Geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile otomotivdeki ÖTV matrahı ve oranı değiştirilmişti. Kararla birlikte otomobilde vergi oranları büyük ölçüde artırılırken, motor hacmi 1600cc ve altında olan araçlarda vergi oranı değiştirilmemişti. Kararda 1600cc motor hacmine kadar olan otomobillerde vergi oranları korunurken matrahlar yukarı yönlü revize edilmiş ve bu revizyon son aylarda otomobil fiyatlarındaki sert artış nedeniyle yapılmıştı. 1600cc motor hacmine sahip bir araç eğer 70 bin TL değerindeyse yüzde 45 ÖTV uygulanıyordu.

Ancak piyasada 70 bin TL’nin altında otomobil kalmadığı için bu tutar 85 bin TL’ye çıkarıldı. Daha küçük motor hacmine sahip otomobillerde durum şu şekilde; 1600cc silindir hacmine kadar, matrahı 85 bin TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 45 ÖTV uygulanacak. 1600cc hacmine kadar ancak matrahı 85 bin TL ile 130 bin TL arası araçlarda yüzde 50 ÖTV, 1600cc silindir hacmine kadar ancak matrahı 130 bin TL üzeri olan araçlarda yüzde 80 ÖTV uygulanacak. Ancak motor hacminin 1600cc’nin üzerine çıktığı otomobillerde ÖTV oranları da sert şekilde artırıldı.

ESKİ VE YENİ VERGİ ORANLARI
Otomobillerde ÖTV oranlarını motor hacmi ve otomobilin fiyatı belirliyor. Buna göre otomobilin fiyatı 170 bin TL’nin altındaysa vergi oranı daha düşük. Motor hacmi büyüdükçe vergi oranı da artıyor. Yeni düzenlemeyle 170 bin TL’nin üzerindeki bir otomobil eğer 2000cc motor hacminin üzerindeyse fiyatı 642 bin liraya kadar çıkabiliyor.

“KİRALAMAYA OLAN TALEP YÜZDE 70 ORANINDA ARTTI”
Yaşanan tüm bu gelişmeler ışığında ise şartlar dahilinde araç alamayan vatandaşlar birkaç günlük işlerini halletmek adına araç kiralama şirketlerine yöneldi. Konuyla ilgili bilgi veren Araç Kiralama İşletmecisi Ökkeş Mert Derendeli, “2016-2017 yıllarında 80-90 TL’ye kiraladığımız araçlar, 2018 yılından sonra artmaya başladı. Şu anda da hem virüs hem de diğer etmenlerden dolayı da 120-130 TL’ye verdiğimiz araçları 180-190 TL’ye vermeye başladık. 2015-2016 yılında aldığımız 40-50 TL değerindeki araçlar şimdi 150 bin TL oldu. Yani fiyatlar yükseldikçe bizim de kiralama fiyatlarımız arttı. Ayrıca biliyorsunuz ki hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatları çok yükseldi. Buna karşın insanlar otomobil almakta zorlanıyor. Bunun yanında pandemi sürecinden ötürü vatandaş toplu taşımayı kullanmamaya çalışıyor. Durum böyle olunca da ne oluyor? Vatandaş araç kiralamaya yöneliyor. Kiralamaya olan talep yüzde 70 oranında arttı diyebilirim” dedi.

“VATANDAŞ BİZE GELİP İŞLERİNİ HALLEDEBİLECEĞİ ARAÇ KİRALIYOR”
Bir başka Araç Kiralama İşletmecisi Nahit Can Hacıbebekoğlu ise, “Biz her yaz elimizdeki bulunan araçların yanı sıra yeni araçlar getirirdik. Araç fiyatlarının artmasıyla beraber getireceğimiz araçları çalıştıracağımız fiyat yüksek olacağı için ve buna da talebin olmayacağı için yeni araç alımını durdurduk. Normalde yaz geldiğinde biz 5-6 araç alır, kış döneminde geri satardık. Şu anda da elimizdeki araçları çalıştırmaya devam ettik. Bizim esas müşterilerimiz yaz aylarında yurt dışından gelen gurbetçi vatandaşlarımız oluyordu. Ama maalesef pandemi süreci olduğu için bu yıl neredeyse kimse gelmedi. Bu konuda bir eksiğimiz var ama diğer yandan bakacak olursak vatandaş toplu taşıma kullanmak istemiyor. Diğer yandan araç almaya da gücü yetmiyor. Bu kez vatandaş bize gelip işlerini halledebileceği araç kiralıyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz