Sigortacılık sektörüne ilişkin değişim ve gelişimler hakkında her hafta gazetemize özel söyleyişi hazırlayan Şentürk Sigorta bu hafta da Tarım Sigortalarının önemini anlattı.
 

İşte detaylar:
 

- Tarım Sigortaları Nedir?

“Milli Ekonominin temeli tarımdır.” Diyerek tarıma verdiği önemi belirtmiştir Mustafa Kemal Atatürk. Tarım, üstü açık bir fabrikadır ve bir takım risklerin etkisi altındadır. Bu riskler doğal, ekonomik ve sosyal boyutlu olup bir işletmede mal ve can güvenliğini tehdit edici, hatta yok edici özellikler göstermektedir. Sigorta, her şey yolunda giderken, ileride ortaya çıkması muhtemel bir takım risklere karşı insanoğlunun önceden tedbir alma ihtiyacının bir sonucudur. İnsanlar var oldukları günden beri kendilerini hep güvende hissetmek istemişlerdir. Ancak mücbir sebeplerden dolayı çoğu zaman da doğaya mağlup olmuşlardır.

Tarımda teknik önlemlerle önlenmesi mümkün olmayan risklerin sık görülmesi, genellikle gelir düzeyi düşük çiftçileri bazı yıllar çok zor duruma düşürmekte; tarımsal yapılarını iyileştirici ve geleceğe yönelik üretimlerini arttırıcı çabalarını olumsuz etkilemektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi, bu felaketlerin neden olduğu zararları önleyen sisteme Tarım Sigortaları denir.

  • Tarım Sigortalarındaki Riskler Nelerdir?

Türkiye’de bitkisel üretimi etkileyen en önemli meteorolojik riskler; dolu, don, kuraklık ve sel veya aşırı yağışlardır. Hayvancılıkta ise birçok bulaşıcı hastalık, hayvan sağlığını ve verimini olumsuz etkileyerek ekonomik kayıplara neden olmakta; hayvancılığın büyük ölçüde meraya dayalı olması hastalıklarla mücadelede zorluklar yaratmaktadır. Tarım Sigortaları bu risklerin gerçekleşmesi durumunda sigortalıya zararını ödemekle yükümlüdür.

  • Tarım Sigortası Çeşitleri ve Teminatları Nelerdir?

Tarım sigortası çeşitleri;

  1. Bitkisel Ürün Sigortası
  2. Sera Sigortası
  3. Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası
  4. Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası
  5. Kümes Hayvanları Hayat Sigortası
  6. Su Ürünleri Hayat Sigortası
  7. Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası
  8. Ağaç Sigortası
  9. Fidan Sigortası
  10. Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası

Olmak üzere çeşitli şekillerdedir.

Tarım Sigortasının Zorunlu ve İsteğe bağlı olarak alınan teminatları;

- Tarım Sigortalarının Başlangıçtan Bugüne Türkiye’deki Durumu nedir?

Devlet destekli tarım sigortaları uygulamasının başladığı 1 Haziran 2006 tarihinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar gerçekleşen rakamlar ise;

81 İl ve ilçeleri (merkez ilçeler dâhil) Devlet destekli tarım sigortası ile tanıştı.

14,9 milyon adet poliçe düzenlendi. 213,5 milyon dekar alanda 304,6 milyar TL tarımsal varlık sigortalandı. 14,2 milyar TL prim üretimi gerçekleştirildi. 7,4 milyar TL Devlet prim desteği sağlandı. 7,4 milyar TL tazminat ödemesi yapıldı. 215.579 adet sera, 9,7 milyon büyükbaş hayvan (süt ve besi sığırı, manda), 18,2 milyon küçükbaş hayvan (koyun ve keçi), 265,4 milyon kümes hayvanı, 746 adet balık çiftliği ve 12,3 milyon adet arılı kovan sigorta teminatına kavuştu.

Uygulamalara ilişkin kapsamın genişletme çalışmaları çerçevesinde mevcut kapsama ilave olarak, 2021 yılında ilk defa;

- Ayçiçeği ürününde kuş zararı,

- Altıntop, limon, mandalina, portakal ve üzüm ürünlerinde sıcak hava zararı riski,

- Pamuk ürününde hasat döneminde yağan yağmurlardan kaynaklı miktar kaybı zararı,

- Seralarda örtü malzemesi, konstrüksiyon kıymetlerinin doğrudan bir zarara uğraması sonucu enkazının sökülmesi, kaldırılması, temizlenmesi ve taşınma masrafları,

Büyükbaş hayvanlar için grev, lokavt ve halk hareketleri riskleri teminat kapsamına alınmıştır.

İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasından, Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasına geçilmiştir.

- Son olarak Tarım Sigortalarıyla Alakalı Söylemek istedikleriniz nelerdir?

Ben son olarak Tarım Sigortalarında %50 devlet desteği olduğunu belirterek 2020 yılındaki doğal afetlerden etkilenen çiftçi istatistiklerini ve Tarım bakanının beyanatını sizlerle paylaşmak istiyorum;

Türkiye’de 2020 yılı içinde meydana gelen doğal afetler nedeniyle 57 ilde, 163 bin 850 üreticiye ait toplam 4 milyon 328 bin 685 dekar alanın etkilendiğini ifade eden Tarım bakanı, “Bu afetlerin büyük çoğunluğu mayıs ayı içesinde meydana geldi. Tarım sigortası kapsamında olan afetlerle ilgili TARSİM tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda yaklaşık muallak hasarlar dâhil 780 milyon lira hasar tazminatı ödenecek. Ekspertiz çalışmalarının bitirilmesinden sonra hasar tazminat ödemeleri yapılacak

Sigortacılık faaliyetleriyle alakalı her türlü soru, istek ve önerileriniz için [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.

(Haber: Burhan Karagöz)

Editör: Mahmut Beyaz