Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşları bayram alışveriş telaşı sardı. Kapalı Çarşı esnafı, para kazanma, vatandaş ise bayram öncesi uygun fiyattan alışveriş yapmak ve hediyelik eşya almak için çarşı- pazarın yolunu tuttu.
 
Bayram yoğunluğunun en çok yaşandığı iş yerlerinin başında şekerciler, kahve ve lokum satıcıları, bıçakçılar, tuhafiyeciler, bakırcılar, mağazacılar, bijutericiler ve hediyelik eşya satan yerler geliyor. Bayram alışverişi esnafın yüzünü güldürürken vatandaş ise bayram öncesi eksiklerini tamamlamak için çarşı-pazar dolaşıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde çarşılar hareketlilik kazandı. Bayram telaşının en yoğun görüldüğü yerlerden olan Kahramanmaraş’ın tarihi Kapalı Çarşısı’nda kıyafetten ayakkabıya, hediyelik eşyadan şekerlemeye, sebzeden meyveye kadar vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılama imkânı bulduğu çarşıda, esnaf vatandaşın parasını kurbana yatırmasından dolayı geçmiş bayramlara göre işlerinde düşüş olduğuna dikkat çekti. Her keseye uygun ürünün bulunduğu çarşı-pazarda vatandaşlar bayramların vazgeçilmezlerinden olan bayram şekerleri ise tezgâhlarda yerini aldı.
 
VATANDAŞ ÇARŞIYA AKIN ETTİ
Kahramanmaraş Kapalı Çarşı’sında hediyelik bakır eşya satıcısı Salman Er, Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte vatandaşların çarşılara akın ettiğini belirtti. Kurban Bayramı’nda bazı masrafların çok olduğunu söyleyen Er, hediyelik eşyaya olan ilginin azaldığını vurguladı. Er, “Kurban Bayramı’nda masraf çok olur. Alışverişe pek para harcamazlar. Çarşı çok kalabalık fakat hepsi kuru kalabalık. Çarşıya gelen vatandaşlar daha az-çok bir şeyler alıyor. Mayıs ve şubat arasında daha çok satım gerçekleşiyor. Eylül ayında biraz durgunlaşır. Şubat geldiği zaman alışveriş durur. Mutfak eşyası satıyorum. Kurban Bayramı’nda mutfak eşyası pek satılmıyor. Satışlar iyi. Kurban Bayramı’nda kullanılacak eşyaların fiyatları 10 liradan 40 liraya kadar değişiyor” şeklinde konuştu.
 
BÜTÇEYE UYGUN ALIŞ-VERİŞ
Bayram telaşını yaşayan aileler de çocuklarını alıp çarşıya akın etti. Uygun fiyatlı ürün arayışına giren aileler bütçesine uygun alışveriş yapmayı tercih etti. Bayramlarda bir dedikleri iki edilmeyen çocukların yüzü ise şimdiden gülmeye başladı. Alışverişlerini yapan ve bayramlıklarını alan çocuklar ise bayram heyecanını erken yaşamaya başladı.
ESKİ BAYRAMLAR KALMADI”
Çarşıda yoğunluk olmasına rağmen alım gücünün düşük olduğunu belirten çarşı esnafı şunları söyledi: “Şu an insanlar paralarını kurbana ayırdığı için ister istemez işlerimizde aksama oluyor. Biraz düşme var, tabi herkes Kurban Bayramı için kurbanlık hazırlığı yapıyor. İnsanların bütçesine göre fiyatlarımızı düşürdük. Geçen bayramlara göre kıyaslama yaparsak gerçekten çok düşüş var. Bu acı günlerde hep beraber olalım ama eski bayramlar artık kalmadı. Herkes hüzünlü zaten zevk yok, iş yok. Artık böyle boş geçiyoruz günleri, inşallah hayırlısıyla işlerimiz iyi olur”
KURBAN ETİNİ, C VİTAMİNİ YÜKSEK SEBZELERLE TÜKETİN”
Uzmanlar Kurban’da büyük veya küçükbaş hayvan etlerinin, kesildikten en az 2 saat geçtikten sonra yenilmesi ve etlerin C vitamini bakımından zengin sebze, salata ve meyveyle birlikte tüketilmesi istedi. C vitamini içeren sebze ve meyvelerin etin bileşiminde bulunan yüksek miktardaki demirin emilimini artıracağını söyleyen uzmanlar sebze ve meyve tüketilmesi ile Kurban Bayramı’nda sadece ete dayalı beslenmeden kaçınılacağını bildirdi. Meyve satışı yapan esnaflar da kurban etinden sonra meyve tüketiminin hazımsızlığa iyi geldiğini ve bu anlamda da vatandaşların yoğun olarak meyve aldığını dikkat çekti. (Haber: Serdar Koska)
Editör: Mahmut Beyaz