Yılda 5 milyon doların üstünde Bayan ayakkabı üreterek ihracata destek veren sektör, kış ayının iyiden iyiye hissedileceği şu günlerde vatandaşların imdadına koştu. Kapalı çarşı esnafı kış ayına girerken, vatandın hem cebine, hem şıklığına hem de ucuzluğuna göre ayakkabı bulabilmeleri için yeni modellerini tezgaha çıkardı.

Konu hakkında Manşet gazetesine açıklama yapan Mehmet Turna: “ Bu mevsimde kışa dönük ayakkabılar tercih etmelidirler. Kışa dönük ayakkabılar alsınlar. Kapalı çarşımızda, internet bizim batışlarımızı etkiledi. Hatta çok etkiledi. Bizim bunu kesmeye dönük bir çalışma yapacağız” dedi

Adem Nergiz ise: “Mevsimlik kışa dönük ayakkabı tarzı tercihe etmeleri gerekir. Yağmur, çamur geçmeyecek şekilde tercih etmeleri gerekir. Özellikle internet fenomenlerinin paylaşım yaptığı ayakkabı modellerini ben sağlıksız buluyorum. Rahatlık önemli olanlar bizim için. Bizden alışveriş yapan tüm vatandaşlarımızın hepsine bunları tercih ediyoruz. İstediğimiz ve rahat olan ayakkabıların hepsini vatandaşlara öneriyoruz”

Ali Köse’de şunları dile getirdi: “ Şu anda ara mevsimdeyiz. Kış ayına yavaş yavaş geçiş yapacağız. Ama geçmedik daha, yağmurları bekliyoruz birkaç güne kadar geçeceğiz. Kışa dönük ayakkabılar giymeliler. Hava baya sıcak. İnternetten alışveriş yapmayı kimseye tercih etmiyoruz. Bakarak almak en iyisi. Ayağını giyip almayı tercih ediyoruz. İnternet bizim işlerimizin hepsine sekte vuruyor. İnternetten çok ayakkabı alanlar var”

SOĞUK HAVALARDA NE TÜR AYAKKABILAR ALINMALIDIR?

Kahramanmaraş esnafından kışlık ayakkabı almanın tüyosunu ise şu sözlerle açıkladı: “

Ayaklarımızın rahat etmesi yanında özellikle kış aylarında korunması konusuna da dikkat etmek gerekmektedir. Yaz aylarında oldukça fazla ve farklı tercihlerde ayakkabılar tercih edilebilmektedir. Genel olarak açık ve çok fazla hava alacak ayakkabılar tercih edilmektedir. Ancak kış aylarında ayakkabı tercihleri daha farklı olabilmektedir. Başarılı bir şekilde ve sorunsuz olarak ayakkabı tercihi yapılması konusunda mevsimler oldukça önemlidir. Bu konuda ayakkabı üreticileri de mevsimlere göre farklı modellerde tasarımlar yaparak ayakkabılar üretmektedir. Kış aylarında iç alanlarda ve dış alanlarda ayakkabıların giyilmesi ile bulunulan yerdeki kış şartları oldukça etkilidir. Daha serin bir kışın geçirileceği yerlerde kar konusunda önlem olacak ayakkabılar tercih edilebilmektedir.

ÖZELLİKLE YAĞMUR VE KARDAN KORUNMAK İÇİN BOTLAR VE ÇİZMELER TERCİH EDİLMEKTEDİR

Günümüzde bot, postal ve çizmeler konusunda çok farklı modeller üretilebilmektedir. Klasik bir kıyafete uygun bot ve çizmeler yanın spor bir kıyafete uygun olanları da üretilmektedir. Bu durum bayanlar gibi erkekler için de aynı durumdadır. Bu sebeple ayakkabı tercihleri konusunda kış aylarında soğuktan koruyan modeller tercih edilebilmektedir. Başarılı bir şekilde ayakların yağmur ve kardan korunması için deri ayakkabı tercihi oldukça yaygındır. Fazla hava geçirmemesi ve özellikle suyu hiç geçirmemesi nedeni ile deri ayakkabılar çok fazla tercih edilmektedir.

KIŞ AYLARINDA BAŞARILI AYAKKABI TERCİHLERİ

Ayakkabı tercihlerinde önemli olan mevsimlere göre ayakların korunması ve doğal bir şekilde rahatının sağlanmasıdır. Kimse gün boyunca ayaklarını sıkan ve rahatsız eden ayakkabılar giymek istemez. Ancak birçok zaman bunu yapmaktayız. Estetik kaygılar nedeni ile ayağımıza hiç uygun olmayan ve uzun süre giyilmemesi gereken ayakkabıları giymekte ve ayaklarımızın şeklini bozarak tüm günü rahatsız şekilde geçirmekteyiz. Kış aylarında da topuklu ve dar ayakkabılar tercih edilebilmektedir. Bu durum karlı havada bir risk oluşturması yanında mantar ve nasır oluşumu ile tırnak batığı oluşumunu arttırmaktadır. Bu sebeple kış aylarında ayakkabı tercihi konusunda ortopedik bir ayakkabı tercih edilmesi avantaj sağlayacaktır.

GENEL OLARAK KIŞ AYLARINDA BOTLAR VE ÇİZMELER TERCİH EDİLMEKTEDİR

Bunların tercihinde tabanlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayağın uzun süre kalın çoraplar ile içinde kalacağı ayakkabıların ayağa tam uyum sağlaması önemlidir. Bunun aksi durumda ter ile yumuşayan deride nasır olasılığı daha fazla artmaktadır. Ortopedik ve kış şartlarına uyum sağlayacak bir ayakkabının tercih edilmesi ile kış aylarında ayakkabı tercihi konusunda başarılı bir tercih yapılmış olmaktadır. Botlar ve çizmelerin iç kısımlarının yünlü olması ayağın soğuktan korunması konusunda oldukça başarılı olabilmektedir. Bu durum botlarda ve çizmelerde çok fazla tercih edilmektedir. Bunun yanında ayağın daha rahat etmesi ve sorunsuz bir şekilde ayakkabının kullanılması sağlanabilmektedir. Tüm gün sorunsuz şekilde ayakların rahat etmesi mümkün olabilmektedir.

AYAKKABI TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ayakkabıların alınması ve giyilmesi konusunda çok farklı konulara dikkat edilmektedir. Özellikle modelleri ve tasarımları ile renkleri bu konuda belirleyici olmaktadır. Giyilmesi planlanan kıyafetler ile uyumu oldukça önemlidir. Ayakkabı tercihlerinde bayanlar ile erkeklerin daha farklı düşündükleri ve karar verdikleri bilinmektedir. Bayanlar farklı kıyafetler için farklı modellerde ayakkabıları tercih etmektedir. Bu sebeple daha fazla ayakkabıları bulunmaktadır. Erkekler ise belirli modellerden alarak uzun süreli bir kullanım planlamaktadır. Ancak yine de model ve tasarımlar en çok dikkat edilen durum olmaktadır. Sorunsuz bir şekilde soğuk havalarda ayakkabı tercihi konusunda başarı sağlanması için korumasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ortopedik oluşları da büyük önem taşımaktadır.

BAŞARILI BİR AYAKKABI ALIMI İLE UZUN ZAMAN VE SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE GİYİLMESİ MÜMKÜN OLABİLMEKTEDİR

Bu konuda kaliteli bir üretim ve malzeme tercihi de önemlidir. Kış aylarında gerçek deri ürünlerin tercihi oldukça başarılı bir tercih olmaktadır. Bu durum yaz aylarında farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak sıcak havalarda ve sıcak havalarda ayakkabı tercihi konusunda açık ayakkabılar ön planda olmaktadır. Bu ayakkabıların rahatlık konusunda da başarı sağlaması gerekmektedir. Ayağı rahatsız etmeyecek ayakkabılar fayda sağlayacaktır. Açık olmayan ayakkabıların ise hava alan şekilde üretilmesi ve uygun malzemelerden üretilmesi önemlidir. Bu şekilde ayakların terlemesi ve farklı sağlık sorunları ile kötü kokunun oluşması önlenebilmektedir.

SAĞLIKLI AYAKLAR İÇİN AYAKKABI TERCİHLERİ

Ayakların sağlığı konusunda da ayakkabı tercihleri önemlidir. Yaz veya kış aylarında farklı modeller tercih edilmekte ve bunlara genel olarak model ile tasarım konularında dikkat edilmektedir. Bunun yanında ayak sağlığı ve konfor konuları da eklenmelidir. Özellikle bayanların topuklu ayakkabı tercihleri farklı ayak sorunlarına neden olabilmektedir. Her mevsim için ayak sağlığının düşünülmesi gerekmektedir. Bu sebeple sıcak havalarda ayakkabı tercihi konusunda da ayak sağlığı önemli olmaktadır. Açık ve hava alan ayakkabıların tercihi yanında taban kısmı kösele olan ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu durum ayak sağlığı konusunda önemli olmaktadır. Sorunsuz bir şekilde yaz aylarında rahat ve açık ayakkabıların tercihi başarılı bir tercih olacaktır.

KIŞ AYLARINDAKİ İSE AYAKKABI TERCİHLERİ DAHA FARKLI OLACAKTIR

Burada ayakların soğuktan korunması önemlidir. Ayrıca yağmur ve kar gibi etkenlerden de ayakların korunması gerekmektedir. Çok soğuk havalarda sıcak bir şekilde ayakların korunması için hakiki deri ve içi yünlü olan bot, postal veya çizmeler tercih edilebilmektedir. Bu durumda soğuk havalarda ayakkabı tercihi konusunda ayakların korunması ön planda olmaktadır. Ancak yine de ortopedik bir tercih yapmak ayak sağlığı için önemlidir. Ayakların fazla hava almayacağı düşünüldüğünde bu durum biraz daha önemli olmaktadır. Yüksek topuklu bot ve çizmelerin ise uzun süreli kullanımlarda tercih edilmemesi önemlidir. Bu konulara dikkat edilmesi ile kış aylarında da ayak sağlığını koruyacak ve rahat ayakkabılar tercih edilmiş olacaktır”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz