Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı, birçok sektörün adeta beşik noktası olma konumunu koruyor. Sim sırma işlemeciliği, bakırcılık, köşkerlik, keçecilik, külekçilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, bıçakçılık, kuyumculuk, demircilik, gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilendiği, temelleri Dulkadiroğulları dönemine dayanan tarihî çarşı, hâlâ ayakta olmakla birlikte ekonomik açıdan canlılığını da koruyor. Manşet Gazetesi olarak Tarihi Kapalı Çarşı’ya giderek esnafların durumunu sorduk. Uzun kış mevsiminde işlerinin durgun olduğunu belirten esnaflar, yaz ayının başının da Ramazan ayına denk gelmesiyle zor günler geçirdiklerini söyledi. Uzun bir aranın ardından işlerinde az da olsa bir hareketlenmenin görüldüğü ifade eden esnaflar, yoğunluğun Ramazan Bayramı ile birlikte yaşanacağına inandıklarını belirtti.

İşte esnafların görüşleri;

“BU SENE YAZIN BAŞI RAMAZAN AYINA DENK GELDİ”

Mehmet Akyol

Kış ayını esnaflar olarak pek iyi geçirmemiştik, yazın başlamasından umutluyduk ama bu sene yazın başı Ramazan ayına denk geldi. Ramazan ayı dolayısıyla hem Kapalı Çarşı’da hem de işlerimizde durgunluk var. Ama İnşallah Ramazan Bayramı’ndan bir-iki hafta öncesinde işlerimiz açılmaya başlayacaktır. İnsanlar bayram alışverişlerini yapacaklardır, o yüzden gelecek adına az da olsa umutluyuz. İnşallah iyi olacak diye umut ediyoruz. Bayramdan sonra da zaten düğünlerin sayısı artar, evlenmek isteyen çiftler alışverişe çıkar.

“İŞLERİMİZ DURGUN, PİYASA ÖLÜ”

Furkan Ay

Kapalı Çarşı’daki mağazamız giyim üzerine, burada giyimle ilgili her türlü eşya var. 11 ayın sultanı Ramazan bereketiyle gelir ama işlerimiz şuan için durgun, piyasa ölü. Ülke genelinde enflasyon rakamları almış başını gitmiş zaten hepimiz biliyoruz, her şey pahalı. Yaşam sıkıntısı var insanlarda, onun için eski kalabalık yok Kapalı Çarşı’da. Canlılık da yok, esnaflar kan ağlıyor şuan. Sıcaklığın gelmesiyle işlerimiz artar diye düşünüyorduk ama Ramazan ayına denk gelmesinden dolayı pek de işlerimizde artış olmadı. Çünkü Ramazan ve yaz baş başa olduğu zaman durgunluk oluyor otomatikmen. İnşallah gelecekte düzelir diye umut ediyorum, devlet yetkililerimizden yardım istiyoruz. Biz esnafları lütfen unutmasınlar, gün geçtikçe hayat zorlaşıyor. Mazot fiyatları, dolar, Euro, altın fiyatları almış başını gitmiş, ne yapacağız bilmiyoruz.

“İNSANLAR DURGUN OLUNCA PİYASADA DA DURGUN OLUYOR”

Fahri Çınarlıdere

Perde ve ev tekstil malzemeleri üzerine Kapalı Çarşı’da iş yerimiz var. Şuan için işlerimiz baya bir durgun, öğleye kadar hiç iş yok, öğleden sonra ise çok az hareketleniyor. İnşallah işlerimiz ileride iyi olacak diye temenni ediyoruz. Yazın gelmesiyle birlikte bir nebze hareketlilik oldu ama tatmin edici bir hareketlilik değildi. Ramazan ayı olmasıyla birlikte de insanlarda durgunluk var, insanlar durgun olunca piyasada da durgun oluyor. Öyle olunca bizim işlerimiz de durgun geçiyor maalesef. Ama her şeye rağmen gelecekten umutluyuz, ilerleyen dönemlerde işlerimiz açılacaktır

“İNSANLAR ZARURİ İHTİYAÇLARI İÇİN DIŞARIYA ÇIKIYOR”

Mustafa Balseven

Kahramanmaraş’ımızın Tarihi Kapalı Çarşısı’nda gümüşçülük yapıyorum. Ramazan münasebetiyle tabi ki insanlar oruç tuttuğu için çarşıya pek fazla çıkmak istemiyorlar. Zaruri ihtiyaçlarının dışında çarşıya çıkmıyorlar. Ama İnşallah son bir hafta kala Cenab-ı Allah nasip ederse herkesin olduğu gibi bizim de işlerimizin iyi olacağı kanaatindeyim.

“TEK DİLEĞİMİZ VAR İŞLERİMİZİN İYİ OLMASI”

Muharrem Küçükpınar;

Yaz sezonu yeni açıldı ama araya mübarek Ramazan ayı girdi. O sebeple işlerimizde kısmen bir durgunluk var. Kapalı Çarşı esnafları olarak bundan sonra, özellikle de Ramazan Bayramı ile birlikte işlerimizin açılacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl randıman alamamıştık ama yeni sezondan az da olsa umutluyuz. Tek dileğimiz var işlerimizin iyi olması. Mevsim de zaten yeni yeni başlıyor, havaların ısınmasına bağlı bizim işlerimiz. Ayağı yanacak, böyle deniz, tatil sezonu başladığında hareketlilik artacaktır. Ürünlerimizin hepsi hazır müşteri bekliyor. Fiyatlarımız dışarıya göre makuldür, her çeşit her renk hazır.

“HAVALAR SOĞUK OLUNCA YAZLIKLARI DA GETİRMEDİK”

Ali Köse;

Bu sene yaz biraz geç geldi, o yüzden hem yağışların olması hem de fiyatların artması nedeniyle yazlık çeşitlerimizi geç getirmek zorunda kaldık. Ramazan ayı çok mübarek bir aydır, bereket ayıdır ama maalesef yazın başına denk gelince işlerin durgun olmasını sağladı. Ama yeni sezondan her ne olursa olsun umutluyuz. 15 güne kadar piyasaların canlanacağını düşünüyorum.

“YAĞIŞLI HAVA SEZONUN GEÇ AÇILMASINI SAĞLADI”

Musa Tekiş;

Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı esnafları olarak yeni ürünlerimizi getirdik, sezon hazırlıklarını yaptık. Biz hazırız, yeni sezon alışverişi yapmak isteyen vatandaşlarımızı bekliyoruz. Piyasaların durgun olması, özellikle de yağışların bir türlü şehrimizden gitmemesi bizi olumsuz etkiledi ama işlerimizin açılacağını düşünüyoruz, umudumuz var. Hem soğukların geçmemesi hem Ramazan ayının gelmesi hem de fiyatlardaki yükselme dolayısıyla vatandaşlar yeni sezon alışverişlerini yapamadı. Giyim noktasında her çeşit ürünümüz mevcuttur. Tişörtlerimiz var 20 TL’den başlıyor, 45 TL arasında değişiyor. Gömleklerimiz var, 45-65 TL arasında değişiyor, kotlarımız ise 55-95 TL arasında değişiyor. İnsanlarımız Kapalı Çarşı’da istediği her ürünü en uygun fiyatıyla bulabilir. Her insanın giyebileceği, aradığını kolaylıkla bulabileceği bir yer Kapalı Çarşı. Her bütçeye göre de uygun. İnşallah sezonunun daha iyi olacağını umut ediyoruz.

“YAZA GEÇ GİRİŞ YAPTIK AMA KIŞLIKLARI ERİTTİK”

İlyas Gündoğdu

Giyim üzerine Kapalı Çarşı’da mağazamız var. Önceden Kahramanmaraş’ta Nisan aylarında insanlar yazlık kıyafetlerini giymeye başlarlardı fakat bu yıl yağışların çok uzun sürmesi yaz sezonunun biraz geç açılmasını sağladı. Bu sene yaz sezonuna biraz geç giriş yaptık ama bu sürede de elimizdeki kışlık ürünlerimizi azalttık. İlla ki bir yerden kaybederken bir yerden de kazanmaya çalıştık. Yaz sezonu açıldı, vatandaşların ilgisi yeni yeni artmaya başladı. Son bir iki haftadır biraz daha ilgi arttı diyebiliriz. Giyim üzerine her şey burada mevcut.

“YAZ SEZONUNUN HAREKETLİ GEÇECEĞİNE İNANIYORUM”

Ali Gümüşoluk;

Çarşıda Aralık-Ocak-Şubat-Mart ve Nisan ayı olmak üzere işlerimiz genelde durgun oldu. İnşallah yaz geldi artık işlerin açılmasını bekliyoruz, daha başlamadı hareketlilik ama iyi olacak. Ben bir esnaf olarak yaz sezonundan umutluyum çünkü yaz için bir hazırlık yaptık ve bu yıl bizim göz bebeğimiz olan gurbetçilerimizin de geleceğini düşünüyorum. Çarşımız bundan önceki yıllarda nasıl hareketli oluyorsa, önümüzde ki yaz sezonunda da öyle hareketli geçeceğine inanıyorum. İnşallah da bizim istediğimiz gibi olur ve işlerimiz hareketlenir.

“İŞLERİMİZ DURGUN AMA İNŞALLAH AÇILACAK”

Mehmet Çokparlamış;

Şuan da işlerimiz durgun ama açılacağına inanıyoruz ve umut ediyoruz. Bu durgunluğun sebebi de özellikle Ramazan ayının gelmesiyle insanların oruçlu olması ve ekonomik olarak bazı sıkıntılardır. Sıcaklıklar arttıkça insanlar yazlığa dönüşürdü. Eşofman, kot pantolon, genç spor giyim malzemeleri ağırlıklıyız. Kısmen yaza hazırız diyebiliriz. Havaların ortada olması bizim de biraz tutuk kalmamızı sağladı. Fiyatlar geçen yıla göre biraz daha yüksek olacak gibi. Ama Kapalı Çarşı’da insanlar istediği her ürünü kolaylıkla, piyasadan daha uygun fiyata bulabilir. Her çeşit ürün var burada, özellikle turistik malzeme noktasında Kapalı Çarşı çok uygun bir yer.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz