11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde oruç tutan vatandaşların kuşkusuz en büyük problemleri ağız kokusu, iftar yemeğinin ardından sindirim ve halsizlik oluyor. İşte Ramazan ayında vatandaşların bu şikâyetleri de kakule bitkisi ile adeta yok oluyor. Kakule bitkisiyle ilgili bilgi veren Aktar Esnafı Durdu Mehmet Akeniş, kakulenin insan sağlığına çok büyük katkılarının olduğunu belirtti. Ramazan ayında beslenme alışkanlığına da dikkat çeken Akeniş, orucun; sağlıklı beslenme, vücudun temizlenmesi, yenilenmesi ve aynı zamanda kilo kontrolünün sağlanması açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi. İlk olarak sahurun kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirten Akeniş, “Sahura kalkılmadığında Ramazan ayında kilo verebilecekken, kilo alacak duruma gelebilirsiniz” diye konuştu.

“MİDE BULANTISINA DA İYİ GELİYOR”

Kakulenin kusma ve mide bulantısına da iyi geleceğine vurgu yapan Akeniş, “Sindirime yardımcı olur, Bağırsak parazitlerini temizler, Şişkinliği alır, Reflüye iyi gelir, Mide ağrısını hafifletir, Mide kramplarına iyi gelir, Vücudu temizler, Ağız kokusunu giderir, Kusma ve mide bulantısına iyi gelir, Kolon kanserine karşı koruma sağlar” diye konuştu.

“İFTARI İKİ AYRI BÖLÜME AYIRIN”
İftarın iki ayrı bölüme ayrılmasında fayda olduğunu bildiren Akeniş, ilk bölümde hurma, zeytinyağlı yemek veya salata gibi hafif yiyeceklerin yenilmesini tavsiye etti. Akeniş, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Eğer ‘tüm gün aç kaldım’ deyip iftarda her şeyden fazla fazla yerseniz faydadan çok zarara olur. İftardan sonra kalp problemleriyle, bayılmalarla, tansiyon yüksekliğiyle, baş ağrılarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle iftarda yemeğe yüklenmek yerine ilk etapta hafif yemeli, ardından ana yemeğe geçmelisiniz. Burada porsiyon miktarına dikkat etmelisiniz. Örneğin bir porsiyon tatlı tüketmek istiyorsunuz. Tatlıyı yarım porsiyon tüketip ardından bir bardak tarçınlı süt içerek, kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Örneğin hamur işi tükettiniz. Bunun kan şekerinizi yükseltme etkisini azaltılabilmesi için bir yemek kaşığı sirkenin ılık suya karıştırılıp içilmesi, yemeğin yanında bol miktarda salata tüketilmesi gerekir.”

KAKULE NEDİR?
Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4–5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir. Özellikle Güney Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabânî olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin kokuludur. Kakule yetiştiği yere göre isim alır. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi.

KAKULE NERELERDE KULLANILIR?
Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamüllere de katılır. Hintler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumlari reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır. Ayrıca iştah açıcı, midevî ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Arapça ve Farsça "Hêl" olarak bilinen Kakule, İngilizce de "cardamom" olarak bilinmekte olup, çaya farklı bir aroma katmaktadır. Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı ayrıca Kakule aromalı çaylar üretilir ki adları "Cardamom Tea" olarak geçer.

KAKULENİN FAYDALARI NELER?
Kakule, gaz giderici özelliklere sahiptir. Bu sayede sindirim sürecine yardımcı olur. Şişkinlik ve mide kramplarının tedavisinde de oldukça etkili olan kakule, mide asitlerini düzenler. Kakulenin idrar söktürücü özelliği çok yüksektir. Böbreklerde biriken kalsiyumu kaldırmanın yanı sıra kan basıncını düşürerek böbrek sağlığını korur. Düzenli olarak kakule tüketimi böbrek, mesane ve idrar sorunları gibi rahatsızlıkları giderir. Kakule içinde bol miktarda A vitamini barındırır. A vitamini ise güçlü bir hafıza için en iyi vitaminler arasında yer alır. Kakule oldukça etkili bir anti depresandır. Sakinleştirici özelliği sayesinde depresyon, kaygı, panik atak ve benzeri psikolojik durumlarla savaşır. Kakule astım, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum problemleri semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Akciğerlerin içindeki kan dolaşımını artırır.

Haber: Tuğçe Kayar/Aziz Çevlik

Editör: Mahmut Beyaz