Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Tekstil ve Deri Sektör Kurulu’nca düzenlenen “Tekstil ve Deri’de Geleceği Planlamak” temalı Türkiye İstişare Toplantısı Kahramanmaraş’ta düzenlendi. Ramada Otel’de gerçekleşen ve samimi bir ortamda yapılan toplantıya; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un yanı sıra MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Şahin ile tekstil ve deri sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri katıldı. İş insanları Mehmet Emin Gümüştepe, Murat Şimşek, Recep Palamut ve Rabia Yalçın'ın sektörlerine ilişkin sunumlarıyla devam eden programda konuşan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, ürünleri dünya markası yapma adına daha fazla çalışmaları gerektiğini vurguladı.

“ARTIK YENİ BİR ŞARKI SÖYLEMEMİZ LAZIM”
Bostan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Katma değerli ürünler üretmediğimiz sürece bu ülkede hedef konulan 500 milyar dolarlık hedefe konmak zor çünkü normal kapasiteli çalıştığımız zaman, ulaşabildiğimiz ve büyüyebildiğimiz rakamları zaten hepimiz ezbere biliyoruz. Onun için bu rakamlara ulaşabilmemiz için artık yeni bir şarkı söylememiz lazım. Kahramanmaraş’ta örneğin organik dondurma üretiliyor, Kahramanmaraş’ı kendi içinde yüzde kaçı bu dondurmayı tüketebiliyor. Önce bunu kendimize sormamız lazım. Bu sadece dondurma için değil her ürün için geçerlidir.”

“TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANI GİRİŞİMCİ RUHA SAHİP”
“Türkiye’nin dört bir yanı girişimci ruha sahip” diyen Bostan, “Bu girişimcilik ve bakış açımızla daha hızlı yol kat etmemiz için, artık bundan sonra sadece üreten, sadece de ham maddeyi üreten değil, bunu ürüne dönüştüren, dönüştürdüğü ürünü katma değerli hale getiren, tasarlayan, dünya markası olan ve farkındalık yaratacak, dünyada söz sahibi olacak sektörler haline gelmemiz lazım. Dünya üzerinde 222 noktada temsilciliğimizle hizmet vermeye çalışıyoruz. Buyurun gelin. Firmalarımızı dünyaya açmakla alakalı hazırız. Her geçen gün daha fazla noktaya ulaşma arzusundayız. Çünkü ihracat bizim için çok önemli. İhraç edebileceğimiz, dünya pazarında rekabetçi olabileceğimiz ürünler ortaya çıkarmamız lazım” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ ÖNEMLİ MARKALARIN ÜRÜNLERİNİN DİKİMİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”
Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ta birçok önemli markanın ürünlerinin dikiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Başkan Erkoç, “Kahramanmaraş aldığı tüm teşvikleri en iyi şekilde değerlendiren, yoğun şekilde reel sektöre yatırım yapan ve elindeki imkânları değerlendiren bir şehir. Özellikle bugünkü tekstil ve deri sektöründe Kahramanmaraş’ın eski bir geçmişi var. Tekstil sektörü zaten büyüyerek devam etti. Pamuk ipliği ve çiftçiliğinden başlayarak dünyanın en güzel konfeksiyon ürünlerinin hazırlandığı kent haline geldi. Kahramanmaraş’ta birçok önemli markanın ürünlerinin dikimi gerçekleştiriliyor. Ama deri sektöründe bu böyle olmadı, Kahramanmaraş 50 yıl önce daha öndeydi. İnşallah bu toplantılar iyi bir başlangıç olur ve yeni ufuklara yol açar” diye konuştu.

“DERİ SEKTÖRÜNDE 8 TANE ORTA, 6 TANE İSE KÜÇÜK ÖLÇEKLİ FİRMAMIZ VAR”
MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu’da, “Kahramanmaraş, tekstil sektöründe yatırımlarını yüzde 11,6’sı, istihdamın yüzde 7’de biri ihracatın yüzde 7’de üçü, ticaretin yüzde 8’de üçü, ticaretin yüzde 8’de biri, pamuk ipliği yüzde 25, dokuma yüzde 14,8, örme ise yüzde 15 civarlarındadır. Deri sektöründe ise Kahramanmaraş’ta ham deri olarak 8 adedi orta ölçekli, 6 adedi küçük ölçekli firmamız vardır. Büyükbaş derisi olarak 950 ton ve bin 100 ton arası, küçükbaş olarak 250 bin civarındadır. Ve toplamda yıllık 85 milyon işlem hacmine sahiptir” şeklinde konuştu.

“HEDEFLENENLERE TAM ULAŞILMADI
Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Şahin, konuşmasında şunları vurguladı: “Tekstil ve deri sektöründe geldiğimiz katkı bir yere kadardır. Dünyadaki büyüme hızı ortalamasını biraz gerisinde kaldık. Hedeflenenlere tam ulaşılmadı. Bunları biz nasıl aşarız? İnşallah bu konuda çok değerli katılımcılarla, üretim ve tasarım ile yazılım konusunda uzmanlar ile masaya yatıracağız.”

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz