Kış aylarının son günlerini yaşadığımız şu günlerde tarihte önemli bir ticaret merkezi olarak yeri olan ve tarihsel süreçte birçok topluluğun geçim kaynağı konumunda bulunan Kapalı Çarşı’da esnaf yaz ayları için hazırlıklarını tamamlamak üzere. 2016’da yıl boyunca durgun bir sezonu geride bıraktıklarını ifade eden Kapalı Çarşı esnafı, yeni yıldan umutlu olduklarını söyledi. Yaz aylarına kısa bir süre kala hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını dile getiren esnaf, şu an çarşıda işlerin durgun olduğunu belirtti. Geçen yıl ülke olarak zorlu günlerden geçtiklerini ve bu nedenle işlerinin bir türlü hareketlenmediğini anlatan esnaf, hem yaz ayıları hem de referandum sonrası çarşıda bir hareketliliğin olacağını düşünüyor.

YENİ YILDAN UMUTLUYUZ’
Kapalı Çarşı esnaflarından Numan Tütüncüoğlu, yeni yıldan umutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi: “2016’da kış sezonu ilk günlerde biraz iyiydi ama dolar ve Euro’nun yükselmesinin etkisiyle piyasalarda suni bir gerilme oldu. Yani piyasaların aktivitesi yavaşladı, sezonun ortasından sonra piyasalarda iş potansiyeli oldukça düştü. Geçtiğimiz yılın yazında malum hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla durum böyle olunca işlerimiz de iyiden iyiye durgunlaştı. Bir de bunun akabinde gurbetçi vatandaşlarımız da Türkiye’ye gelmedi. Biz geçen yıl en çok gurbetçilerimizden umutluyduk fakat onlarda gelmeyince esnaflar olarak zor zamanlar geçirdik. Biz esnaflar olarak yaz için hazırlıklarımızı hemen hemen tamamladık ve 2017 yılının yazından esnaflar olarak çok umutluyuz. İnşallah da bizim istediğimiz gibi olur, işlerimiz hareketlenir.”

2016 ZOR BİR YIL OLDU’
Bir diğer Kapalı Çarşı esnafı Muhammet Güngör ise 2016'nın geçtiğimiz yıllara göre daha zorlu geçtiğini, 2017'nin ise sürprizlere açık olduğunu ve geçtiğimiz seneyi aratmaması için dua ettiğini söyledi. Doların yükselmesi kadar ülkemizdeki olan bazı olaylarında milletin alım gücünü olumsuz etkilediğini ifade eden Güngör '' Dolar yükseldikçe ürünlerin fiyatı da artıyor. Azalan tek şey müşteri sayımız oluyor. Dolar normal seviyeye indiğinde her şeyin normale döneceğini düşünüyorum, inşallah da öyle olur. Kapalı Çarşı esnafı olarak geçen yıl zor zamanlar geçirdik. Vatandaşlar işyerlerimize neredeyse uğramıyordu bile ama 2017 yılı öyle başlamadı, inşallah da böyle güzel devam eder” dedi.

YAZ SEZONUNUN ÖYLE HAREKETLİ GEÇECEĞİNE İNANIYORUM’
Son olarak bir başka Kapalı Çarşı esnafı Burak Telli, şöyle konuştu: “Çarşıda Aralık-Ocak ve Şubat ayı olmak üzere işlerimiz genelde durgun oldu. İnşallah yaz aylarında işlerin açılmasını bekliyoruz. Ben bir esnaf olarak yaz sezonundan umutluyum çünkü yaz için bir hazırlık yaptık ve bu yıl bizim göz bebeğimiz olan gurbetçilerimizin de geleceğini düşünüyorum. Malum geçen yıl hain bir darbe girişimi oldu ve yurt dışında yaşayan bazı gurbetçilerimiz ülkemize gelemedi. Ama bu yıl öyle bir sorunun olacağını düşünmüyorum. Çarşımız bundan önceki yıllarda nasıl hareketli oluyorsa, önümüzde ki yaz sezonunda da öyle hareketli geçeceğine inanıyorum. İnşallah da bizim istediğimiz gibi olur ve işlerimiz hareketlenir.”

 HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz