Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Yardımlaşma Derneği (KAMED), önemli başarılara imza atıyor. Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de eğitim almasını amaçlayan KAMED, Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatmak için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduğu ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesini tüm hızıyla sürdürüyor. Proje kapsamında aile bilinçlendirme toplantıları hızlı bir şekilde devam ederken, KAMED bağımlılıkla mücadeleyi mahallelere taşıdı. Kahramanmaraş’ta adeta bağımlığa savaş açan KAMED, Mevlana Mahallesi sakinlerini madde bağımlılığına karşı bilgilendirdi. Mevlana Mahallesi’nde bulunan Zeki Karakız Ortaokulu’nda düzenlenen etiğim seminerine çok sayıda mahalle halkı katılırken, katılımcılar alanında uzman personellerden bilgi aldı. 

“BAĞIMLILIK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

KAMED’in çalışmaları hakkında bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, “Bağımlılık, bir maddenin veya davranışın yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına veya yapılmasına devam edilmesidir. Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddeye karşı bir adaptasyon gelişmesine bağlı olarak maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik bir istektir. Ruhsal bağımlılık ise kişinin duygusal ya da kişilik yapısı gereği, gereksinimlerini tatmin etme/giderme amacı ile o maddeye veya davranışa düşkünlüğüdür. Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal sağlığını ve sosyal hayatını yok etmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. Ülkemizde ve dünyada bağımlılık oranı hızla artmaktadır ve bağımlılık yapıcı maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Ayrıca toplumda teknoloji bağımlılığı da her geçen gün artmaktadır. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak riskleri analiz ederek tehlikeleri ortadan kaldırmak ve toplumsal bilinci artırmakla mümkün olacaktır” dedi.

“MADDE BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELE EDİYORUZ”

Madde bağımlılığına karşı aileleri bilgilendirdiklerini anlatan KAMED Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz, ‘Bilinçli Aile, Bağımsız Gelecek’ adlı projemizin aile bilinçlendirme programını tüm hızıyla sürdürüyoruz. 15 günde bir bu programımızı tekrarlıyoruz. Madde bağımlılığını, madde bağımlılığının ne olduğunu, aile fertlerinin madde bağımlısı kişilere karşı nasıl davranması gerektiği hakkında halkımıza bilgilendirmelerde bulunduk. Yani ailelerimizi madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirdik. Ailelere anne-baba olabilme, çocuktaki gelişim süreçleri, aile içi iletişim yöntemleri, çocuğun okulun başarı durumunun takibinin önemi, çocuğun sosyal ortam ve ilişkileri gözlemleyebilme ve doğru müdahale yöntemleri ve bağımlı çocuğa sahip ilenin rolü ve önemi hakkında sunum yapıldı uzman psikoloğumuz tarafından. İlerleyen süreçte madde bağımlılığı ve önleyici çalışmalar ve sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında bağımlılıkla mücadele etmek üzere toplumun tüm kesimleriyle toplantılar düzenliyoruz. Odalar, birlikler ve esnafların davet edileceği toplantıda madde bağımlılığı önleme çalışmaları, madde bağımlılığının sosyal hayata ve ekonomiye etkisi üzerine bilgiler verilecek” ifadelerini kullandı.

“MADDE BAĞIMLILIĞI NOKTASINDA BİLİNÇLENDİRMEK”

Hem bağımlılara hem de ailelerine psiko-sosyal destek sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Hacıbebekoğlu, “İlimizde bulunan madde bağımlısı bireylere ve ailelerine ulaşarak bağımlılıkla mücadelelerinde hem bağımlıya hem de ailesine psiko-sosyal destek sağlamak. Madde bağımlısı alan bireylerin iyilik halinin devam edebilmesi için rehabilite edici programlar sağlamak, geliştirmek ve yönlendirmek. Madde bağımlılığın neden olduğu bireysel, toplumsal, sosyal ve ekonomik sorunlar hakkında halkın bilinçlendirilmesini sağlamak. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Narkotik Şube, Mahalle Muhtarlıkları ve Aile Hekimleri ve diğer birimler ile madde bağımlılığını mücadelede koordineli olarak çalışarak madde bağımlılığını azaltma” ifadelerini kullandı. 

“MADDE BAĞIMLISI SAYISINI EN AZA İNDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Kahramanmaraş’taki madde kullanan birey sayısını en aza indirerek, topluma kazandırmayı amaçladıklarını dile getiren Hacıbebekoğlu, “İlimizdeki madde kullanan birey sayısını en aza indirip, madde bağımlısı bireylerin tekrar topluma kazandırılmasını sağlamak. Madde bağımlılığı riski altında olan aileleri, madde bağımlılarının ailelerini bilgilendirerek farkındalık sağlamak, psiko-sosyal destek vererek bu aileleri güçlendirmek. Projelerimiz ile madde bağımlılığına, bağımlılığın doğurduğu sorunlara dikkat çekerek ilkokuldan üniversiteye kadar bütün öğrencileri bilinçlendirerek farkındalığı arttırmak. Var olan bu sosyal sorunu il müdürlükleri ve diğer kurumlar ile koordineli çalışarak ilimizdeki hassasiyeti oluşturup diğer illere örnek teşkil eden bir il durumuna gelmek” dedi. 

HABER MERKEZİ

Editör: Mahmut Beyaz