Manşet Gazetesi olarak özellikle Kahramanmaraş Mikrofinans Şubesi’nden aldıkları kredilerle büyük bir başarı öyküsü yazan kadınlarımızın hayat hikayelerini sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu kez ise Türkoğlu’ndan mikro girişimci Ayşe Aslan’ın başarı hikayesini sizlerle buluşturuyoruz. 1971 yılında Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’nde dünyaya gelen Ayşe Aslan, eğitimine yine Türkoğlu’nda devam etti. Ardından evlenen ve 4 çocuk sahibi olan Aslan, evinin küçük bir odasında bir makina ile tamirat ve nevresim dikmeye başladı. Eşinin de işsiz olması sebebiyle gerek ev giderleri gerekse de çocukların eğitim masraflarını karşılamakta zorlanan Aslan, aile bütçesine daha fazla katkı sağlamak için işini büyütmek istedi. Yeterli sermayesi olmayan Aslan, 2012 yılında mikro kredi ile tanışıp 5 kişilik grup oluşturarak mikro kredi programına üye oldu. 3 günlük eğitim sonrasında iş hayatına başlayan Aslan, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’ndan aldığı 700 TL’lik ilk mikrokredisiyle nevresim, pijama ve eteklik kumaşlar alarak işini büyüttü.

KREDİ TUTARINA BAĞLI OLARAK ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRDI!

Aslan sonrasında ise hem ailesinden hem de komşularından da gelen yoğun talep üzerine işlerini bir dükkân açarak büyütmeye karar verdi. Dükkân açması için ihtiyaç duyduğu sermayeyi alabilmek için tekrar Mikrokredi Şubesine başvuru yapan kadın girişimci, yapılan iş kontrolü ve değerlendirmelerin ardından ikinci bir mikrokredi alarak Girişimci Kredisi almaya hak kazandı. Açtığı dükkânında yıllar itibariyle kullanmış olduğu mikrokredi tutarına da bağlı olarak ürün çeşitliğini arttıran Aslan, bu sayede hem müşteri potansiyelini artırdı hem de daha fazla gelir elde etmeye başladı. Aslan, 700 TL’den başladığı mefruşat işinde bugün aylık gelirini en az üç katına çıkartarak hayallerini gerçekleştirdi. Aslan ayrıca aldığı kredileri başarılı bir şekilde yöneterek işini büyütürken, eşini de yanına alarak başarılı bir iş kadını oldu.

EŞİMİ DE YANIMA ALARAK İŞİMİ BÜYÜTTÜM”

Açtığı işyerinde mefruşat ürünleri satan Ayşe Aslan, 2006 yılından itibaren yaşadığı zorlukları ve başarı hikayesini gazetemize anlattı. Aslan, “2006 yılında gerek geçim şartlarımızın iyi olmaması gerekse de boş durmak istemem sebebiyle çalışmaya karar verdim. İlk başta evimin küçük bir odasını çevirerek tamir işleri yapmak üzere nevresim dikmeye başladım. Fakat hem evimde yapmam hem de pek fazla bilinmemem sebebiyle kazandığım gelir sadece günlük giderlerimi karşılayabildi. Evime daha fazla katkı sağlamak istediğim için işimi büyütme kararı aldım. Eşimin de öyle düzenli bir işi yoktu. Artık tek umudum dükkan açmak ve büyütmekti ama hiçbir sermayem yoktu. Sonra mikrokredi çalışanları mahallemize geldi, onları dinledim ve bana bir umut oldu. İlk başta 3 günlük bir eğitim aldım, ardından aynı mahallede oturan 5 farklı kadın ile bir grup oluşturarak mikro kredi hakkında eğitim aldık. Sonrasında aldığımız kredileri doğru bir şekilde kullanarak işimi büyüttüm. Eşim de benimle birlikte çalışmaya başladı. Hem kendi işimizi yapıyoruz hem de evimize gelir sağlıyoruz” dedi.

BÜYÜK BİR İŞ YERİ AÇMAK HAYALİYDİ”

Ayşe Aslan’ın başarı hikayesini gazetemize anlatan Türkoğlu Mikro Kredi Şube Müdürü Özlem Serin ise yaptığı açıklamada, “Ayşe Aslan, 1971 doğumlu 4 çocuk annesi, başarılı bir mikro girişimcimizdir. 2006 yılında evinin bir köşesinde 1 makina ile tamirat ve nevresim dikmeye başlayan Ayşe hanım 2012 yılında mikro kredi ile tanışıp 5 kişilik grup oluşturarak mikro kredi programına üye olmuştur. İlk kredisi olan 700,00 TL’nı kullanarak Nevresim, pijama ve eteklik kumaşlar alarak işini büyütmüştür. 2013-2017 yılları arasında aldığı kredilerle ürün çeşitliliğini arttırmıştır. İşleri çoğalıp büyük bir iş yeri açmak hayali olan Ayşe Hanım, önce ailesinden aldığı destek ve mikro krediden aldığı kredilerle 2017 yılında kendi ürettiği ürünleri ve konfeksiyon ürünleri olan bir dükkan açarak eşiyle birlikte işletmeye başlamıştır. 2012-2019 yılları arasında toplamda 30.000 TL kredi alan ve aldığı kredileri başarılı bir şekilde yöneterek işini büyüten eşini de yanına alarak başarılı bir iş kadını olarak grubundaki mikro girişimcilere örnek olan Ayşe Hanıma başarıların devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz