Yıllar önce,1990 yılları idi. Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosunda Bekçi olarak çalışan personelin çatışmalarda vefat etmesi halinde, şehit sayılıp sayılmayacağına dair bir tartışma vardı. O konuda şöyle bir espri ile olayın traji komik durumu anlatılmaya çalışılırdı;

İki polis ve bir bekçi çatışmada vefat etmiş. Öbür dünyada melekler bunları karşılamış. Polise dönüp “ Sen şehitsin, cennete geç” diğer Polise dönmüş “Sende şehitsin, sende cennete” Olanları izleyen bekçi davet beklemeden cennete doğru yürümeye başlamış. Melek Bekçiye dönüp; “Dur Bekçi kardeş. Sizin şehit sayılıp sayılmayacağınız halen mecliste görüşülüyor.”

TDK (Türk Dil Kurumu)’na göre şehitliğin tarifi “Kutsal bir ülkü veya inanç uğrunda ölen kimse” olarak belirtilmekte.

Tabi bizim için, maalesef şehitler tepesinin boş kalmadığı bu ulus için “şehit” kelimesi TDK’nın açıkladığı kısa bir cümleden ibaret değil. İçinde binlerce acı, hüzün, gözyaşı ve kahramanlık barındırıyor.

TDK şehitliği nasıl tarif etmiş, biz ulus olarak şehitliği nasıl algılıyoruz, devlet şehitliği hangi kıstaslar dahilinde kabul ediyor, geride kalan şehit ailelerine nasıl imkanlar tanıyor! Bunların hepsi bir yana, asıl şehitlik şüphesiz Hak Teala nezdindedir. Rabbim tüm şehitlerimizin şehadetini kabul eylesin.

Şüphesiz yazımızın konusu şehitliğin tarifi, irdelenmesi yada çerçevesinin çizilmesi değil. Son zamanlarda sıkça dile getirilen, kovid- 19 nedeniyle sağlık çalışanlarının şehit sayılıp sayılmayacağı ile ilgili.

Son zamanlarda sağlık çalışanları, canını dişine takmış, her türlü riske karşı, hayatlarını tehlikeye atma pahasına çalışıyorlar. Kovid belasının ülkemize musallat olduğu günlerden beri yüzlercesi bu hastalığa yakalandı. Onlarcası hayatını kaybetti. Bırakın vefat edenlere şehitlik verilmesini, hastalıkları bile meslek hastalığı olarak bu güne kadar sayılmadı.

Benim gözümde, inanıyorum ki toplumun pek çoğunun gözünde, ülke için, halkını vatanını korumak için çarpışan askerden, polisten bir farkları yok. Onlarda savaşıyor.Onlarda ülkesini halkını yaşatmaya çalışıyor. Dolaylı olarak değil. Tüm çabaları yaşatmak için.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, asıl şehadet Hak Teala nezdindedir. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarımızı Allah cennetine kabul buyursun.

Devletimiz, hükümetimiz de geride bıraktıkları öksüz ve yetimlerine şehitlik haklarını çok görmesin.

Onlar bizim gözümüzde gönlümüzde şehit.