Kirazın detaylarıyla ilgili bilgiler aktaran Büyükkol, “Dünya çapınca romantik meyve olarak adlandırılan kiraz yaz aylarının habercisidir. Dışı etli bir posaya sahip olan kirazın saplarına kadar insan sağlığına faydası var. İçerdiği antioksidan sayesinde ağız içinden sindirime, sindirimden cilde kadar birçok rahatsızlığı önler etkileye sahiptir. Tezgâhlarda kısa süreli yer alan kirazdan reçel, tatlı, meyve suyu ve maşemel sos yapılır. Erken tüketilmesi gereken kiraz uykusuzluk ve migren ağrıları için doğada bulunan en ideal doğal ilaçtır. Akdeniz kıyılarında yetişir ve ılıman mevsim sever. Eski çağlardan beri sıklıkla kullanılan kiraza Yunan tarihinin de doğum oranını artıran meyve gözü ile bakılırmış. Çin tarihinde ise kiraz suyu için sonsuzluk iksiri olarak bakılırmış. Birçok mitolojik hikâyede övülerek anlatılan kiraz ülkemizde özellikle Giresun'da "kiraz tuzlusu kavurma" adıyla yemeği yapılır. Ramazan aylarında iftar sonrası tüketilen bir avuç kiraz hem vücudu temizliyor hem de susuzluğu gideriyor” dedi.

KİRAZIN FAYDALARI NELERDİR? KİRAZ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
- Yüksek antioksidan sayesinde sinir hücrelerinin daha sağlıklı alışveriş yapmasını sağlayan kiraz, bu faydası bakımından günümüzde en yaygın olan uykusuzluk problemine fayda sağlar.

- Alzheimer hastalığını tetikleyen birçok durum vardır. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan ve kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren bu hastalık için uzmanlar yaptıkları araştırmalarda en faydalı meyvenin kiraz olduğunu vurguladı.

- Kan basıncının yükselmesi ile yüksek tansiyonun yanı sıra inme ve felç gibi hastalıkların yaşanma riski artar. Ancak kiraz içerdiği bor ve antosiyaninler sayesinde kan basıncını dengeler.

- Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme kas ve kemik sağlığını kötü etkiler. Kas ağrılarının özellikle 30 yaşından sonra artmasının nedenlerinden biride budur. Bu da zamanda kişinin yorgun hissetmesine neden olur ve vücut hareketlerini kısıtlar anacak kiraz içerdiği flavonidler sayesinde kas ve kemiklerdeki toksin birikimini azaltır.

- Hücrelerin yaşlanması ve yenilenmemesi cilt hastalıklarını tetikler. Özellikle saç hücrelerinin vitamin kaybetmesi kökünün zayıflamasına neden olur. Buda yıpranma, dökülme ve zayıflama gibi durumlara yol açar. Aynı zamanda cilt dermisi de zayıflar ve cildin kendi kendini onarması engellenir. Ancak kiraz içerdiği antioksidan sayesinde hücrelerin yenilenmesini destekler.

- Vücudun aşırı ürik asit biriktirmesi gut hastalığına neden olur. Bu da vücutta bazı bölgelerde dengesiz şişme ve ödemlere yol açar. Kanda artan bu ürik asit oranını azaltmada etkili doğal besin kirazdır. Kiraz ürik asidin artmasını önleyerek bu riski azaltır.

- Güçlü bir C vitamini olduğundan hücrelerin yenilenmesini desteklerken mutasyona uğramasını engeller. Böylece kanser hastalıklarının yaşanma oranını düşürür. Özellikle kolon ve bağırsaklardaki kanser hastalıkları için kiraz birebir faydalıdır.

KİRAZ SAPI NE İŞE YARAR?
Güçlü bir idrar söktürücüdür.

Kötü kolesterolü düşürür.

Kalp ve damar hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.

Vücutta toksin birikimini önler.

Sindirimi ve metabolizmayı düzenler.

Kilo vermede yardımcı olur.

KİRAZIN HER HANGİ BİR ZARARI VAR MIDIR?
Ciddi anlamda bir zararı yoktur. Ancak bazı insanların bağışıklık sistemleri kirazın vitaminlerine karşı harekete geçinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu da ciltte kızarıklık ağız etrafında yara dilde şişme gibi belirtilerle kendini gösterir.

Haber: Mustafa Bilgiç

Editör: Mahmut Beyaz