DSİ 201’inci Şube Müdürlüğü olarak hizmet verilmekte iken, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un girişimleriyle DSİ 20. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisine 201. Şube Müdürlüğü için işletme ve idari binaları yapılması karşılığında Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınan eski DSİ arazisinin Şeyh Adil Mezarlığı’nın genişletilmesi için kullanılması planlanmış, bu konuda da gerekli çalışmalar başlatılmıştı. Ancak bahse konu yerin mezarlık alanı olarak yapılıyor olmasına Menderes ve Şeyh Adil Mahallesi sakinleri karşı çıktı. Söz konusu yerde bir basın açıklaması gerçekleştiren bölge sakinleri, buranın mezarlık alanı değil, bir sosyal yaşam alanına dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 

“HİÇBİR ZAMAN MEZARLIK OLMASINI İSTEMEDİK”
Mahalle sakinleri adına açıklama yapan Selahattin Sevmez, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Şuan burada eski devlet su işleri arazisi üzerinde bulunmaktayız. Daha önce bu araziyi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin girişimleriyle DSİ lojmanlarının ve bölge müdürlüğünün buradan kaldırılmasından sonra bu arazinin yarıdan fazlasını aile ve normal mezarlık olarak hizmete açtığını biliyoruz. Aslında bizler bölge halkı ve duyarlı Kahramanmaraş halkının ciddi çoğunluğu olarak bu arazinin birazdan aşağıda sayacağımız nedenlerden dolayı hiçbir zaman mezarlık olmasını istemedik. Bu arazinin çok daha farklı şehrimizin ve bölgenin tamamına hizmet edecek şekilde projelendirilmesini defalarca yetkililerden talep ettik. Fakat taleplerimizin tamamı kabul edilmedi. Şuan bu arazinin kalan kısmını da mezarlık olmasını isteyenlerin olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Özellikle bu arazinin ısrarla mezarlık olmasını isteyen çok azınlık bir kesimin şunları bilmesini istiyoruz ya da diğer bir ifadeyle burasının mezarlık için uygun olmama nedenlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz. 

“MEZARLIK OLARAK DEĞİL BAŞKA AMAÇLARLA DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ
Bölge halkı burasının mezarlık olarak değil başka amaçlarla değerlendirilmesinin mücadelesini yıllardır sürdürmektedir. Binlerce imza toplantılar, basın açıklamaları, yetkilileri ziyaretler vesaire bunlar zaten çokta dikkate alınmadı. En azından bundan sonra dikkate alınmasını talep ediyoruz. Bir milyon 200 bin bir nüfuslu şehir olan ve günlük 8-10 cenazenin olduğu bir şehir için bu arazinin sadece 3-4 yıl kapasitesinin olduğunu belirtmek isteriz. Bu arazinin şehir merkezinde olması dolayısıyla kıymeti bellidir. Dolayısıyla buradaki 1 metrekarelik yerle şehrin batısında ve doğusunda en az 100 metrekarelik bir yer tahsis edilme imkânının olduğunun da bilinmesini isteriz. Arazinin içerisinde ciddi bir yer kaplayan asırlık ağaçların olması nedeniyle arazinin tamamının zaten kullanılamayacak olmasının bilinmesini. Bu bölgenin tam karşısı olan eski sanayi bölgesidir ve kentsel dönüşüm olarak düşünülmektedir. Bu bölgenin tam karşısının mezarlık yapılmasının ne kadar isabetsiz olacağının bilinmesini isteriz. Bu bölgenin ve bu araziye sınır olan Şeyh Adil caddesinin ve Trabzon caddesinin tek alternatifinin olduğunu bilinmesini. Bundan dolayı da heba edilmemesi gerektiğini. Her cenaze konvoyunda şehrin trafiğinin saatlerce kilitlendiğinin bilinmesini ve bununda tüm Kahramanmaraş'a zulüm olduğunun bilinmesini. Şehir merkezindeki bir mezarlık etrafında olması zorunlu olan yüksek sur duvarlarının hem görüntüsünün hem de maliyetinin bilinmesini. 

“MEZARLIK ALANLARININ OLUŞTURULMASI BİR ZARURETTİR”
Asırlar önce ecdadımız tarafından o günün şartlarında ve nüfusuna göre kurulmuş olan Şeyh Adil mezarlığının artık bir milyon 200 bin nüfuslu bir şehre hitap etmediği gerçeğinin bilinmesini. Burası ne Cennetü’l-Baki' dir ne de Cennetü'l Mualla'dır. Burası Şeyh Adil mezarlığıdır. Dolayısıyla buraya gömülmenin cennet garantisinin olmadığının bilinmesini.  En kısa zamanda yeni yönetimin şehrin batısına ve doğusuna cenaze konvoylarının rahatlıkla girebilecekleri çok daha rahat ve geniş mezarlık alanlarının oluşturulmasının bir zaruret olduğunu tüm kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”

“BURANIN MEZARLIK OLMASINI İSTEMİYORUZ”
Menderes Mahalle Muhtarı Yaşar Altuntel ise şunları kaydetti: “Biz bunu geçmişte dediği gibi ilgili makama anlatmıştık. Bir türlü anlatamamışız. Buranın mezarlık olmasını biz istemiyorduk. Nitekim mezarlık olmuş bundan sonraki hiç olmazsa mezarlık olmasın. Çünkü hem Trabzon caddesini hem de Şeyh adil caddesini mezarlık öldürüyor. Bundan sonra olmamasını ilgili makamlara rica ediyoruz.” 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz