünce sahasında kendisini yenileyen ve bu denklemler arasında koordinasyon kuran bir devlet dünya siyasetinde öncü ve lider bir devlettir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu niteliklere sahip olabilmesi adına güçlü ve emin adımlar ile ilerleyerek milli ilke ve prensipler içerisinde vizyonunu tamamlayarak Kızılelma’sına ulaşacaktır.