Mehmet Yakar canlıyı sarı ve siyah renklerinden dolayı bukalemuna benzetti. Onikişubat İlçesi’nde süren şiddetli yağışın ardından okul bahçesine sığınan sarı benekli semender öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı. Yakar, internet üzerinden yaptığı araştırmada ise hayvanın nesli tükenmekte olan sarı benekli "Türk Semenderi" olduğunu tespit etti. Özel Beyza Okulları Biyoloji öğretmeni Özden Doğrul semenderin URODELA - Salamandridae familyasından olduğu ve cinsinin Salamandra olduğunu belirtti. Öğrencilere semenderin türü ve özellikleri hakkında bilgi verilip doğaya salındı.

SEMENDER HAKKINDA BİLGİ
Semender kertenkeleye benzer ama hem karada hem suda yaşar. Kurbağagiller grubuna girer. Kuyruklular sınıfından uzun gövdeli, dört bacaklı, kuyruklu, amfibyum olan bu canlının karada yaşayanlarına kara semenderleri, suda yaşayanlarına su semenderleri denir. Semenderin uzun bir kuyruğu, iki yanlarından çıkan dört ayağı vardır. Derisi organizmasının suyunu çıkarmakta, onun için de bu hayvan suda yada bataklık gibi çok sulu yerlerde yaşar.

Semenderin yumurtaları kabuksuzdur. Kurumamaları için bunları suya bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar tıpkı balıklar gibi solungaçları ile solunum yaparlar. Daha sonra başkalaşım (metamorfoz) geçirerek solungaçlarını ve yalnız suda yaşamalarına imkan veren bazı organlarını atarlar.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz