Özellikle Türk edebiyatına damga vuran bir neslin yetişmesini sağlayan ‘Yedi Güzel Adam’ın şehri Kahramanmaraş’ın her bir ferdi edebiyat ve şiire olan düşkünlüğünü her alanda gösteriyor. Şairler ve düşünce adamlarının çıkış noktasını oluşturan Kahramanmaraş’ta, 1949 yılında dünyaya gelen 70 yaşındaki Saadet Nalcı (Demirci), eşinden ayrılmasının ardından büyük zorluklar içerisinde dört çocuğunu yaşama hazırlarken, 30’lu yaşlarında yaşadığı zorlukları şiire dökmeye başladı. Sonrasında çeşitli sebeplerle şiir yazmaya ara veren Saadet teyze, çocuklarını büyütmesinin ardından Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi’nin kapılarını adeta aşındırdı. Halk Eğitim Merkezi’nde gidilmedik kurs bırakmaya Saadet teyze, bu arada tekrar şiir yazmaya başladı. Eski ilhamından hiçbir şey kaybetmeyen Saadet Demirci, yazdığı 33 şiiri topladı.

YENİ KİTABI İÇİN ŞİİR YAZMAYA BAŞLADI!

Çevresindekilerin şiirlerini büyük bir beğeni ve duygu yoğunluğuyla dinlemesi sonrası, kitap haline getirmesini belirtmeleri üzerine derin bir arayış içerisine giren Saadet Teyze, maddi bütçesinin olmaması sebebiyle hiçbir yayıneviyle anlaşamamıştı. Belediyelerden de istediği desteği alamayan Saadet teyze, acı dolu yaşam hikâyesine karşılık, azmiyle her türlü zorluğun üstesinden geldiği hayatını anlattığı şiirlerin kitaplaştırılması adına yardım bekliyordu. Hiçbir resmi kurumun destek vermediği Saadet Teyze’ye yardım elini Vesselam Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Demirtepe Ömrünü Tamamlamış Araç Bertaraf Tesisi sahibi Vedat Ali Kızıltepe uzatmış ve hayalini gerçekleştirmişti. Saadet Teyze, İlhama İten Yara isimli kitabının basılmasının ardından, yeni şiir kitabı için şiirlerini yazmaya başladı. Saadet Teyze, komşuluk kültürünü kağıda döktüğü ‘Hakim Bey’ şiirini gazetemiz aracılığıyla paylaştı.

“KOMŞULUK KÜLTÜRÜ ÖNEMİNİ YİTİRİYOR”

Komşuluk kültürünün eskisi gibi olmadığını anlatan Saadet Demirci, ‘Hakim Bey’ adını verdiği şiirinde komşuluk kültürünü ele aldı. Şiirini anlatan Demirci, “Kitabımın basılması için çok uğraşmıştım, uzun süre beklemiştim acaba birileri yardım eder mi diye. Ne siyasilerden ne de Kahramanmaraş’ın ileri gelenlerinden yardım göremedim. Daha sonra Vesselam Dergisi’ni duydum, adres ve telefon numarasını buldum. Telefonla aradım, Vedat Ali Kızıltepe bey çıktı karşıma. Allah ondan razı olsun. Çok kısa zamanda Gaziantep’te kitabımın basımını yaptırdı, öncülük etti. Kitabım bana özel yaşanmış olaylar. Başka şiir kitaplarına hiç benzemiyor. Aşktan, çiçekten, böcekten bahsediyor başkaları ama benimki bambaşka bir hayat hikayesi. Bu yazdığım her bir dörtlüğün hikayelerini yazacağım, inanıyorum ki her bir dörtlük sayfalarımı alacaktır. Şiirlerim çok anlamlıdır, yeni kitabım için de şiir yazmaya başladım. İlk olarak da son yıllarda gittikçe önemini yitiren komşuluk kültürünü ele aldı. Çok fazla sözle anlatmaya gerek yok ama şiirimi okuyunca insanlar ne demek istediğimizi anlayacaklardır” dedi.

Saadet Teyze’nin ‘Hakim Bey’ isimli şiiri şu şekilde;

HAKİM BEY

Kader hissemi sattırdı,

Pekmez evimi yaptırdı,

Teslim etmedi bıktırdı,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Çok aradım sora sora,

Hanem kırk beş metre kare,

Komşuluk bitmiş ne çare,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Bina da hedef alındım,

Komşu dedim yanıldım,

Yalnızlığıma sarıldım,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Yokluk nedir hiç bilmezler,

Kurban keser de vermezler,

Bayramda bile gelmezler,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Evim otel oldu bana,

Zarar verdiler bu cana,

Yaşamadım kana kana,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Bina da sorun bitmiyor,

Haram yiyorlar yetmiyor,

Evini bırak git diyor,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Beni çok yalnız buldular,

Kapıma tekme vurdular,

Çocuğu öne sürdüler,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Dilenmeye zorluyorlar,

Hücum edip hırlıyorlar,

İp boynumda sallıyorlar,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Dokuz yıldır çekiyorum,

Yalanlarından bıkıyorum,

Evde durmam çıkıyorum,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Dile geliyor yazılar,

İnsanın içi sızılar,

Bugünlerde çok azdılar,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Bana ağız açtırmazlar,

Üzmeden bir gün durmazlar,

Gurbette evlat sormazlar,

Ne yapmalıyım Hakim Bey.

Acıdır kader yazısı,

Hiç vicdan yapmaz bazısı,

Sizlere kalmış gerisi,

Kır kalemini Hakim Bey.

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz