Bugüne kadar yaptığı birbirinden farklı çalışmalarla dikkat çeken KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Güvenç, yine önemli bir çalışmaya imza attı. Yaptığı detaylı araştırma ve çalışmalar sonucunda Kahramanmaraş’ta Sivri Siyah Kuzu Göbeği Mantarı bulan Güvenç, mantarın kapsamıyla ilgili bilgiler verdi.

İşte Prof. Dr. İsmail Güvenç’in Kuzu Göbeği Mantarı ile ilgili verdiği bilgilerin detayları şu şekilde;

BİLİMSEL ADI
Sivri Siyah Kuzu Göbeği Mantarı bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilir. Kuzu göbeği mantarı Fungus aleminde, Ascomycota şubesinde, Pezizomycotina alt şubesinde, Pezizomycetes sınıfında, Morchellaceae familyasında, Morchella (gerçek kuzu göbeği mantarı) cinsinde yer almaktadır. Sivri Siyah Kuzu Göbeği Mantarı Morchellaceae familyası bilimsel adı Morchella elata bir mantar türüdür.

ÜLKEMİZE ÖZEL
Kaynaklara göre Türkiye’de 15 adet Elata (siyah) ve 5 adet de Esculenta (sarı) kuzu göbeği mantarı türü olduğunu göstermiştir. Esculenta grubu içerisindeki 5 adet türün 2 adedi, Elata grubu içerisinde de 15 adet türün 7 adedi sadece Türkiye’de belirlenmiş ve Türkiye için endemik olarak değerlendirilmiştir.

SİVRİ SİYAH KUZU GÖBEĞİ MANTARI
Morchella elata: Özellikle başlangıçta M. conica’ ya benzerse de boyu daha uzundur. Şapka kahverengindedir, bazen grimsi olabilir. Alveoller dilimli gibi, oluklu görünüşte ve düzenlidir. Sap beyaz renklidir. Çoğunlukla koniferlerin altında rastlanır, aroması fazladır.

KAHRAMANMARAŞ’TA DOĞADA VAR
Diğer mantarlarda olduğu gibi bahar aylarında yağmurları takip eden ılık günlerde ortaya çıkmaktadır. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur. Kahramanmaraş’ta Çam, Sedir, ardıç ve Göknar ağaçlarının bulunduğu alanlarda daha fazla bulunmaktadır.

Yüksek Lisans öğrencisi Ebru Özçimen ile ortak incelemelerimiz sonucunda Kahramanmaraş’ta Ahir Dağında bu mantar türünün olduğunu belirledik. Bu mantar türü Sivri Siyah Kuzu Göbeği Mantarıdır.

PARAKENDE FİYATI YÜKSEK
Ulusal basına yansıdığı kadarı ile Muğla’nın Dalaman, Köyceğiz, Menteşe ve Ortaca İlçeleri’nde yetişen kuzugöbeği mantarı toplanarak yüksek fiyattan satılmaktadır. Nitekim Kuzu Göbeği Mantarının kilosu 350 ile 400 lira arasında satıldığına dair bildirimler vardır. Ayrıca kurusunun ise 600 ile 800 TL’ye varan fiyatlarla satıldığı aktarılmaktadır.

İLAÇ SANAYİNDE KULLANILIYOR
Taze tüketimi yanında İlaç sanayisinde antibiyotiğin hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Kuzugöbeği mantarının Avrupa ve İskandinav ülkelerinde lüks restoranlarda rağbet görmektedir. Lezzetli bir mantar türü olan Kuzu Göbeğinin pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir.  Kaynaklarda çeşitli alerjik bazı toksik maddelere sahip olabileceğinden çiğ olarak yenmemesi ve alkolla birlikte tüketilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Bulduğumuz kuzu göbeği mantarı, ortalama 6-8 santimetre boyunda ve koyu kahverengi renktedir.

İLGİLİLER SAHİP ÇIKMALI
Kahramanmaraş’ta Andırın bölgesinde de olan bu mantarla ilgili çalışmalar yapılmalıdır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz