1978 yılında Diyarbakır Sağlık Kolejinden mezun olmasının ardından meslek hayatına ilk adımı İstanbul Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde atan Hemşire Cemile Şekkeli, meslekte geçirdiği 40 yıllık süre içerisinde yaşadığı güzel ve özel anıları Manşet Gazetesi’ne anlattı.

MESLEKTE BİR ÖMÜR TAMAMLADIM”

Bizde sağlık sektöründe çalışmak aileden geliyor” diyen Şekkeli, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Birçok akrabamız doktor, ablam ebe bende ablamın izinden gidip hemşire olmaya karar verdim. 1978 yılında Diyarbakır Sağlık Kolejinden mezun olduktan sonra meslek hayatıma ilk olarak İstanbul Taksim İlk Yardım Hastanesinde başladım. Mesleğimin ilk gününü hatırlıyorum da meslekte yeni olmanın vermiş olduğu bir şaşkınlık ve acemilik vardı üzerimde. Bütün bunlara rağmen mesleğimle ilgili yaşadığım her an çok güzeldi. Sorsalar bana tekrar hemşire olmak ister misiniz diye tereddütsüz bir şekilde evet derim. Mesleğe ilk olarak İstanbul’da başlamam bana çok şey kattı. Büyükşehir de sağlıkçı olmak çok farklı bir şey. Orada yaşayan insanların mesleğe ve mesleği icra edene olan saygınlıkları daha fazla oluyor. Hemşireliğe yeni başlayacak olan stajyer öğrencilere her zaman, elinizden geldiğince Büyükşehirlerde görev yapmaya çalışın diyorum. Her meslekte olduğu gibi hemşirelikte de asıl olan yaptığın işi sevmektir. İşini sevdikten sonra hiçbir zorluk göze görünmüyor. Hemşireliğe verdiğim 40 yılın 18 yılını İstanbul’da çalışarak harcadım geri kalan 22 yılına ise Kahramanmaraş’ta devam ettim. O yıllarda İstanbul’dan Kahramanmaraş’a gelince köy gibi bir yere geldiğimi hissettim alışma sürecim bayağı uzun oldu 2 yıl gibi bir zamanımı aldı. Burada ilk olarak Dumlupınar Sağlık Ocağında göreve başladım. Taksim İlk Yardım hastanesi gibi yoğun ve hareketli bir yerden gelip sağlık ocağında çalışmak benim için oldukça zor ve sakin geçmişi ve bu konuda da zorlanmıştım. Birkaç yıl sağlık ocağında çalıştıktan sonra Yörük Selim devlet hastanesinin Ameliyathane bölümünde devam ettim. Ben bu mesleğe 40 yılımı verdim, meslekte bir ömür tamamladım ama nasıl geçtiğini hiç anlamış değilim. Bazen kızıma soruyorum ben bu meslekte 40 yılımı mı bitirdim diyorum. Çok şükür ki canla başla çalışarak, insanlara yardım ederek, insan hayatı kurtararak tamamladım mesleğimi.”

UNUTAMADIĞIM SAYISIZ ANIM VAR”

Çalıştığı süre boyunca sayısız anılarının olduğuna vurgu yapan Şekkeli, “Son olarak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde NST (Fetusun kalp atışlarının seyrini ve bebek hareketlerini dinleme) bölümünde çalıştım. Çalıştığım süreç içerisinde unutamadığım sayısız anım var. Birinden bahsedecek olursam, Taksim İlk Yardım Hastanesinde çalışırken meslekte 5. Yılım falandı yoğun bakımda çalışıyordum, o gün yoğun bakımda nöbetçiydim yıllar geçti hastanın ismini unuttum ama o anı hiç unutamıyorum. Kalp sorunu olan genç bir hastamız vardı ve ex olmuştu yaklaşık 2-3 dakika geçmişti ve biz 4 hemşire birden müdahale ederek hastayı hayat döndürmüştük. Oh be diyerek derin bir nefes aldığımı hatırlıyorum o an ki mutluluğum tarif edilemezdi. Bizim meslekte ahde vefa çok fazladır. Sonrasında bu hastamız bizi hiçbir zaman unutmadı, hayatımı size borçluyum dedi. Yardımcı olduğum hastalarımın hepsinden dualarını almışımdır. 2019 yılında Kahramanmaraş’ta sağlık sektöründe benimle birlikte toplamda 16 kişi emekli olduk. Emekli olarak doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum çünkü 40 yılı tamamladım. Biraz da meslekte gençlerin önünü açmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Kendi isteğimle emekli oluyorum artık kendime vakit ayırmam gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz