Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da oruç tutan vatandaşlar, uzun ve sıcak yaz günlerinde zorluk yaşarken, çareyi su ihtiyacını gideren hoşafta buldu. 11 Ayın Sultanı Ramazan’ın kapımızı çalmasıyla birlikte de tezgâhlarda hoşaf ve kompostoluk kuru meyvelere ilgi arttı. Erik, kayısı, kuru üzüm, vişne gibi meyvelerin su ile kaynatılmasıyla yapılan hoşaf, birçok hastalığa, yorgunluğa ve susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle de tercih ediliyor. Kahramanmaraş’ta ramazan ayında tezgâhlarda yerini alan kuru meyvelerin satışını yapan esnaflar ise yoğun ilgiden memnun.

“HOŞAF, BAĞIRSAKLARI RAHATLATIR, HAZMI KOLAYLAŞTIRIR”
Kapalı Çarşı esnaflarından Ümit Biçkes, “Hoşaf kültürü Kahramanmaraş’ımızda bilindiği üzere çok yaygın. İnsanlarımız özellikle Ramazan ayında hoşafı çok fazla tüketiyor. Tabii bunun sebebi hoşaf insanlara ramazan ayında bir serinlik veriyor. Bundan dolayı da büyük bir rağbet görüyor. Kayısımız, erik kurusu, vişne kurusu, üzüm kurusu, ekşi kayısı dediğimiz çir kayısı bu zamanlarda oldukça fazla satılır. Hoşafın güzel lezzetinin yanında faydaları da var. Hoşaf, bağırsakları rahatlatır,  hazmı kolaylaştırır” diye konuştu.

MEYVELERİN KİLOGRAM FİYATI ORTALAMA 20 TL
Hoşaflık malzeme için gerekli olan meyvelerin kilogram fiyatının ortalama 20 TL olduğunu söyleyen Biçkes, “Kayısımızın fiyatı 12,5 ila 20 TL arası, üzüm 20 TL, erik ve vişne de 20 TL, çir dediğimiz kayısının kilogramı 20 TL. Şu anda ramazan ayının yeni başlamasından dolayı talepler azda olsa var ama bu talep ilerleyen günlerde daha çok artacaktır” dedi.

“HOŞAF SU İHTİYACINI KARŞILAR”
Sıcak havadan bunalan vatandaşların hoşaflık malzeme aldığını belirten Biçkes, şunları kaydetti: “Şu anda işlerimiz güzel gidiyor. Her yıl Ramazan ayında vatandaşlarımız gelip, iftarlık ve sahurluk alış-veriş yapar. Dolayısıyla da bu da bizim işlerimizin hareketlenmesine neden olur. Şu anda müşterilerimiz arttı. Özellikle de sıcak havalardan bunalan vatandaşlarımız hoşaf yapılan kuru meyvelere büyük talebi var. Hoşaf yaz aylarında insanı serin tutar. Bir nebzede olsa su ihtiyacını karşılar. Bu nedenden dolayı vatandaşlarımız hoşafa ilgi gösteriyor.”

“SATIŞLARIMIZ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”
“Satışlarımız yaz sezonu geldiği için gün geçtikçe artıyor” diyen Biçkes, “Özelikle Ramazan ayında bizim Kahramanmaraş halkımızın talebi artıyor bunlara. İftarda kompostoydu, hoşaftı, aşureydi yapıyor halkımız. Halkımızın ilgisi büyük ve gelip alış verişlerini yapıyorlar” şeklinde konuştu.

“KARA ÜZÜM KAN, DEMİR EKSİKLİĞİNİ GİDERİR”
Hoşaflık malzemeler arasında kara üzümün özelliklerine değinen Biçkes, “Kara üzüm aynı zamanda kan üzümü olarak geçer. Bunu kaynatıp suyunu içtiğin zamanda kanda demir eksikliğini giderir. Vitamin eksikliğini giderir. Kan yapıcıdır aynı zamanda ve bunlar kilo aldırıcıdır. Sarı üzüm olsun, kara üzüm olsun, kayısı olsun bunların hepsi iştah açıcıdır. Kayısı aynı zamanda sindirim sisteminin düzenleyicisidir” ifadelerini kullandı.   

HOŞAF NEDİR?
Çeşitli meyvelerin işlem görmesinden sonra elde edilen sulu yiyeceklere hoşaf adı verilmektedir. Hoşaf bir çok meyveden elde edilmektedir. Hoşaf türleri arasında kayısı hoşafı, elma hoşafı, erik hoşafı, şeftali hoşafı, kızılcık hoşafı, üzüm hoşafı ve benzeri meyvelerden elde edilmekte olan hoşaflar bulunmaktadır. Evlerde de rahatlıkla yapılabilen bu tür hoşafların oldukça lezzetli bir tadı bulunmaktadır. Anadolu'nun birçok köyünde, ilçesinde ve ilinde yapılmakta olan bu hoşaflar çeşitli biçimlerde elde edilmektedir. Bunun yanı sıra bazı işletmeler tarafından toplanan meyvelerden de hazır meyve hoşafları elde edilerek piyasa sürülmektedir.

HOŞAFIN FAYDALARI

  • Değişik meyvelerden elde edilen hoşaflar vücut sağlığı açısından oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Hoşafların genel özellikleri arasında sindirim sistemine sağlamış olduğu faydalar bulunmaktadır.
  • Mide sorunları yaşayanlar için oldukça önemli bir içecektir. Özellikle gaz sorunu yaşayanların rahatsızlıklarına çözüm bulması konusunda çok büyük bir fayda sağlamaktadır. Midede oluşmuş olan gazın hızlı bir şekilde dışarı atılmasına fayda sağlar. Bunun yanı sıra midede meydana gelebilecek rahatsızlıkların tedavine yardımcı olmaktadır. Hoşafın mideye sağlamış olduğu faydalar arasında özellikle gastrit ve ülser gibi sorunların giderilmesine fayda sağlaması bulunmaktadır.
  • Sindirim sisteminde oluşabilecek kabızlık gibi durumların düzelmesi konusunda da oldukça etkili bir yapıya sahiptir.
  • Hoşafın vücuda vermiş olduğu faydalardan biri de enfeksiyon hastalıklarının tedavisine yardımcı olmasıdır. Özellikle idrar yollarında meydana gelebilecek enfeksiyonların hızlı bir şekilde dışarı atılmasına fayda sağlar.
  • Bunun yanı sıra hoşaf fazla kilolarında şikayetçi olanların kilo vermeleri konusunda da yardımcı olmaktadır. Tokluk hissi veren hoşafın fazla yemek yeme isteğini önleyici bir özelliği bulunmaktadır.
  • Gözlerin sağlıklı bir şekilde görmesine yardımcı olduğu gibi gece körlüğü ve göz kuruluğu gibi göz rahatsızlıklarının tedavisini yapmaktadır.
  • A vitamini, B vitamini ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan hoşaf kan yapma ve kan pıhtılaşması gibi durumlara da büyük bir fayda sağlar.
  • Uyku sorunların yaşayanlar için oldukça etkili olan hoşaf ruhsal yorgunlukların atılması konusunda da oldukça etkili bir yapıya sahiptir.
  • Kan şekeri seviyesinin korunması konusunda da oldukça iyi olan bir içecektir. Yüksek ateşe iyi gelen hoşaf eklem kireçlenmelerine karşı da oldukça etkili bir yapıya sahiptir.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz