İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen basın toplantısında ‘Çocuk Bakım Desteği’, ‘Nitelikli İş Gücünün Yetiştirilmesi Projesi’, ‘İşte Anne Projesi’ ve ‘İşe İlk Adım’ projeleri gibi hükümetin yeni dönemde uygulamaya koyacağı projeleri anlatan Yüce, “Bildiğiniz gibi cumhurbaşkanımızın önderliğinde 2011 yılında çalışma hayatında Milli İstihdam Seferberliği başlatıldı. Biz kurum olarak Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliğini yürüten kurum olarak bir dizi çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında da en son Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte 100 günlük eylem planı açıklandı. Bu eylem planı çerçevesinde de her bakanlığın, kurumun, kuruluşun kendine özgü hedefleri belirlendi. Bizde bu hedefleri gerçekleştirme noktasında genel müdürlüğümüzle, ilimizdeki sivil toplum kuruluşları, işveren çevreleri, işçi kuruluşları, ticaret odamızla, esnaf sanatkâr odasıyla birlikte uyumlu bir çalışma içerisinde bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Bu kapsamda hükümetimizin, devletimizin, özellikle toplumun dezavantajları kesimlerine yönelik gerek işveren yönünden gerekse çalışanlar açısından özellikle kadınların, uzun süreli işsizlerin, genç işsizlerin ve eğitimli kesimin istihdamına yönelik teşvik edici bir dizi teşvik programları açıklandı” dedi.

ÇOCUK BAKIM DESTEĞİ
Yüce konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bunlardan birincisi Çocuk Bakım Desteği uygulamasıdır. 2-5 Yaş aralığında bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından kreş gündüz bakım evine devlet ya da özel sektör fark etmeden imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen bizim işbaşı eğitim programlarımızda ya da sanayi sektöründeki mesleklerde yüzde 50 istihdam garantili olarak düzenlenen mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara fatura karşılığı olmak üzere aylık en fazla 400 TL’de ayrıca bir çocuk bakım desteği yapıyoruz. Yani bu bizim işbaşı eğitim programı kapsamında çalıştırdığımız bu kapsamda şartları uyan kardeşlerimize, annelerimize bir destek asgari ücretin üzerinde 400 TL’de bir bakım desteği de veriyoruz.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ PROJESİ
Çağımız biliyorsunuz ki iletişim, bilgi, teknoloji, çağıdır. Hükümetimizin, devletimizin çıkardığı diğer teşviklerden biride dijital ekonomi ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli iş gücünü yetiştirilmesi projesi adı altında bir projemiz var. En az 2 çalışanı olan ve TEKNOPAK kapsamında faaliyet gösteren iş yerleri ARGE merkezleri, teknoloji merkezleri, tasarım merkezleri ile bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren en az 20 çalışanı olan iş yerlerinde faaliyet kodu 6263 yani bilişim sektöründe 18-29 yaş arasındaki gençlerin geleceğin meslekleri arasında sayılan 25 meslekten birinde bizim İŞKUR aracılığıyla düzenlediğimiz işbaşı eğitim programı dâhil edilmesi halinde iş başı eğitim programı uygulaması süresi bu katılıcımlar için 9 ay sürecektir. Bildiğiniz gibi hizmet sektöründe 3 ay, imalat sektöründe 6 ay sürüyor. Bu geleceğin meslekleri ile ilgili bilişim sektöründe bu mesleklerde de düzenlenene iş başı eğitim programı 9 ay süreyle uygulanıyor ve buradaki katılımcılarımıza bu gençlerimize 18-29 yaş arasındaki bu gençlerimize de 75 TL günlük maaş olarak ödeme yapacağız.

İŞTE ANNE PROJESİ
Yine konuşmamın başında bahsettiğim gibi özellikle işte anne projesi toplumun dezavantajlı kesimi olarak adlandırılan elleri öpülesi annelerimizin, çocuk yetiştiren ve toplumda değişik nedenlerle işsiz belli statüye tabi kişilerin istihdama katılmalarını onların topluma kazandırılması noktasında da İşte Anne Projesi adı altında başka bir projemiz var. Bu proje kapsamında sunulan destekten 0-15 yaş arası çocuğu bulunan sosyal yardım alan kadınlar, kadın sığınma veya konuk evlerinde kalan kadınlar öncelikli olmak üzere Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile Türkiye İŞKUR Genel Müdürlüğü kapsamında belirlenecek olan gruplar arasında içerisinde yer alan kadınlar bu projeden yararlandırılacak ve hedef kitle içerisinde yer alan kadınlara danışmanlık hizmeti verilecektir.

İŞE İLK ADIM PROJESİ
Kurumumuz tarafından düzenlenecek mesleki eğitim kurslarını ve işbaşı eğitim programlarına yönlendirecekler. Projeden yararlanan kadınlara kursa veya programa devam ettikleri günlük için ortalama günlük 70 TL tutarında kursiyer ve katılımcı zaruri gideri ödenecektir. Bu kişiler aynı zaman genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalıkları primi kurumumuz tarafından ödenecektir. Burada da yani 30 gün devam ettiğini bu kardeşlerimizin düşündüğümüz zaman aylık 2 bin 100 TL civarında ödeme yapacağız. Yine hükümetimizin, devletimizin en büyük şeylerinden biri özellikle bizim beyaz yakalı dediğimiz toplumda eğitimli, biz iş kurumu olduğumuz için genelde bizden vasıflı, vasıfsız işçi istendiği için bizim toplumda en çok istihdamda zorluk çektiğimiz kesim eğitimli kesimdir. Genelde eğitimli kesimin talebi tabi haklı olarak okuduğu okul, mesleği, branşı icabı masa başı iş istiyorlar. Bizde bunların istihdamında zorluk çekiyoruz. Özellikle hükümetimiz bu genç işsiz sayısını ve ilk defa iş hayatına atılacak insanları desteklemek amacıyla işe ilk adım projesi kapsamında yüksek okul veya fakültelerden mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençler iş başı eğitim programlarına dâhil edilerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanması sağlanacak. Düzenlenecek olan program sonrasında işverenlerden bu kişiler mevcut iş başı eğitim programlardaki gibi program süresi kadar istihdam etmeleri talep edilecek. Zorunlu istihdam süresinden sonra ise 12 süreyle işverenlerin bu kişileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecek. Zorunlu istihdam sürecinde ödenecek asgari ücretin yüzde 50’sine karşılık gelen tutarı işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından 12 ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt vermesi halinde il müdürlüğüyle yeni bir sözleşme imzalaması durumunda istihdam edilecek bu kişiler için 12 süreyle asgari ücretin net yüzde 25’i işsizlik sigortası fonundan faydalanacak.

KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYENE KARŞILIKSIZ HİBE DESTEĞİ
Özellikle kendi işini kurmak isteyen vatandaşlarımız biliyorsunuz kurum olarak biz kendi işini kurmak isteyen yüzde 40 çalışamaz raporuna sahip olan engelli vatandaşlarımızın kendi işini kurmaları halinde 50 bin TL’ye kadar karşılıksız hibe desteği veriyoruz. Tabi bunun için ön şart ve olmazsa olmaz koşul bu kişilerin KOSKEB, üniversite ve kurumumuz işbirliğinde düzenlenen girişimcilik eğitimlerini katılmaları ve girişimcilik sertifikaları alması olmazsa olmaz şartımızdır. Girişimcilik sertifikası başvuru müracaatları da 24 Ekime kadar devam edecektir. Onun için 4 günlük bir eğitimimiz var. Bu belgeyi aldıktan sonra projelerini bize getirmeleri halinde biz bu kişilere şartlarını taşıması halinde 50 bin TL’ye kadar hibe desteği veriyoruz. Ayrıca hem engelli kardeşlerimiz, hem de normal kendi işini kurmak isteyen kişilerde bu projelere, programlara müracaat etmeleri halinde 50 bin TL’de KOSKEB tarafından projeleri kabul edilmesi halinde KOSGEB’den de bu destekten faydalanacaklar.”

Haber: Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz