Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın desteğiyle Irak, Ürdün, Filistin ve Lübnan’dan Kahramanmaraş’a gelen öğrenciler, Yedikıta Uluslararası Öğrenci Derneğince yürütülen “Medeniyetin Gençleri Türkiye’de Buluşuyor” projesi kapsamında gezilerine devam ediyor. 45 öğrenci, 45 günlük program kapsamında hem Türkçe öğrenirken, hem de kent hakkında yerinde bilgiler alıyor. Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasının kardeş coğrafyamızdaki gençlere de tanıtılmasını amaçlayan programda gençler, etkinliğin düzenlendiği Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Trabzon, Giresun, Rize ve Samsun illerini de tanıma fırsatı elde etti. Ağırlıklı olarak Türkçe dil eğitim dersleri verilen programda, gençlerin birbirleriyle kaynaşmalarını sağlayıcı, takım çalışmasına yatkınlığın ve ortak kültürel, tarihi değerlerimize hakimiyetin artırılması gibi beceriler kazanmalarına yönelik doğa kampları, sportif etkinlikler, belgesel ve film gösterimleri, söyleşi günleri, vizyon konuşmaları, Türkü geceleri benzeri destekleyici etkinliklere yer verildi. Irak, Ürdün, Filistin ve Lübnan’dan gelen öğrenciler, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren’i ziyaret etti.

İSLAM ALEMİ OLARAK KENETLENMEMİZ LAZIM”

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, “Filistin, Irak, Ürdün ve Mısır’dan gelerek Kahramanmaraş Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği’nde, Türkçe Dil Eğitimi alan 45 öğrenci ile Yurt Dışı Türkleri ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullan Eren’i ziyaret ettik. İslam alemi olarak kenetlenmemiz lazım” dedi.

TÜRKİYE’Yİ TANIMALARINA VESİLE OLDUK”

Türkiye Cumhuriyeti Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren ise, “Türkiye olarak gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizle her geçen gün daha da yakınlaşıyoruz. Irak, Filistin, Lübnan ve Ürdün’den gelen gençlerimizi misafir ederek, Türkiye’yi tanımalarına ve Türkçe öğrenmelerine vesile olduk. Kardeşlerimizle muhabbetle kucaklaştık, bahtiyar olduk. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal ve Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hacı Muharrem Dilipak’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÜMMET COĞRAFYASININ KARDEŞLERİNİ BİR ARAYA GETİRDİK”

“Medeniyetin Gençleri Türkiye’de Buluşuyor” projesi hakkında bilgiler veren eden Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hacı Muharrem Dilipak, “Ümmet coğrafyasının kardeşlerini bir araya getirdik. Gönül soframızı açtık ve ekmeğimizi bölüşürken sevgimizi, kardeşliğimizi artırarak devam etmek istiyoruz. Bu projemizi Yurt Dışı Türkler Akraba Toplulukları Başkanlığı, Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği ve kentimizdeki belediyelerimizle birlikte yapıyoruz. Bu çalışma Türkiye’de bir ilk, inşallah sonu olmayacak, devamı gelecek. Burada dört farklı ülkeden 45 tane öğrencimiz var, bu çalışmamız 45 gün sürecek. Ürdün, Lübnan, Filistin ve Irak’ın farklı bölgelerinde Kerkük ve Bağdat’ta olmak üzere 45 öğrencimiz, 45 gün boyunca hem coğrafi hem de kültürel yerleri yaşayarak, görerek Türkçe öğrendi. İnşallah sizler buraya geldiğiniz gibi bizler de sizin ülkelerinize gideceğiz. Sizlerin misafiri olacağız, İnşallah aradaki suni sınırlar kalkarak birlik, kardeşlik, hoşgörü ve beraberlik hakim olacak. Tekrar söylüyorum bu çalışmamızın birlik, beraberlik ve kardeşliğe, dünya barışına ve dünya huzuruna ve bölge ülkelerin refahına vesile olması dileğiyle. İnşallah buradaki kazanımlarınızı ülkelerinize götüreceksiniz, ülkenizde bu güzellikleri anlatacaksınız. Birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde İnşallah bu şekilde dünya barışına hizmet edeceksiniz” şeklinde konuştu.Ziyarette okudukları Türkçe şiirler ve müzik dinletileriyle renk veren katılımcı öğrencilerin programa ilişkin görüş ve önerileri alındı. Programdan ve Türkçe eğitimden oldukça memnun kaldıklarını ifade eden öğrencilerin, özellikle Türkiye Bursları ile ilgili sordukları sorular projenin Türkiye’de eğitime olan ilginin artırılmasına da katkı sağladığını gözler önüne serdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz