Türkiye’de son yıllarda tasarıma verilen önem, mobilyadan aydınlatmaya, aksesuardan modaya kadar olan her alada kendisini gösterirken, bu noktada içmimarlara ve tasarımcılara duyulan gereksinim de her geçen gün artıyor. Bireysel sonuç doğuran mesleki hizmetlerden olmayıp kamu güvenliği ile yakından ilgili bir görev olan içmimarlıkta meslek mensuplarının denetimi görevi ilgili yasalarla odalara verilmişti. TMMOB İçmimarlar Odası, içmimarlık mesleğinin geliştirilmesini sağlayarak, üyelerinin mesleki hak ve onurlarının korunması, mesleki kural ve yöntemlere uyulmasının sağlanması ile mesleki disiplinin oluşturulması konularında hizmet veriyor. Bu kapsamda sorumluluk üstlenen TMMOB İçmimarlar Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Edip Alcı da başarılı çalışmalarıyla meslek mensuplarına hizmet veriyor. Göreve gelmesinin ardından sık sık meslektaşlarıyla bir araya gelen Alcı, kentte görev yapan içmimarlarla hem istişarelerde bulunmak hem de çalışmalar hakkında bilgiler vermek üzere buluştu.

“TBMM’YE SUNULAN KANUN ÖNERGELERİNİ ANLATTIK”

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Alcı, “İçmimar meslektaşlarımızla bir araya geldik. bir araya gelme sebebimiz hem kaynaşma toplantısı düzenlemiş olduk hem de af süreci ve Adana CHP Milletvekili ve Antalya İYİ Parti Milletvekili tarafından TBMM’ye sunulan içmimarlar hakkındaki kanun ve önerge teklifleri hakkında bilgiler verdik. Meslektaşlarımızın sorunları ve fikirlerini dinledik. Toplantılarımızı sıklaştırarak mesleğimiz için her zaman en iyisini ve en güzelini yapmaya çalışacağız. Biz ileriki meslektaşlarımıza neler bırakabiliriz kaygısındayız. Toplantıya katılan, katılmayan ve mazeret bildiren meslektaşlarıma da teşekkür ederim” ifadelerini kulandı.

“TMMOB İÇ MİMARLARI TEMSİL ETMEKTEDİR”

Sözlerinin devamında TMMOB İçmimarlar Odası hakkında bilgiler veren Alcı, “TMMOB İçmimarlar Odası, 1976 yılında oda statüsüne geçmiş olup, dünyada oda statüsüne geçen ilk içmimarlık meslek kuruluşlarından biridir. 2011 Yılı itibari tam yetkili üye sıfatı ile katıldığı mesleğin küresel ve en büyük örgütü olan IFI (International Federation of Interior Architects/Designers) Uluslararası İçmimarlar/İç mekan Tasarımcıları Federasyonu’nda 2011-2013 dönemi yönetim kurulunda ülkemiz içmimarlarını temsil etmektedir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) 21. Olağan Genel Kurul toplantısında alınan karar ile 7-8 Mayıs 1976 yılından itibaren TMMOB bünyesine 18. Oda olarak katılmış ve bu tarihten itibaren çalışmalarına başlamıştır. TMMOB İçmimarlar Odası , Devlet kurumu niteliğinde bir sivil toplum örgütlenmesidir ve bildiğiniz gibi , günümüz dünyasında örgütlenmeden, birlik olmadan sesimizi duyurmamız maalesef ki mümkün değildir” şeklinde konuştu.

“SESİMİZİ DUYARMA ZAMANIDIR”

İçmimarlar Odası olarak yoğun bir şekilde çalıştıklarına dikkat çeken Alcı, sözlerine şu şekilde devam etti, “Biliyoruz ki , mesleğimizin gaspına üzülerek şahit olduğumuz şu günlerde sende rahatsızlık duyuyor ve mesleğin için sende bir şeyler yapmak istiyorsun. İşte bu zaman tam da birlik olup gerek kendi şehrimizde gerekse ülkemizde sesimizi avazımız çıktığı kadar duyurma zamanıdır. Biz , içmimarlar odası bizim için ne yapıyor sorusunu sorduk hep Gerek bakanlıklar ile görüşmeler,  gerek meclis toplantılarında oluşturulan gündemler ve gerekse yasa teklifleri ile İçmimarlar Odası gerçekten mesleğimiz için yoğun tempoda çalıştı ve çalışmaya devam ediyor.”

“BİRLİK OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Af süreci ve içmimarların odaya üye olmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Alcı, “Gündem konumuz olan AF süreci, Yüksek öğretim kurumlarından mezun olan ve meslek titrini kullanan her kişinin odaya kayıt olarak unvanını almasını kapsıyor. Geçmiş dönemlerde ne sebeple olursa olsun odaya kaydolmayan meslektaşlarımızın odaya kaydolup , sesimize ses, gücümüze güç katacağını düşünüyoruz. Bu sebeple , 2018 yılından önce mezun olan ve henüz odaya kaydolmamış meslektaşlarımızın geçmişe yönelik aidat borçlarını siliyor, ve üyelik tarihinden itibaren sadece bu yılın aidatını alarak kaydını oluşturuyoruz. AF sürecinin sonuna yaklaştığımız şu günlerde sosyal medya üzerinden paylaşımlarımız sürüyor ama siz değerli ofis sahibi ve çalışanı, içmimarlık titrini kullanan tüm meslektaşlarımızı elini taşın altına koymaya, birlik olmaya , odamıza üye olmaya davet ediyoruz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz