Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü, etkinliğini ve rekabet güçlerini artırmak, sanayideki entegrasyonlarını ekonomik gelişmelere uygun bir şekilde sağlamak amacıyla çalışmalarına ara vermeden devam eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), sanayicilere adeta can suyu oluyor. Yürürlükte olan 13 destek programı ile KOBİ ve girişimcilerin çeşitli ihtiyaç ve sorunlarını gidermek amacıyla çalışmalar yürüten KOSGEB, özellikle yerli makine teçhizatı alımında da sanayicilere önemli destekler sağlıyor. Hükûmet, özellikle sanayicilerin zor durumda olduğu bu dönemde hem yerli malı tercihini artırmak hem de bu vesile ile içerideki üreticiye destek olmak amacıyla aldığı tedbirlere bir yenisini daha ekledi. Yenilikle ilgili müjdeyi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank verdi. Bakan Varank, KOSGEB tarafından sanayicilere, 1 milyon liralık yerli makine teçhizat alımında 300 bin lira finansman desteği sağlanacağını açıkladı.

ÜRETİM VE PAZAR HACMİ OLUŞTURUYORUZ”

KOSGEB’in “Yerli Makine Teçhizat Destek Programı” kapsamında bin 345 işletme belirlendiğine dikkat çeken Varank, “Kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanarak işletmelerimizin önünü açmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda KOSGEB aracılığıyla imalat sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin kullanacakları yerli ve yeni makine teçhizat alımları için uygun şartlarda finansman desteği sağlıyoruz. Söz konusu finansman desteği imalat sanayisindeki işletmelerimizin yatırımlarını hızlandırmak ve üretim kapasitelerini artırmak için de önemli bir enstrüman olacaktır. Bu kapsamda sanayicilerin 1 milyon liralık yerli makine teçhizat alımında, 300 bin liraya kadar olan finansman maliyetini biz karşılıyoruz. Böylece yerli makine üreticileri için 1,4 milyar liralık üretim ve pazar hacmi oluşturacağız. Uygulamasını başlattığımız bu program sayesinde yerli makine üreten sanayicilerimize de üretim ve pazar imkanı sunuyoruz” diye konuştu.

BİN 345 BAŞVURU KABUL EDİLDİ

Bakan Varank’ın açıkladığı programa bu yıl haziran-ağustos aylarında 2 bin 252 işletme başvuru yaptı. Gerekli şartları taşıyan bin 345 işletmenin başvurusuna onay verildi. Bu işletmelere KOSGEB ile bankalar arasında yapılan görüşmeler çerçevesinde, ilk 6 ayı ödemesiz, 36 ay vade seçeneğiyle uygun maliyetli kredi kullandırılacak. Öte yandan Bakanlık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük İcraat Programı’nda yer alan bir hedefi daha böylece hayata geçirmiş olacak.

SANAYİNİN ÇARKLARI ENGEL TANIMADI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 3,5 artarak beklentileri aştı. Arındırılmamış sanayi üretimi de yıllık bazda yüzde 7,9’luk yükselişle, piyasa beklentisi olan yüzde 2,7’nin çok üzerinde artış gösterdi. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 ile tahminler doğrultusunda bir ekonomik büyüme kaydeden Türkiye’de, sanayinin çarklarının yılın üçüncü çeyreğinin başında da dönmeye devam ettiğini gösteren bu veriler, yılın geri kalanı için büyümeye ilişkin tahminleri olumlu etkiledi.

YÜKSEK TEKNOLOJİK ÜRÜNLERDE ARTIŞ”

Sanayi üretiminin hız kesmeden büyüdüğüne dikkat çeken Varank, “Sanayi üretimi 22 aydır hız kesmeden büyümüştür. Gelen veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü bir defa daha göstermektedir. Yüksek teknolojili ürünlerin üretimindeki yıllık yüzde 12,1’lik ve aylık yüzde 10,8’lik artış, katma değerli üretim için yakalamak istediğimiz trendin çok önemli bir göstergesi. Bu yükseliş trendini sürdürülebilir hâle getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

300 BİN TL GERİ ÖDEMESİZ, 700 BİN TL GERİ ÖDEMELİ DESTEK”

KOSGEB’in bu projesi hakkında geçtiğimiz aylarda Kahramanmaraş KOSGEB İl Müdürü Gülden Uslu Kahramanmaraş’a dair bilgiler vermişti. KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı 2018 çağrısı kapsamında 4 bin 512 projenin değerlendirmeye alındığını dile getiren Uslu, “Bu kapsamda ülke genelinde 4 bin 152 başvuru değerlendirmeye alındı. Projesi kabul edilen KOBİ'ler 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere üst limiti toplam 1 milyon liralık destekten yararlanabilecek. İlimiz için belirlenen sektörler sırasıyla Makine ve teçhizat hariç, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, Tekstil ürünlerinin imalatı, Gıda ürünlerinin imalatı, Deri ve ilgili ürünlerin imalatı, Ana metal sanayi ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdir. İlimizde toplam 45 KOBİ’miz program başvurusu gerçekleştirdi. Program kapsamında KOBİ’lere 300.000 TL geri ödemesiz ve 700.000 TL geri ödemeli destek sağlanabilecektir. Desteklenmesine karar verilen proje sahipleri 1.000.000 TL’lik bütçeyi çağrıda belirtilen limitler dahilince personel, makine teçhizat, yazılım ve hizmet alım giderleri için kullanabileceklerdir” ifadelerini kullanmıştı.

ERKEN ÖDEME AVANTAJI”

Desteğin, projenin gerçekleştirilmesi için gerekli yeni personel, makine, teçhizat, kalıp, hizmet ve yazılım alımı giderleri için ödeneceği öğrenilirken, KOSGEB tarafından uygun görülen giderler üzerinden hesaplanacak yüzde 30’luk tutarın, projesini başlatan işletmelerin talebi üzerine, teminat karşılığında “erken ödeme” adı altında harcama yapılmadan önce verilebileceğini belirtildi.

6 STRATEJİK PROJE”

KOBİ’lerin, “rekabet gücünü geliştirme” konusu çerçevesinde KOSGEB tarafından belirlenen 6 stratejiden biri veya birkaçını içeren projeler sunulurken, “İmalat sanayisi KOBİ'leri; üretimde maliyet düşürme veya verimliliği artırma amaçlı makine, teçhizat edinimi, ürün kalitesini ve katma değerini artırma, ölçüm-analiz altyapısını iyileştirme, pazarlama etkinliğini geliştirme ve ihracat kapasitesini artırma stratejilerini seçebilirken, yazılım sektörü KOBİ’leri ise imalat sanayi işletmeleri için belirlenen stratejilerin yanında, veri madenciliği, bulut bilişim, nesnelerin interneti, yapay zeka, akıllı uygulamalar, bilgi güvenliği, robot ve otomasyon yazılımları, bilgisayar oyunları alanlarından herhangi birinde tasarım ve ürün geliştirme yetkinliklerinin artırılması veya ürün test belgelendirme ya da yeni yazılım oyun geliştirme stratejilerini tercih edebiliyorlar.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz