TMMOB İçmimarlar Odası, içmimarlık mesleğinin geliştirilmesini sağlayarak, üyelerinin mesleki hak ve onurlarının korunması, mesleki kural ve yöntemlere uyulmasının sağlanması ile mesleki disiplinin oluşturulması konularında hizmet veriyor. Bu kapsamda sorumluluk üstlenen TMMOB İçmimarlar Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Edip Alcı da başarılı çalışmalarıyla meslek mensuplarına hizmet verirken, hizmetleriyle de kent gündeminde adından söz ettiriyor. Hanifi Edip Alcı’nın TMMOB İçmimarlar Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi olmasının ardından ziyaretler hız kesmeden devam ediyor. Alcı ve Yönetim Kurulu Üyeleri bu kez ise geçtiğimiz günlerde yapılan kongreyle başkanlığa seçilen Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Burak Gül’ü ziyaret etti. Baro Başkanı Av. Burak Gül’ün makamında gerçekleşen ziyarette Alcı, TMMOB İçmimarlar Odası Kahramanmaraş İl Temsilciliği’nin faaliyetleriyle içmimarlık mesleği hakkında bilgiler verdi. TMMOB İçmimarlar Odası Kahramanmaraş İl Temsilciliği’nin hukuki süreçleri hakkında görüş alışverişi yapılırken, iç mimarların üye affı süreci de konuşuldu.

DEPREMLER YAPIYA VERİLEN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKARDI”

Ziyarette TMMOB İçmimarlar Odası’nın faaliyetlerini anlatan Hanifi Edip Alcı, “TMMOB İçmimarlar Odası Anayasanın 135. maddesine istinaden 7303 sayılı yasa ile değişik 6235 yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. TMMOB İçmimarlar Odası, 1974 yıllında dernek olarak faaliyetlerine başlamış, 1976 yılında oda statüsüne geçmiş olup, dünyada oda statüsüne geçen ilk içmimarlık meslek kuruluşlarından biridir. 2011 Yılı itibari tam yetkili üye sıfatı ile katıldığı mesleğin küresel ve en büyük örgütü olan IFI (International Federation of Interior Architects / Designers) Uluslararası İçmimarlar / İçmekan Tasarımcıları Federasyonu yönetim kurulunda ülkemiz içmimarlarını temsil etmektedir. İçmimarlık hem sektör hem de eğitim alanlarında 20. yüzyılın başında Amerika Birleşik Devletlerinde kurumsallaşmıştır. Dünya’ya yayılan bu meslek, özünde “Güzel Sanatlar ve Süsleme sanatların bir doğal gelişimi, Ev ekonomisinin bir parçası ve Mimarlığın odaklanan özel bir alanı olarak yapılandırılmış ve uzmanlaşarak gelişmiştir. Bugün ülkemizde 61 KKTC’de 5 olmak üzere toplam 66 üniversitede içmimarlık eğitimi verilmekte ve her yıl İçmimar, İçmimar ve Çevre Tasarımcısı olarak yetiştirilmek üzere, 3500 civarında kontenjan açılmaktadır. Türkiye'de son zamanlarda yaşanan deprem felaketleri, yapıya verilmesi gereken önemi bir kez daha ortaya koymuştur. Son yıllarda, kültürel, ekonomik, teknolojik gelişmelerin getirdiği dinamiklerin de etkisiyle yaşanan her türlü mekânın, fonksiyonel, estetik ve doğru maliyetlerle yapılmasının gerekliliği anlaşılmıştır. Tasarıma verilen önem; mobilyadan aydınlatmaya, aksesuardan modaya kadar olan etkisi, ihtisaslaşmış içmimarlara ve tasarımcılara olan gereksinimi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de arttırmıştır. Bu bağlamda söylenebilir ki İçmimarlık faaliyeti, bireysel sonuç doğuran mesleki hizmetlerden olmayıp kamu güvenliği ile yakından ilgili bir görevdir” dedi.

Baro Başkanı Av. Burak Gül’de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, ziyaretlerinden dolayı TMMOB İçmimarlar Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Edip Alcı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ne teşekkür etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz