Özellikle yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan ve bir tür gelenek haline gelen hindiler, her yıl olduğu gibi yine bu yılda satışa sunuldu. Satıcıları tarafından bir yıl boyunca özenle yetiştirilen hindiler, yine satıcıları tarafından vatandaşların beğenisine sunuldu. Yılbaşı hindilerinin en çok rağbet gördüğü illerden biri olan Kahramanmaraş’ta vatandaşların yılbaşı etkinliklerine katılmaması ve kutlamaması dolayısıyla hindiler, vatandaşın yılbaşındaki en büyük damak tadı oluyor. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’nde kenarında kurduğu merada yaklaşık 700 hindiyi satışa sunan Mirza Ardıç, hindi fiyatlarının ve satışlarının şu an için iyi bir durumda olduğunu belirtti. Hindilerin fiyatlarını da söyleyen Ardıç, “1998'den bu yana bu işi yapıyorum. Şu an talep çok güzel. İşte hindilerin fiyatı da erkekler 200TL dişilerde 150 TL. Erkekler ortalama 9 kilo geliyor. Dişilerde ortalama 6 kilo eti geliyor. Yılbaşında en güzel erkek hindinin eti güzel olur. Şu anda 700 civarında hindi var” dedi. 

“HİNDİ, BİR YEMEKTEN ZİYADE GELENEKSEL OLDU”
Her yılbaşı döneminde hindi satışlarının arttığını belirten Ardıç, “Yılbaşına birkaç hafta kala hindi satışımız başlıyor. Bu haftalar, hindi sektörü için özel haftalar. Hindi, vatandaşlar için bir yemekten ziyade geleneksel bir şey oldu artık. Bu dönem, hindi sektörü için bulunmaz bir fırsat. Şu an 15 kilosu 250 lira olan hindiler, son 1 hafta kala yüzde 20 daha artacaktır” deiye konuştu.  Hindinin sadece yılbaşında tüketilen bir gıda olmasını anlamsız bulduğunu belirten Ardıç, hindi etinin de diğer etler gibi faydaları olduğunu ve her ay tüketilebilecek bir gıda olduğunu vurguladı. 

“KÜMESTEKİ İLE DOĞAL ORTAMDA BESLENEN HİNDİNİN TADI BİR OLMAZ”
Kümeste olan hindi ile doğal ortamda beslenen hindinin tadının bir olmayacağını anlatan Ardıç, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Hindi de artık tavuk gibi kümeslerde beslendiği için eski doğallığı yok. Eskiden meralarda, ovalarda, bahçelerde yetişirdi. Hayvanlar serbestti. Doğal ortamda yetişen tavukla, çiftlik tavuğunun tadı bir mi? Tabii ki değil. Çünkü hayvan gezmiyor, hareket yok. O kaslar gelişecek ki etin lezzeti artsın. Bu yüzden kümeste beslenen hindi ile doğal ortamda beslenen hindinin tadı bir olmaz. Serbest gezen hayvan, kendi yemini kendi bulur ve öyle yer. 100-200 hindi bir arada olduğu zaman, ortamın sıcaklığı ve hareketsizlikle birlikte etin kalitesi düşer.” 

“DİŞİ HİNDİ ETİ DAHA YUMUŞAKTIR”
Dişi hindi etinin daha yumuşak olduğunu ve geç piştiğini ifade eden Ardıç, “Hindi eti yumuşak olur zaten ama dişi hindinin eti daha yumuşaktır, lezzetlidir ve biraz daha geç pişer. Bunu doğal ortamda yetişen hindiler için söylüyorum. Üretim ürünü olan hindilerin eti ise çok yumuşak olmadığından çabuk pişer" ifadelerini kullandı. 

Haber: Emre Akkış/Burhan  Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz