Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle İl Müftülüğünce Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde konuşmacı Vehbi Vakkasoğlu’nun dilinden Cami ve Din Hizmetine Adanmış Bir Ömür ‘Sandal Hoca’ konferansı düzenlendi.

Kuran tilaveti ile başlayan programda kısa bir konuşma yapan Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Batman’da şehit olan 7 askerimiz için salonda bulananlar ile birlikte Fatiha okudu. Model insan olmanın önemine değinen müftü Sürgeç, Sandal hocanın önemine değindi.

2003 YILININ TEMASI

Düzenlenen bu etkinliklerin 86 yılından bu yana Diyanet işleri başkanlığınca düzenlenen bir organizasyon olduğuna değinen Sürgeç: “Diyanet işleri Başkanlığımız 1986 yılından itibaren, camiler haftasını kutlamaya başladı. 2003 tarihinde buna bir ilave yaparak camiler ve din görevlileri haftası şeklinde. O günden bu güne kadar kutlama devam etmektedir. Her yıl bir tema ile devam eden bu kutlama, geçen yıl ‘Cami, şehir medeniyet’ bağlamında devam etti. Bu yılda ‘Cami ve din hizmetlerine bir ömür adayanlar’ teması ile devam etmektedir. Biz de dedik ki; Cami ve din hizmetlerinde bir ömür adayan şehrimizin simgesi olan, Kahraman şehrimizin bir değeri olan sandal hocamızı, onu tanıtalım ve onu tanıyalım” dedi.

İLK GELDİĞİMDE OKUDUM

Vehbi Vakkasoğlu’nun yazdığı “Bir Devrin ve Bir Şehrin Muhteşem Öğretmeni Sandal Hoca” kitabını Kahramanmaraş’a ilk geldiğinde okuduğunu belirten Sürgeç şöyle konuştu: “Benim bu şehre geldiğimde ilk okuduğum kitap Vehbi Vakkasoğlu’nun yazdığı sandal hoca oldu. Gerçekten çok etkilendim. Dedim ki inşallah sandal hocamızı, hocalarımıza ve halkımıza tanıtmamız, üzerimize bir borçtur dedim. Çünkü Allah’ın en sevmediği ahlaktan bir tanesi de vefasızlıktır. O insanlar, bu şehre çok büyük değer katmışlardır. Çok büyük hizmet etmişlerdir. Bizlerde onu, onları tanıtmak mecburiyetindeyiz dedim.

TARİHTE İZ BIRAKMAK İSTİYORSANIZ, TARİHTE İZ BIRAKANLARI İZLEMENİZ GEREKİR

İşte Sandal hocam bunlardan biridir. En önemli eksikliğimiz model insan, ideal insan. Tasavvufi bir ifade ile insan-ı kamil, işte bunun yokluğunu ve yoksunluğunu yaşıyoruz. Öyleyse hepimiz, her birimiz birer Sandal hoca olmaya adayız. Nabzetiz. Eğer bizler birer sandan hoca olursak, emin olun ki tarihte izler bırakacağız, tarihte izler bırakan insanlar yetiştireceğiz”

VAKKASOĞLU SANDAL HOCA’YI ANLATTI

Osmanlı Padişahı Sultan Abdulmecit tarafından ‘Teşekkürname’ alan Sandal Hoca Yazar Vehbi Vakkasoğlu’ tarafından katılımcılara anlatıldı. Konuşmalar sonrası Sandal Hoca’nın yaşadığı dönemi anlatan 6 dakikalık kısa film de izleyenlere gösterildi.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz