Kahramanmaraş’ta Ferah Pastanesi İşletmecilerinden Anıl İnalbars, Kahramanmaraş halkının Ramazan’da artan tatlı ihtiyacı karşısında ağır ve şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan güllaç tatlısını tercih ettiğini söyledi. İnalbars, “Bir paketi 20 TL’den satılan bu ramazan tatlısı sütlü tatlı olması dolayısıyla çocuklar da, yaşlılar da rahatlıkla tüketebiliyor” dedi. Vatandaşların Ramazan Ayı’nda diğer tatlılara nazaran güllacı daha fazla tercih etmesinin nedenlerini Manşet okuyucuları için araştırdık. Kahramanmaraş’ın en ünlü tatlıcılarından aldığımız bilgileri okuyucular için derledik.

HAFİF BİR TATLI
İçeriğindeki yufkanın hafif olması ve süt ile yapılmasından dolayı, yağlı ve şerbetli tatlılara göre sağlıklı ve sindirimi kolay bir alternatif. Ancak uzun süre aç kalan midenin iftarda yemekle doldurulması nedeniyle, iftardan en az bir saat sonra tüketmek gerekiyor. Kalorisi düşük: Güllacın bir porsiyonu yani yaklaşık 200 gramı aynı miktardaki baklava veya şekerpareye göre yarı yarıya daha az kaloriye sahip. Ancak şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor. Neticede bir tatlı olarak şeker ve beyaz un barındırması nedeniyle de porsiyon kontrolüne ve tüketim sıklığına dikkat edilmeli. Haftada bir veya iki defa tüketilirken birer porsiyon aşılmamalı. Diğer birçok tatlı sadece karbonhidrat ağırlıklıyken güllacın içeriğinde bol miktarda sütten kaynaklı protein bulunuyor.

BADEM, CEVİZ VE FINDIK FAYDALI
Güllaçta genelde badem, ceviz veya fındık kullanılıyor. İçeriğinde bu besinlerin yer alıyor oluşu gün içinde çeşitli minerallerin vücuda kazandırılmasını sağladığı için oruç tutanlara oldukça fayda sağlıyor. Güllaç aynı zamanda taze meyve içeriyor. Tatlılar genelde ya meyve içermiyor ya da meyveyi pişmiş şekilde barındırıyor. Oysa güllaç meyveyi mevsimine göre ve taze bir şekilde tüketme imkânı sağlıyor. Bu durum gün içinde oluşan kayıpların yerine konulmasında önemlidir.

NASIL YAPILIR?
6 adet güllaç yufkası, 1 litre light süt, 4 kaşık toz şeker, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi, 15-20 adet ince doğranmış çilek, Gül suyu kullanılıyor. Güllaç tarifi: Süt kaynatılır. Ateşten alınınca, vanilya, tatlandırıcı ve gül suyu eklenir. Başka bir tepside güllaç yaprakları 5 dakika kadar beklemiş süt ile ıslatılır. Yapraklar sütü çekince servis tabağına 3 yaprak dizilir. Üzerine dövülmüş cevizlerin büyük bir kısmı eklenir. Sonrasında geri kalan yapraklar eklenir. Sütün kalan kısmı yaprakların üzerine dökülür. Kalan ceviz ve doğranmış çilekler ilave edilir. 2 saat dinlendirilip servis edilir.

Haber: Aziz Çevlik

Editör: Mahmut Beyaz