Gayrimenkul Uzmanı Yusuf Ceren, sektörün son durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şu anda ev almanın tam zamanı olduğunu söyleyen Ceren, zamların kapıda olduğuna vurgu yaptı. Konut fiyatlarının dip yapmış bir vaziyette olduğunu belirten Ceren, “Konutların maliyetler arttı, ama fiyatları düştü. Bunun sebebi ise konut sayılarının çok fazla artması. Arz talep dengesinin bozulması. Ben yerel seçimler sonrasını bekleyelim diyenlerden değilim. Çünkü seçimin konut fiyatlarını çok etkileyeceğini düşünmüyorum. İnsanlar bence bundan psikolojik olarak etkileniyor. Şuan konut fiyatları dip yapmış durumda, konut almak isteyenler için bundan daha iyi bir zaman olmaz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

150’NİN ÜZERİNDE GENİŞ BİR PORTFÖY AĞINA SAHİBİZ”

150’nin üzerinde geniş bir portföy ağına sahip olduklarının altını çizen Ceren, “Artık tüm sektörler zincir mağazalara dönüyor. Gayrimenkulde aynı şekilde zincire dönmeye başladı. Biz buna bayilik sistemi yâda Franchise diyoruz. Buna bağlı olarak vatandaşlar güvenilir bir marka arayışına girdi. O yüzden TURYAP’ı tercih ettim. Şuanda Türkiye genelinde TURYAP’ın 400 yakın bayiliği var. Yurt dışına Franchise vermeye başladı. Takdir edersiniz ki, günümüzde insanlar emlakçılara maalesef çok güvenmiyor. Ama TURYAP kurumsal olduğu için insanlara güven veriyor. Çünkü bizim herhangi bir hatamızda şikâyet mercii var. Ayrıca koşulsuz müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli. Kurumumuzda 15 kişilik bir ekip bulunmakta. Hepsi de birbirinden kıymetli satışa odaklı, başarıya aç gayrimenkul danışmanları. Biz mümkün olduğu kadar müşterilerimizi boş göndermiyoruz. Çünkü 150’nin üzerinde geniş bir portföy ağına sahibiz. Ayrıca, mülk sahiplerine bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Satılığa çıkartılan mülkü birkaç tane emlakçıya vermesinler. Çünkü birkaç tane emlakçıya verdikleri mülk zamanla ayağa düşüyor. Sebebi ise her bir emlakçı mülke farklı farklı fiyatlar veriyor. Böylece alıcı adayının kafası karışıyor” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ TAPUSU HAZIR, BİTMİŞ EV ALSIN”

Vatandaşın tapusu hazır ve hâlihazırda teslim edilmeye müsait olan evleri almaları gerektiğini ifade eden Ceren, gayrimenkul sektörünün kısa vadeli bir durağanlığa gittiğini sözlerine ekledi. Ceren, “Kahramanmaraş Büyükşehir olduğunda konut fiyatları inanılmaz yükseldi. Tabi bunun yanı sıra müteahhit sayısı da bir hayli artmaya başladı. Çok fazla konut yapıldı. Netice olarak iki yıldan beri gayrimenkul fiyatları dip yaptı. Bununda sebebi ise arz ve talep dengesi bir birini karşılamamaya başladı. Maliyetler arttı ama maalesef fiyatları düştü. Şuanda konut almanın tam zamanı. Ben seçimi bekleyelim diyenlerden değilim. Seçimin konut fiyatlarını düşüş yönünde etkileyeceğini düşünmüyorum. Vatandaş bence bundan psikolojik olarak etkileniyor. Tam tersi maliyetler arttı ve zamlar kapıda. Artış olmaması matematiğin doğasına aykırı. Çünkü maliyetler ortada. Dün 200 bin liraya aldığınız evin şuanda 170-200 bin lira arasında maliyeti var. İmar affı konusuna gelecek olursak, vatandaşa güzel bir jest oldu. Yani hem devletin kasasına para girdi, hem de vatandaşın mağduriyeti giderilmiş oldu. İmar affının konut fiyatlarını etkilediğini düşünmüyorum. Değinmek istediğim bir konu daha var. Kahramanmaraş’ta son iki yılda birçok müteahhit iflas etti. Bu yüzden de 4 bine yakın vatandaş mağdur oldu. Lütfen dikkat etsinler. Mümkün olduğu kadar tapusu hazır olan ve bitmiş konutlara yönelsinler. Son olarak şunu da belirtmek isterim. Maalesef Gayrimenkul sektörü kısa vadeli bir durağanlığa girdi. Bu durağanlığın çok uzun süreceğini düşünmüyorum. İşini bilen ve güçlü müteahhit olduğu taktirde bu sektörün önü her zaman açık” diye konuştu.

Haber: Aziz Çevlik

Editör: Mahmut Beyaz