Her canlı normal şartlar altında doğum, büyüme ve gelişme ve son olarak yaşlılık sürecinden geçecek. Yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileriki döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir evre olarak tanımlanan yaşlılık, yaşamın en hassas evresi olarak biliniyor. Peki, yaşlılıkta nasıl beslenilmeli?  Diyetisyen Muhammet Yıldız, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“YAŞLILIKTA EN ÇOK YETERSİZ GÖRÜLEN VİTAMİNLER D VE B12 VİTAMİNİDİR”

Yıldız, şu bilgilere yer verdi: “Vitaminlerden A, D, B6, B12, folik asit ve C vitamini artırılmalıdır. Yaşlılıkta en çok yetersiz görülen vitaminler D ve B12 vitaminidir. D vitamini için gündüz güneşten yararlanılmalıdır. B12 vitamini içinse yağsız ya da az yağlı süt ürünleri, az yağlı balık et tavuk, yumurta yenmesi gerekir. Yağ ve doymuş yağ yaşla artan birçok hastalık için risk faktörü olduğundan azaltılmalıdır. Günde 60 gram kadar yağın üzerine çıkılması sakıncalıdır. Bu 60 gram yağ zeytin fındık gibi bitkisel yağlara ağırlık vermek üzere kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Tuz mutlaka azaltılmalıdır. Günde 2 su bardağı kadar yoğurt-süt tüketilmeli sebze yemekleri ihmal edilmemelidir. Beyaz ekmek yerine esmer ekmek tercih edilmelidir.

“BU MİNERALLERİN ALIMINA DİKKAT EDİLMELİDİR”

Bazal metabolizma yavaşladığı ve beden hareketi azaldığı için enerji alımı azaltılmalı, BKİ 25-26 civarında tutulmalıdır. Alınan enerjiye oranla protein yüzdeliği değiştirilmemeli ve bu proteinin yüzde 30'u hayvansal kaynaklardan sağlanmalıdır. Minerallerden kalsiyum, magnezyum, çinko gereksinimi artacağı için bu minerallerin alımına dikkat edilmelidir."

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz