Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin nöbetçi noterlik uygulamasına ilişkin çalışmalar tamamlandı. Noterlerin hafta sonları da hizmet vermesine yönelik uygulama, 6 Nisan Cumartesi günü başlayarak hayata geçirildi. Bu kapsamda, ülke genelinde Cumartesi ve Pazar günleri 09.00-17.00 saatlerinde hizmet verecek noterler belirlendi. Kahramanmaraş’ta da ilk nöbeti, Kahramanmaraş 1. Noterliği yaptı. Özellikle otomobil alım-satım işlemleri noktasında vatandaşlar, ‘Nöbetçi Noter’lere yoğun ilgi gösterdi. Böylelikle otomobil alım-satım işlemleri nöbetçi noterlik uygulamasıyla birlikte hafta sonları da gerçekleştirilmeye başladı. Plaka basım atölyeleri de hafta sonu açık tutularak vatandaşların yeni plaka talepleri karşılandı. Toplamda 8 noterin bulunduğu Kahramanmaraş’ta noterler dönüşümlü olarak nöbet tutacak. Nöbetçi noterlik uygulaması daha ilk haftadan vatandaşların olumlu not aldı. Nöbetçi Noter uygulamasını Kahramanmaraş 1. Noterliğinde görevli Başkatip Abdullah Günal gazetemize anlatırken, ‘Nöbetçi Noter’de işlem yapan vatandaşlar da görüşlerini aktardı.

“VATANDAŞLAR ARTIK MAĞDUR OLMAYACAK”

‘Nöbetçi Noter’ uygulamasıyla birlikte noterlerin protesto işlemleri hariç bütün işlemleri Cumartesi ve Pazar günleri yapabildiğini anlatan Kahramanmaraş 1. Noterliğinde görevli Başkatip Abdullah Günal, vatandaşların artık mağdur olmayacağını söyledi. Günal, “6 Nisan itibarıyla Türkiye genelinde nöbetçi noterlik uygulaması başladı. Kahramanmaraş’ta da bu hafta ilk nöbeti biz tutuyoruz. Hafta sonları da noterler artık protesto işlemler hariç bütün işlemleri yapabilecek. Özellikle il dışından gelen vatandaşlar var ve çoğunun işlemi de araç alım satımı. İnsanlar genellikle en az yoğun oldukları hafta sonları bu işlerini yapıyorlar, noterlerin de açık olmaması onları mağdur ediyordu. Yeni uygulamayla birlikte vatandaşlar artık mağdur olmayacak. Açıkçası vatandaşlar noterlerin hafta sonları açık olmasını istiyordu. Çünkü birçoğunun işleri aksıyordu. Vatandaşın lehine bir uygulama oldu. Kahramanmaraş’ta uygulamaya bu hafta başladık, şuan için güzel gidiyor. Hiçbir sıkıntımız yok, cemiyet de çalışıyor, plaka basım işlemleri de yapılabiliyor. Plaka değiştirmek isteyenler de aynı gün bu işlemlerini yapabiliyor. Şuan için hiçbir aksama yok. Hafta sonları bu işlemleri yapmamız, hafta içindeki yoğunluğu da azaltacaktır” dedi.

“İL DIŞINDAN GELEN VATANDAŞLARA BÜYÜK KOLAYLIK OLDU”

En fazla işlemin araç alım ve satımı olduğunu dile getiren Günal, vatandaşların uygulamadan memnun olduğunu belirterek, “Vatandaşlar gerçekten çok memnun. En fazla araç satışı işlemleri yapılıyor. Özellikle il dışındaki vatandaşlar internetten beğendiği araca bakmaya geliyor, hoşuna giderse de direk aracının devrini alıp gidebiliyor. Önceden böyle bir seçenek yoktu, araca bakıyordu, hafta içini beklemek için otelde kalıyordu. O tür işlemleri üstünden atmış oldu, direk noterde işini hallediyor, satışını alıp gidiyor. Kahramanmaraş’ta 8 tane noter var, biz bu hafta görevimizi yaptık, dönüşümlü olarak noterler hafta sonları açık olacak. Cumartesi-Pazar şeklinde hafta sonu iki günü bir noter tutacak, öyle olunca da bize iki ayda bir sıra gelecek. Uygulama resmi ve dini tatillerde olmayacak. Yeni bir uygulama, hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLAR AÇISINDAN GÜZEL BİR UYGULAMA OLDU”

Aracını sattığını belirten Murat Kara, nöbetçi noter uygulamasıyla hafta sonları da işlem yapılmasının güzel olduğunu belirterek, “Bugün arabamızı sattık, devir işlemi vardı. Alan arkadaşımıza Allah hayırlı eylesin, kaza bela vermesin. Noterlerin hafta sonları da açık olması çok güzel bir uygulama olmuş. Dışarıdan gelen vatandaşlar oluyordu araba devri için, özellikle Cumartesi ve Pazar günlerinde. Dışarıdan gelenlerin işlerini hemen halletmesi çok güzel oldu. Yoksa gelecek, kalacak yer sorunu olacak. Otelde kalacak birçok masrafı olacaktı. Çok güzel bir uygulama oldu vatandaşlar açısından” açıklamalarında bulundu.

“UYGULAMAYI YAPANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN”

Aldığı aracın devir işlemini nöbetçi noterde yaptıran Yunus Uğurlu da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Aldığımız araçların noterlerde Cumartesi ve Pazar günleri devrinin yapılması çok güzel bir şey. Çünkü Cumartesi ve Pazar günleri insanların en müsait olduğu günlerdir. Araç alım satımı noktasında oto pazarlarında perişan oluyorduk daha önceleri. Örneğin Nurdağı’na gidiyorsun, en büyük araç alım satımı orada ama noter yok. Dün orada noterin olmadığını da gördük sıkıntı olarak. Ama Kahramanmaraş’ta da bu uygulamanın başlaması çok güzel olmuş. Bununla ilgili çalışma yapan kişilerden Allah razı olsun.”

“ÇOK BAŞARILI BİR ÇALIŞMA OLMUŞ”

Nöbetçi noter uygulamasının başarılı bir çalışma olduğunu belirten bir diğer vatandaş Selim Baytar ise, “Bugün aldığımız aracın devrini üzerimize yaptırdık. Önceden noterler hafta içi açıktı, böyle işlemlerde mecburen hafta içi yapılıyordu. Bir araba almak istediğinizde hızlıca bakıyordunuz, inceleyemiyordunuz. Cumartesi ve Pazar günleri insanların en fazla vakit ayırdığı günlerdir. Güzelce aracımızı inceledik, sonra da anlaştık ve aldık. Devir yaptırmak için de notere geldik. Bugün noterin açık olması güzel bir durum. Çok başarılı bir çalışma olmuş. Noterlerde son yıllarda işlemlerin sayısı artmıştı, hafta içi yoğunluk oluyordu. İnanıyorum ki bu uygulamayla birlikte o yoğunluğun de önüne geçilir. Böyle bir çalışmanın hayata geçmesinde emek veren herkese teşekkür ediyorum. Noterlerde çalışanlara da kolaylıklar diliyorum” dedi.

NOTER NEDİR?

Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.

Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterlikler, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır.

İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır. Bu sürenin sonunda noterin sınıfının yükselebilmesi, Adalet müfettişi tarafından hakkında düzenlenen son hal kağıdında olumlu kanaat belirtilmiş olmasına bağlıdır.

2019 NOTER ÜCRETLERİ VE HARÇLARI SKALASI;

1- 2019 Yılı için Noter Araç Satış Ücreti Fiyatları

1.a- Sıfır Araç Tescili 131,00 TL

1.b- Araç Plakası Değiştirmeden 181,00 TL

1.c- Aracın Plakası Değişirse* 181,00 TL

2- 2018 Yılı Aslı Gibidir Noter Ücreti

2.a- 1 Adet Tek Taraflı Evrak 40,00 TL

2.b- 2 Adet Tek Taraflı Evrak 65,00 TL

2.c- 1 Adet Çift Taraflı Evrak 50,00 TL

2.d- 2 Adet Çift Taraflı Evrak 85,00 TL

3- Standart Sayfa Tercüme Onay Ücreti 102,00 TL

4- Araç Satışı İçin Noterden Vekaletname Verme Ücreti 90,50 – 120 TL arası

5- Noterden İhtarname gönderme Ücreti 150 – 1000 TL arası

6- Noter'den Genel Vekalet Verme Fiyatı – Ücreti 200 – 550 TL arası

7- Noterden Muhasebe Vekalet Ücreti 120 – 150 TL arası

8- Diploma Noter Onayı Ücreti (Tercüme) 110 TL arası

9- Noterden Diploması Onayı Alma Ücreti (Aslı Gibidir) 50 – 65 TL arası

10- Noterden Avukata Vekaletname Verme Ücreti 90,50 – 120 TL arası

11- Noterden Silah Devir işlem Ücreti 250 – 300 TL arası.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz