Konuşmasının bir bölümünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsmet İnönü çıkışına ayıran Öztunç, Türkiye’yi ziyarete gelen ABD Başkan Yardımcısı Lyndon B. Johnson ile İsmet İnönü’nün halkı selamlama sırasında diplomatik nezaket gereği ellerinde Türk ve Amerikan bayrakları olmasına rağmen, Erdoğan’ın sadece o gün çekilen fotoğrafın yarısını göstererek İnönü’nü üzerinden ekonomik kriz ortamında gündem değiştirme çabası içerisinde olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP kampında partililere hitap ederken Lozan Kahramanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün bir fotoğrafını gösterdi. Erdoğan bu fotoğraf üzerinden İsmet İnönü ve CHP’yi eleştirirken “İşte görüyorsunuz, elindeki bayrağa dikkat edin Türk Bayrağı değil. Elindeki bayrak Amerikan Bayrağı. Bu da İnönü. Bunların geçmişi böyle. Dün neydi ki bugün ne olacak” ifadelerinin kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda ‘Ceyhan Nehri ve Aksu Çayı kirliliği’ne ilişkin gündem dışı konuşma gerçekleştiren CHP’li Ali Öztunç, ‘Ceketi göndersek oy alırız” mantığıyla hükümetin Kahramanmaraş’a hizmet sunmadığını vurgularken konuşmasının bir bölümünü de İnönü dönemi ile günümüzün karşılaştırmasına ayırdı.

FETÖ’YÜ İSMET PAŞA BÜYÜTMEMİŞ”

Öztunç Meclis konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Efendim aslında Ceyhan Nehri ve Aksu Çayı'yla ilgili konuşmak için gelmiştim ama son birkaç gündür Sayın Cumhurbaşkanının İsmet Paşa sevgisi yeniden depreşince birkaç kelam etmek gerekiyor, onu söylemek istedim. Biraz araştırdım baktım İsmet Paşa ne yapmış diye, İsmet Paşa döneminde ne olmuş diye. Mesela, İsmet Paşa döneminde domatese bir ay içerisinde yüzde 85 zam gelmemiş; İsmet Paşa döneminde tavuğa yüzde 100 zam gelmemiş bir ayda; benzine, elektriğe, doğal gaza zam üstüne zam gelmemiş. İsmet Paşa döneminde FETÖ'yü İsmet Paşa büyütmemiş. Bank Asyanın açılışını Fetullah Gülen ile İsmet Paşa yapmamış. (CHP sıralarından alkışlar) FETÖ'ye ‘İstediğin ne varsa vermedik mi?’ diye soran İsmet Paşa değil.”

İSMET PAŞA’NIN ÇOCUKLARI ÇÜRÜK RAPORU ALMAMIŞ, BEDELLİ ASKERLİK YAPMAMIŞ”

İsmet Paşa yüzünden Türk subaylarının, Türk askerlerinin başına çuval geçirilmemiş. İsmet Paşa döneminde Süleyman Şah Türbesi taşınmamış arkadaşlar.
İsmet Paşa'nın çocukları askerlik yapmış, çürük raporu almamış, bedelli askerlik yapmamış. İsmet Paşa damadını bakan yapmamış. (CHP sıralarından alkışlar) İsmet Paşa'nın çocuklarının evlerinde paralar, kasalar, sıfırlamalar olmamış değerli arkadaşlar.
Öyle saray sevdası da yokmuş. Bakın, Atatürk Orman Çiftliği'nde bir saray, Marmaris'te bir saray, uçan saray... İsmet Paşa bunları yapmamış.

İsmet Paşa döneminde kadına şiddet yüzde bin 400 artmamış, çocuğa istismar yüzde 700 artmamış.”

İSMET PAŞA’YA HER SIKIŞTIĞINIZDA ÇATMANIZ YANLIŞTIR”

İsmet Paşa, Kurtuluş Savaşı'nın gerçek bir kahramanıdır, Lozan'ın gerçek bir kahramanıdır. İsmet Paşa gerçek bir kahramandır, çakma bir kahraman değildir değerli milletvekilleri. (CHP sıralarından alkışlar) Arkasında İstiklal Madalyası vardır, kahramanlık vardır İsmet Paşa'nın.

İsmet Paşa'ya her sıkıştığınızda çatmanız yanlıştır. Elinize, yüzünüze, dizinize dursun. Daha ne yapsın? Savaş meydanlarında cumhuriyeti kurmuşlar. Yıllar geçmiş aradan Hakk'a yürümüşler hâlâ İsmet Paşa'nın arkasından konuşuluyor. Hangi dinde var arkadaşlar bu? Hangi dinde var Hakk'a yürümüş bir kahramanın arkasından bunların konuşulması?

HİZMET YOK, CEKETİ GÖNDERSEK OY VERİR MANTIĞI VAR”

Gelelim Maraş'a... Kahramanmaraş yıllardır Adalet ve Kalkınma Partisine çok yüksek oy veriyor. O kadar çok oy veriyor ki verdiği oyun karşılığını da alamıyor. Hizmet yok. Ne de olsa ‘Ceketi göndersek oy veriyor’ mantığı var.

Aksu Çayı ve Ceyhan Nehri var. Aksu Çayı kızıl akıyor arkadaşlar, kızıl. Kahramanmaraşlı hemşehrilerin hepsi de bunu bilirler. Fabrikaların tüm kimyasal atıkları Aksu Çayı'na gitmektedir.

DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN”

Peki, bunun temizlenmesi gerekiyor mu? Evet. Filtreleme yapılması gerekiyor mu? Evet. Ne yapıyor Hükûmet? Toplantılar yapıyor, göstermelik toplantılar. Sonuç? Dostlar bizi alışverişte görsün. Sonuç yok. Aksu Çayı hâlâ kızıl akmaya devam ediyor.

Elbistan... Elbistan ilçemiz Ceyhan Nehri'nin doğduğu yerdir. Ceyhan Nehri'ne biz çocukluğumuzda çimmeye giderdik arkadaşlar. Belki bilirsiniz ‘çimmek’ ne demektir. Giderdik orada çocukken yüzerdik. Şimdi bırakın insanın girmesini canlı bitki yaşamıyor arkadaşlar. O hâle gelmiş durumda. Emek yok; Elbistan'a, Ceyhan Nehri'ne bakım yok, temizlik yok. Yine toplantılar yapılıyor ama hiçbir sonuç alınamıyor. Ben, Adalet ve Kalkınma Partisini Elbistanlılara, Maraşlılara şikâyet ediyorum.”


“NEDİR BU ÇİFTÇİ DÜŞMANLIĞI”
“Elbistan Şeker Fabrikasını da özelleştirdiniz. ‘Etmeyin, eylemeyin’ dedik, dinlemediniz; fabrika özelleştirildi, işçiler işinden atıldı, çiftçi perişan oldu. Daha önce 100 ton pancar verirdi, karşılığında bir miktar küspe alırdı, o küspeyle hayvancılık yapardı, hayvanlarını beslerdi. Şimdi ne yaptılar biliyor musunuz? Daha önce bedavaydı bu küspe. Küspenin tonu 20 lira. Böyle bir şey olur mu? Daha önce bedava verilen küspenin tonunu şimdi 20 liraya satıyorlar. Kim? Özelleştirmeden alan firma. Niye müdahale etmiyorsunuz? Nedir bu çiftçi düşmanlığı? Yazık, günah değil mi?”

ELBİSTAN’IN İL OMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİM”

Elbistan'a imar uygulaması getiriliyor, 1/1.000'likler, 5 binlikler yapılıyor. 150 bin nüfuslu bir kent köy hâline getiriliyor. İsteniyor ki Elbistan Kahramanmaraş'ın altında kalsın, köy olarak kalsın. Ben Cumhuriyet Halk Partisi Grubumuzu adına Elbistan'ın il olması için bir kanun teklifi verdim. Seçim zamanında, meydanlarda Elbistan'a gidip "Evet, biz de Elbistan'ı il yapacağız." diyen AK PARTİ'nin saygıdeğer milletvekilleri, Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mahir Ünal, verdiğim kanun teklifine sizden destek bekliyorum. (CHP sıralarından alkışlar) Eğer destek vermezseniz bir daha Elbistan'a gittiğinizde vatandaşlarımız sizleri karşılayacaktır ama olumsuz karşılayacaklardır. Elbistan'ın il olması için sadece AK PARTİ'den değil, Milliyetçi Hareket Partisinden, Sayın Sefer Aycan'dan da -ki destek verdiğini biliyorum- destek istiyoruz. Lütfen, gelin bu sorunları hep birlikte sona erdirelim.”

 

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz